BORBÁS EDINA: Kék Macska

Izgalmasnak ígérkezett Borbás Edina Kék Macska című regénye, mivel nagyon szeretem a régi korokban játszódó történeteket.

A könyv a XX. század eleji Budapest világába kalauzol el bennünket.
A főhősnő Eliza, egy naiv és ártatlan falusi lány, aki a sors szeszélyének köszönhetően a Kék Macska nevű lokál konyháján kezd el dolgozni.
Azért is szeretem a múlt században játszódó regényeket, mert sok érdekességet tudhatunk meg az akkori életről. Például azt, hogy nemcsak az urak kiváltsága volt az ilyen éjszakai szórakozóhelyek látogatása, a Kék Macskába sok menyasszony és feleség is érkezik a vőlegényeik, férjeik oldalán. De természetesen a fő bevételt a kísérők nélküli, vastag pénztárcájú férfiak jelentik.

Az írónő a szereplők széles skáláját vonultatja fel, külön tetszett, hogy több szálon fut a cselekmény. Megismerkedhetünk a zsarnoki és rafinált dívával, a mindenre elszánt lokáltulajdonossal, a szalonhölgyek kiszolgáltatott életével, de az értük epekedő urakéval is. A legérdekesebb figura számomra Vay Sándor volt, aki valójában egy férfiruhában élő írónő.

Ennek ellenére sajnos nem kerültek eléggé kibontásra a karakterek, igazából senki sem keltett bennem különös szimpátiát vagy ellenérzést, annak ellenére, hogy a szereplők a korra jellemző osztálykülönbségek miatt sok csalódásban és megaláztatásban részesülnek. Valamiért számomra hiányzott a fűszer, amitől igazán beszippant a könyv, amitől ott érzem magam a füstös lokálban és amitől napokig a regény hatása alatt vagyok.

Az írónőnek ez már a harmadik megjelent regénye, forgatókönyv is készül belőle, ami nem ismeretlen műfaj Borbás Edina előtt: tavaly díjat is nyert a Paramount Pictures alapítójának életét bemutató filmjével, a 25 Dollarral a Los Angeles Film Awards-on.


Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás Éve: 2018
Oldalak száma: 368

Pezsgő ​lokálélet és szenvedélyes szerelem a századforduló romantikus Budapestjén. 1901 tavaszán a Nyugati pályaudvar füstös peronjára érkezik egy ártatlan, vidéki lány, Eliza, akit magával ragad a nagyvárosi élet forgataga. Egy véletlen találkozás gróf Madarassy Andrással örökre megváltoztatja a hajadon addigi életét, míg végül az elveszett, tiszta lelkű szakácslány a Kék Macska nevű kétes hírű lokál konyháján talál menedéket. A buja mulató kalandor életű tulajdonosa, Somossy Károly mindent az irányítása alatt tart, a konyhától a kéjbarlangon át a lokál exkluzív fogadóteréig. Alkalmazottai marionettbábuként ugrálnak előtte, kivéve Carola Cecíliát, a Kék Macska díváját, akinek szenvedélyes természetével még az Európa-szerte elismert üzletember sem bír. Eliza élete összeforr a Kék Macska lokál buja mindennapjaival. Vajon sikerül megőriznie tisztaságát ebben a fényűző, mégis romlott világban?
A romantikus kalandregény szövevényes szálai a Monarchia elfeledett botrányait és botrányhőseit vonultatja fel, igazi hamisítatlan Hamupipőke-sztoriba ágyazva.
Borbás Edina, MTA SZAB-médiadíjas és Los Angeles Cinefest-díjas forgatókönyv-írónő története, melyet valós események ihlettek, ezúttal a boldog békeidőkbe repíti vissza az olvasót.

Kiemelt kép forrása: www.alomgyar.hu 

Tags: 2018, 4 csillag, álomgyár kiadó, borbás edina, kalandregény, kék macska, romantikus regény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − 8 =

0 shares

Archívum

Címkék