J. D. BARKER: Az ​ötödik áldozat (4MGY 2.)

Kezdjük a 2019-es évet egy kiváló thrillerrel, Az ötödik áldozattal.
Nem gondoltam volna, hogy J.D.Barker A negyedik majom című könyvet folytatni fogja (teljesen meg voltam elégedve a briliáns végjátékkal), azt pedig végképp nem, hogy a folytatás színvonala hasonló lesz, mint az első részé.

SPOILER!
Négy hónap telt el a könyvsorozat első részének történései óta. Porter nyomozó nem tudja túltenni magát a történteken, és még mindig keresi az összefüggéseket, próbálja felderíteni a lezáratlan bűnügyet. Teszi ezt úgy, hogy az ügyet már átvette az FBI és a detektívnek más munkát kéne végeznie. Ugyanis időközben egy új sorozatgyilkos bukkant fel Chicagoban. Amíg Porter csapata teljes erőbedobással a gyilkosságokra koncentrál, addig Porter maga egy parányi nyomot követve ismét a Négy Majom Gyilkos (4MGY) nyomába ered.
Habár nem függ össze a két eset, mégis olyan érzésem volt, mintha a Négy Majom Gyilkos mindenütt jelen lenne, mintha minden egy hatalmas terv részét képezné, melyben mindenki eljátssza a rá szabott szerepet, és mindenki úgy reagál ahogy 4MGY elképzelte.

Több szemszögből ismerhetjük meg az elbeszélést, miközben több szálon is fut a cselekmény. Ezért időbe telt, mire összeállt a kép, és rájöttem hogy ki-kicsoda és mi köze van a történethez. Viszont ez a fajta történetvezetés nagyon tetszett, mert egyrészt végig fenntartotta a figyelmemet, másrészt olyan volt, mintha a nyomozókkal együtt deríteném fel az ügyet, ami, mondanom sem kell, szinte csak elképesztő eredményeket hozott.
A regény végén ugyan voltak dolgok, melyek értelmet nyertek, de azzal a lendülettel egyből új kérdések fogalmazódtak meg. Tehát egyértelműen függővéggel zárult a mű, ráadásul olyannal, hogy elképzelni sem tudom, hova fog tartani a történet, milyen zseniális folytatást eszelt ki a szerző.

Összefoglalva: A könyv méltó folytatása volt A negyedik majomnak. Sőt, az író mindenféle erőlködés nélkül tovább tudott lépni az első rész Hetedikkel való párhuzamán, és ismét egy tökéletes krimit-thrillert tudott alkotni.


Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2018
Oldalak száma: 528 oldal
Fordította: Bosnyák Edit

A ​negyedik majom folytatásában egy új sorozatgyilkos járja Chicago utcáit, miközben Sam Porter nyomozó egyre mélyebbre ás a Négy Majom Gyilkos sötét múltjában.

Porter nyomozót és csapatát az FBI eltiltotta a Négy Majom Gyilkos vadászatától. Amikor egy fiatal lány holttestére bukkannak a Jackson park lagúnájának befagyott vizében, a rendőrök pillanatok alatt kiderítik, hogy Ella Reynoldsról van szó, aki három héttel korábban tűnt el. De vajon hogyan került oda? A lagúna vize hónapok óta be van fagyva. Ráadásul nem ez az ügy egyetlen furcsasága. Ella Reynolds egy másik lány ruháit viseli, aki két nappal korábban tűnt el. Miközben a Chicagói Rendőrség nyomozói mindent elkövetnek azért, hogy felderítsék a fordulatokban gazdag ügyet, Porter titokban a Négy Majom Gyilkost üldözi. Pontosan tudja, hogy a legkönnyebben úgy találhat a nyomára, ha megkeresi az anyját. Amikor a kapitány tudomást szerez Porter szabadidős tevékenyéségéről, felfüggeszti a nyomozót, és társainak, Clairnek és Nash-nek egyedül kell megtalálnia az új gyilkost.

Porter megszállottan üldözi a célpontját. Egy szemcsés fotót követ Chicagótól egészen New Orleansig, és közben egy olyan sötét világra bukkan, amely minden képzeletét felülmúlja. Arra is rádöbben, hogy csupán egyetlen olyan hely létezik, amely még egy sorozatgyilkos elméjénél is ijesztőbb: az anyja tudata, aki világra hozta őt.

Tags: 2018, 5 csillag, agave könyvek kiadó kft., az ötödik áldozat, j.d.barker, krimi, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × három =

0 shares

Archívum

Címkék