ELIZABETH LITTLE: Filmszakadás

Számomra kissé zavaros volt ezt a könyvet olvasni, és a merész humort sem igazán találtam benne. A végére azonban kivilágosodik, de keveredik benne az, hogy mi a valóság, és mi képezi a forgatás részét.

Ahogy a cím is árulkodik, a történet egy valós eseményen, egy gyilkosságon alapuló forgatásról szól, egy távoli szigeten, ahol valójában megtörtént az a bizonyos, rejtélyes haláleset. Mindehhez adott egy egocentrikus, merész és/vagy őrült rendező, akinek mániája, hogy a film valósághű legyen. Nemcsak a rendező, a forgatás is rossz hírű, ennek ellenére Marissának olyannyira nincs munkája, hogy a menedzsere által egyszer csak a kis szigeten találja magát, mint harmadik vágó. Miközben főhősünk a vágószobában tölti a mindennapjait, furcsa dolgokra lesz figyelmes és rájön, hogy szinte senkiben sem bízhat, ha rá akar jönni, mi folyik itt. A kérdés az, hogy Tony meddig hajlandó elmenni, hogy bizonyítsa igazát és megfeleljen a valósághűség maximalizmusának.

Szóval ez egy könyv, ami egy filmforgatásról szól, ami pedig egy megtörtént rejtélyes gyilkosságról, és ténylegesen azon a helyszínen forgatják, ahol megtörtént az eset. Három idősík van benne, ugyanis napjainkban készül egy interjú a tragikus filmforgatásról, maga a filmforgatás, ami valamivel korábban történik, és a haláleset, ami pedig évekkel ezelőtt, és természetesen az idősíkok váltakoznak. Olvasás közben időnként nem tudod hova tenni, hogy ez akkor most a megtörtént eset leírása, vagy a filmet forgatják hozzá. Ráadásul a cselekmény sem erős, olyan mintha Elizabeth Little is írás közben göngyölítette volna fel a szálakat, és még ő sem tudta, hogy a végére, hova fog kilyukadni. Emiatt lehetne különleges, hát lehet, hogy valakinek az.

A szereplők közül egyikkel sem tudtam azonosulni, sőt kifejezetten unszimpatikusak. Igazán Marissa és a rendező Tony karaktere van kidolgozva, a többiek egyértelműen mellékszereplők. Tony-t már korábban kifejtettem, hogy mennyire arrogáns, nagyképű, merész, őrült figura. Marissa pedig félénk, aggodalmaskodó. Nos, nőként én is annak gondoltam magam, de mikor ezt a könyvet olvastam, rájöttem, hogy én teljesen normális vagyok, mert Marissa minden gondolata, aggodalma, vacillálása benne van a könyvben, és hát mondhatni fojtogató érzés olvasni.

Összeségében nekem nem igazán tetszett, de azért viszonylag könnyen, gyorsan a végére jutottam, és hát mégiscsak kíváncsi lettem, mégis mi sül ki belőle. A befejezés szintén elég zavaros, emiatt csalódás. Nem igazán volt benne nagy fordulat, vagy meglepetés számomra.


Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2021
Oldalak száma: 412 oldal
Fordította: Szilágyiné Márton Andrea

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz. Egy ​egocentrikus filmrendező, egy távoli sziget, egy évtizedekkel ezelőtti gyilkosság… Marissa Dahl, a félénk, de sikeres vágó elutazik a Delaware közelében fekvő kis szigetre, hogy együtt dolgozhasson a legendás – és legendásan sokat követelő – filmrendezővel, Tony Reesszel egy szokatlan sztorijú filmen. Meghal egy lány. Ebből nem sok mindenre lehet következtetni, de ez Marissát nem aggasztja. Akármilyen a forgatókönyv, az ő feladata ugyanaz; napjait a vágószobában fogja tölteni, és azt csinálja, amiben a legjobb: képekből történetet hoz létre. Hamarosan azonban rájön, hogy a forgatáson semmi nem olyan, amilyennek lennie kellene, sőt semmi nem olyan, amilyennek látszik. Pletykálnak itt balesetekről és kínos helyzetekről, gyakori botrányokról és veszélyes tervekről. A stáb egyik felét már elbocsátották, a másik fele pedig fel akar mondani. Még a színészek is tudják, hogy valami nincs rendben, és láthatóan senki nem tudja, mi történt az előző vágóval, Paullal… Marissa megismerkedik két kalandvágyó és szemtelen kamasz lánnyal, akik elhatározzák, hogy megoldják azt a valódi bűntényt, amely a film központi témája, és hamarosan Marissa is csatlakozik a nyomozáshoz. Az egyetlen probléma az, hogy a gyilkos talán még mindig szabadlábon van. És lehet, hogy újra ölni fog… A forgatás kulisszái mögött játszódó krimi merész humorral jutalmazza a gyilkosság és őrület iránti kulturális függőségünket – igazi, letehetetlen remekmű a bűnügyi regények egyik legszemélyesebb hangú írójától.

Tags: elizabeth little, film, filmforgatás, filmszakadás, krimi, libri könyvkiadó, rendező

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − öt =

0 shares

Archívum

Címkék