LOUISE DOUGHTY: Dupla ​spirálban

„Yvonne Carmichael sikeres középosztálybeli nő. Amikor a munkája során megismerkedik egy titokzatos férfival a Parlamentben, szenvedélyes viszonyba bonyolódik vele. Nem sejti, hogy ezzel nem csak a házasságát kockáztatja.
Yvonne körül a titkok hálója napról napra fojtogatóbbá válik.
Aztán megtörténik, aminek sosem szabadna: egy szörnyű bűntény. A titokzatos férfi és Yvonne bíróság elé kerülnek.
Melyikük követte el a bűncselekményt? Mi történt pontosan? Ki a férfi valójában?
A világsikerű thriller eddig 27 nyelven jelent meg. Csak az angol Amazonon több mint 1000 ötcsillagos kritikát kapott! Idén nagy sikerű BBC-tévésorozat is készült belőle, amelyet 8 millión néztek meg Apple Tree Yard (Bujdokló szenvedély) címmel.

„Annyira, de annyira jó.” – Jojo Moyes
„Felzaklató thriller! Milyen vékony réteg választja el a mindennapi rutint az esztelen kockázatvállalástól.” – Daily Mail
„Mélyen felkavaró történet. Kivételes!” – The Guardian
„Bámulatos!” – The New Yorker”

A könyv első oldalától kezdve egy igen szokatlan történetbe csöppenünk bele. Adott egy középkorú, munkájában elismert nő, Yvonne, aki mintha a regény elejétől kezdve hozzánk intézné szavait, mintha mi lennénk az események másik főszereplője. Ezen a nem mindennapi módon bontakoztatja ki az írónő egy szenvedélyes viszony alakulását, mozzanatait és egy látszólag teljesen ide nem illő bírósági tárgyalást. A románc és a tárgyalás párhuzamosan jelenik meg az elbeszélésben, lépésről lépésre, szinte a végletekig húzva. Mindig csak egy-egy információmorzsát szórva az olvasónak eljutunk odáig, hogy kiderül mi köze ennek az egész kapcsolatnak a bírósághoz. Végigkövethetjük a tárgyalást, az ügyvédek trükkjeit, „rafinált húzásait”, olyan erőszakos esetet is teljesen átalakítva, mely után elgondolkodik az ember, hogy valaha is egy jogász kérdéseinek legyen kitéve. A könyv ezen részletei amúgy is nagyon tetszettek, miután pedig elolvastam a szerző köszönetnyilvánítását és kiderült számomra, hogy mennyire komoly kutatómunka áll mögöttük, kedvenceimmé váltak. Egyébként is úgy gondolom, hogy a ítélőszék előtt játszódó szakaszok tették igazán fordulatossá, élvezetessé a történetet, mindig más végkifejlet felé sodorva a cselekményt. Így már előre sejtettem, hogy a befejezés nem lesz egyszerű, és tartogat majd meglepetést, de erre a meglepetésre még véletlenül sem számítottam.

Összefoglalva: nagyon érdekesnek tartottam a könyv felépítését, szerkezetét. Maga a történet, az elbeszélése is különleges volt. Amit nem zártam a szívembe a regénnyel kapcsolatban: kicsit vontatottnak éreztem a cselekményt egészen a jogi procedúráig. Az ügyvédek lépéseit, ravaszságát viszont  imádtam.

„Nem félek többé a veszélyes férfiaktól. A barátságos, hétköznapi férfiaktól félek. Nem a betörőktől, a sötétedés után szembejövő idegenektől. Csakis az ismerős férfiaktól.”

Köszönöm a könyvet Lettero Kiadónak!

Tags: 2017, 4 csillag, dupla spirálban, erotikus thriller, lettero kiadó, louise doughty

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + tizenkettő =

0 shares

Archívum

Címkék