FIALA BORCSA: Bűntény ​a Dunán

„A ​Kecskés-szigeten mostanában igazán szokatlan és rejtélyes dolgok történnek. A nádi billegetők eltűnése, furcsa nyomok az iszapban, egy holttest a sziget közelében…

Hogy nem hallottál még a Kecskés-szigetről? Sem Bona Petiről és fantasztikus álomfejtő képességéről? Akkor épp ideje, hogy megismerd Petit, a Veréb ikreket és Mirit! Pest kis szigeteinek a felderítése közben ugyanis egy izgalmas és rejtélyes bűntény kellős közepébe csöppennek.

Fiala Borcsa kalandregényének szereplői briliáns csapatmunkával derítik fel a szövevényes esetet. A kalandos nyomozás közben pedig az is bebizonyosodik, hogy nincs olyan étel, amit ne dobna fel egy kis ketchup.

Fiala Borcsa a wmn.hu főszerkesztő-helyettese, újságíró, blogger. A Szerinted?! című ifjúsági regény és az Egy cirkuszigazgató mindennapjai című vicces anyunapló szerzője. Két kamasz gyerek anyukája és egy fekete nudlikutya odaadó szolgája. Szíve mélyén örök kisfiú, a gyomra magasságában pedig megrögzött habzsidőzsi.

„Csendben bandukoltak a derékig érő fűben, ezúttal Peti sem szórakoztatta a társaságot kalandjainak színes (talán kissé túl színes…) részleteivel. A torkát félelem és aggodalom szorongatta. Ő is határozottan érezte, hogy van valami furcsa és megmagyarázhatatlan feszültség a levegőben. Rettentően aggódott, vajon mit találnak az öbölben. Vajon a nádi billegetők ott fognak fészkelni, a szokott helyükön, mintha mi sem történt volna? Vajon a múltkori eltűnésük csak egy rossz álom volt? És azt a furcsa bőr kulcstartót is csak egészen véletlenül sodorta a partra a Duna? A sziget pedig mindennek ellenére ugyanolyan békés és barátságos, amilyennek mindig is ismerte? Bárcsak. Bárcsak…”

Amikor megláttam, hogy a regény műfaja ifjúsági gasztrokrimi?! Teljesen ledöbbenve és kíváncsian vártam a történetet.

A könyv főszereplője Bona Peti, aki édesapjával (aki szakács) együtt egy hajón lakik, a Dunán. A fiú nagyon sokat van egyedül, így kívülről ismeri a folyó menti kis szigeteket, többek között a Kecskés-szigetet is. A kedvenc szigetén mostanában különös dolgok történnek, így Peti három, újonnan szerzett barátjával nekiindul megfejteni a rejtélyt, megoldani az ügyet. A srác kiskorától kezdve különös álmokat lát, melyek megkönnyítik mindennapjait, részben ez a képessége is segíti nyomozásukat. Ugyan vannak elrejtve a végkifejletre vonatkozó utalások a cselekményben, mégis meglepő a történet befejezése.

Nagyon tetszett a regény, főleg, hogy leíró részek sokaságával szembesültem olvasás közben (leginkább  az ennivalókról), szinte éreztem egy-egy sütemény ízét a számban. Viszont ehhez kapcsolódik az is, amit nem szerettem a műben: a ketchup. Imádok enni, szeretem az ételek ízét, így amikor az egyik főszereplő mindenhez ketchupot tett, egy-egy pillanatra mindig megőrültem. 🙂

„…hadarta, miközben a fiúk legnagyobb megdöbbenésére felkapott egy flakon ketchupot az asztal széléről, és belepuccantott egy hatalmas csepp paradicsomszószt a saját kakaójába. Kanállal elkeverte a furcsa mixtúrát, majd kéjes arccal nagyot kortyolt az italból. – Issssteni! Nem kóstoljátok meg? Biztos? Pedig higgyétek el nekem, így az igazi! Fantasztikusan kihozza a ketchup a kakaóbab aromáját.”

Vicces, könnyű kis történet volt a Bűntény a Dunán, és mindig amikor kezembe vettem a könyvet, szinte magam előtt láttam egy kb.10 éves fiúcskát, aki belemerülve, olykor hatalmasakat kacagva olvassa ezt a különleges elbeszélést.

Mindenkinek szívből ajánlom ezt a művet, de főleg a fiatalabb korosztálynak! 🙂

Köszönöm a könyvet a Kolibri Kiadónak!

Tags: 2017, 4 csillag, bűntény a dunán, fiala borcsa, gyermek és ifjúsági irodalom, kalandregény, kolibri gyermekkönyvkiado kft, kortárs

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + tizenkilenc =

0 shares

Archívum

Címkék