SALLY ROONEY: Hova lettél, szép világ

Sally Rooney engem a Normális emberekkel vett le a lábamról. Az írónő második könyve kasszasiker lett, az HBO sorozatot csinált belőle és az is jó visszajelzéseket kapott. A Hova lettél, szép világ Rooney harmadik kötete, amelyet a The Times az idei legjobb regénynek titulált, a BBC szerint pedig az írónő legerősebb alkotása.

A történet 4 fiatalról szól, akik a húszas éveik végén, a harmincas éveik elején járnak, és pont annyit láttak már a világból, hogy kellően kiábránduljanak belőle. A két főszereplő Alice és Eileen, két barátnő, akik az egyetemen ismerkedtek össze. A könyv az ő levelezéseik köré épül, amelyben legmélyebb gondolataikat osztják meg egymással, melyek közt olyan aktuális témák és problémák is helyet kapnak, mint a klímakatasztrófa, vallás vagy túlvásárlás.

Alice és Eileen nem is lehetnének különbözőbbek: Alice sikeres regényíró, aki nagyon jó anyagi körülmények között él, ellenben nyers és szókimondó, ami miatt mások bántónak találják a viselkedését. Eileen a klasszikus jókislány, csinos és szép, mégis magányos, egy irodalmi folyóiratnál szerkesztő és ennek megfelelően nevetségesen keveset keres. Kettőjük közös pontja az érzékenységük és nehéz családi hátterük: Alice sorsát alkoholista, bántalmazó apja, míg Eileen-ét basáskodó, gonosz nővére nehezítette meg.

A két barátnő harmincéves korára elegendő magánéleti csalódást élt át ahhoz, hogy kellően bezárkózzanak és védjék magukat még akkor is, amikor tényleg a szerelem kopogtat az ajtajukon. De a zsák mindig megtalálja a foltját, így van ez kettőjük életében is, és megjelennek mellettük a nem kevésbé érzékeny és sérült férfiak. Felix egy raktárban dolgozik, az ő gyerekkori traumáiról kevesebbet tudunk meg, csak annyit, hogy nemrég veszítette el az édesanyját, a bátyja pedig hasonlóan felfuvalkodott hólyag, mint Eileen nővére. Simon sikeres a munkájában, ám a párkapcsolatban már korántsem annyira, az ő életét a szülei el nem fogadása keserítette meg, ami miatt még gyerekként a valláshoz fordult.

Adott tehát 4 értelmes, érzékeny fiatal, akik bukdácsolva tapogatóznak az élet útvesztőiben egymás felé: pont olyan tökéletlenül tökéletesek, mint amilyenek mi magunk is vagyunk. Nekem különösen tetszett Felix ábrázolása. Szerintem annyira tipikusan jellemző a mai férfiakra ez a fajta közeledés a nők felé, Rooney nagyon elkapta a lényeget. Felix például megbeszéli Alice-el a közös vacsorát, majd lemondja, de részegen mégis odaállít, és megvallja, hogy bár örülnie kellett volna a mai találkozásnak, később mégis felhúzta magát, és ezért fújta le. A szeretet iránti igénye és érző lelke a befogadott kutyáról történő gondoskodásban is megnyilvánul, ami jól ábrázolja sete-suta személyiségét.

Összességében a Hova lettél, szép világ arról szól, hogy a sok negatív behatás eredményeképpen hogyan lett elrontva az ember és hogyan tette tönkre maga körül a világot. Nagyon tetszett, hogy a végén kitértek a koronavírus-járványra is és arra, hogy főhőseink ezt hogyan „reagálták” le.

Ha ez eddig esetleg nem derült volna ki, nagyon tetszett a regény, szerintem másképp, de mégis valahogy mélyebbre ment, mint a Normális emberek, az pedig külön tetszett, hogy a végén a sok világvégéről szóló eszmecsere után Eileen mégis úgy dönt, hogy érdemes gyereket szülni erre a Földre, és ahogy Alice-nek szóló utolsó levelében írja:

Mindenképpen meg kell próbálunk egy olyan világot építeni, amelyben élni tudnak majd.


Kiadó: 21.Század
Kiadás éve: 2021
Fordította: Dudik Annamária Éva
Oldalak száma: 318

A ​Normális emberek és a Baráti beszélgetések c. könyvek szerzőjétől

Alice, aki regényíró, összeismerkedik Felixszel, aki egy raktárban dolgozik, és megkérdi, lenne-e kedve elkísérni őt Rómába. Alice legjobb barátnője Dublinban él, és éppen egy szakításon van túl. Újra flörtölni kezd Simonnal, akit már gyerekkora óta ismer.
Alice, Felix, Eileen és Simon még fiatalok – de ha nem vigyáznak, elrohan felettük az élet. Vágynak egymásra, félrevezetik egymást, összejönnek, szétmennek. Aggodalmakat olt beléjük a szex, a barátság, a mindannyiunkat körülvevő világ. Valóban ez az utolsó kivilágított helyiség, amiben ők állnak, hogy tanúi legyenek valaminek, mielőtt minden elsötétül? Van rá módjuk, hogy elhiggyék: a világ igenis szép?
Sally Rooney Sunday Times és New York Times bestsellerszerző. Eddig megjelent regényei: Baráti beszélgetések, Normális emberek – utóbbi átlépte a világszerte eladott egymillió példányt. Jelölései: Booker-díj, Dylan Thomas-díj, Rathbones Folio-díj, Desmond Elliott-díj, a Legjobb Női Regényíró díja. A Normális emberek 2018-ban Costa-díjban részesült, 2019-ben az év könyve lett a Waterstonesnál. Sally Rooney társforgatókönyvíróként részt vett a Normális emberekből készült tévésorozat megírásában, amelyet 2020-ban mutattak be a BBC-n. A Baráti beszélgetésekből készült BBC-sorozat bemutatóját 2022-re tűzték ki.

Tags: 2021, 21.század kiadó, angolszász, hová lettél szép világ, romantikus, sally rooney, szépirodalom

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + 3 =

0 shares

Archívum

Címkék