10-1 karácsonyi könyv

Sziasztok!

Tavaly is készítettem egy ilyen bejegyzést, melyet ITT találhattok, de úgy éreztem idén változtatnom kell a listán, kicsit személyesebbé tennem. Íme a 2016-os összeállításom:

 

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.

Kiadás éve: 2011.

Oldalak száma: 96 oldal

A szőrösszívű Scrooge úr, a „zaklató, szipolyozó, zsugori, kapzsi vén bűnös”, akinek a karácsony is csak olyan nap, mint a többi, dühvel és megvetéssel nézi az emberek ünnepi készülődését. Kidobja a karácsonyi énekeket kántáló koldus kisfiút és a szegényeknek gyűjtő úriembert egyaránt, kiszipolyozott írnokát is felmondással fenyegeti. Este, hazatérve magányos házába jelenést lát: meglátogatja Marley, rég halott üzlettársa, s bejelenti három további szellem érkezését. Az első a régi karácsonyok szelleme, aki végigvezeti Scrooge urat saját hajdani életén, s elfelejtett, fájó emlékeket elevenít föl benne. A második az új karácsony szelleme, aki felnyitja Scrooge szemét a körülötte élők sorsára, nyomorúságára és vidámságára, szenvedéseikre és emberségükre. Végül a harmadik, a jövő szelleme megmutatja neki saját, ijesztő, magányos halálát. Scrooge urat a jelenések új emberré teszik: más szemmel kezdi látni a világot, karácsonyi pulykát küld írnoka családjának, ellátogat megvetett unokaöccséhez – s „jó barát, jó gazda, jó szomszéd” válik belőle.

Dickensnek ez az 1843-ban írt kis tanmeséje már az érett mester keze nyomát viseli magán: remekmű, melynek nem hervad a népszerűsége sem.

 

Marék Veronika: Kippkopp ​karácsonya (Kippkopp 3.)

Kiadó:Ceruza

Eredeti megjelenés éve: 1984.

Oldalak száma: 48 oldal

Kippkopp meglesi a várost, mert hallotta a cinkétől, hogy ott a lakásokban karácsonyfa is van télen. A segítőkész karácsonyfa dísz mindent elmutogat Kippkoppnak és aztán egy csilingelő hang után egészen különös dolgok történnek. Olyan különösek, hogy végül a kis cinke és Kippkopp is karácsonyozik az erdőben.

 

Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?

Kiadó:KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.

Kiadás éve: 2010.

Oldalak száma: 344 oldal

Akadnak történetek, karácsonyi mesék, amelyeket úgy őrzünk, mint a dobozba rejtett füzéreket és színes üvegdíszeket, hogy azután minden évben elővegyük és megcsodáljuk őket. Rájöttem arra, hogy az én történetem is pontosan ilyen, hiszen örökre megváltoztatta véleményemet a karácsonyról. A karácsonyi ünnepek rendszerint örömet hoznak az emberek életébe, Mark Smarttal azonban egészen más volt a helyzet. Az élet egyik csapást mérte rá a másik után: elveszítette az ösztöndíját, és ezért kimaradt a főiskoláról; szeretett édesanyja életét vesztette egy autóbaleset során; a barátnője elhagyta; most pedig, egy havas, késői november éjjelen, lerobban az autója. Egy kávézóba toppanva kér segítséget, hogy vontatót hívhasson. Odabenn egészen váratlan meglepetés várja egy gyönyörű, szokatlan nevű fiatal lány személyében, aki a kedvességével örökre megváltoztatja az életét. Macy Wood kevés emléket őriz vérszerinti szüleiről, örökbe fogadott életének képeit pedig legszívesebben kitörölné az emlékezetéből. Egy Noel feliratú karácsonyfadísz jelenti az egyetlen nyomot kishúgához, akire már alig emlékszik. Ez a nyom indítja el Markkal együtt azon az úton, amelynek végén sikerül visszaszerezniük Macy múltját és a családját, amelytől régesrég megfosztották.

A már klasszikusnak számító Karácsonyi doboz szerzőjének legújabb regénye a szeretet erejéről és a karácsony csodálatos szépségéről szóló felemelő történet.

Richard Paul Evans: Karácsonyi doboz

Kiadó:KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.

Kiadás éve:2012

Oldalak száma:120 oldal

Megjelenése óta A Karácsonyi doboz varázsa több mint hétmillió ember szívét érintette meg. Ez a regény napjaink szeretett és klasszikus ünnepi történetévé vált, akárcsak A karácsonyi ének Charles Dickens korában. Amikor Richard Paul Evans fejében megfordult A karácsonyi doboz gondolata, nem állt más szándékában, mint hogy a szívhez szóló mesével kifejezze szeretetét két kislányának, Jennának és Allysonnak. Bár gyakran mondogatta nekik, milyen sokat jelentenek a számára, úgy érezte, a lányai addig nem lesznek képesek valóban megérteni érzéseinek mélységét, amíg maguk is meg nem tapasztalják a gyermeknevelés örömeit. Addigra pedig már örökre megváltozik a kapcsolatuk. Abban a reményben írta tehát A karácsonyi dobozt, hogy amikor a lányai egyszer kezükbe fogják ezt a könyvet a jövőben, átérzik majd édesapjuk szeretetét. Az íráshoz fogva Evans maga is meglepődött, hirtelen micsoda ihlet árasztotta el szívét és gondolatait. Hat hét leforgása alatt vetette papírra az idős özvegyasszony és a fiatal család megindító történetét. Később húsz példányt köttetett a regényből, hogy barátainak és családtagjainak ajándékozza karácsonyra. A következő hetekben a húsz példány kézről kézre, családról családra, barátról barátra járt, és végül a könyv, amely eredetileg két kisleánynak szólt, csodákkal, reménnyel és gyógyítással teli üzenetté változott az emberek kezében, szerte a világon.

Christopher Moore: A leghülyébb angyal

Kiadó: AGAVE KÖNYVEK KIADÓ KFT.

Kiadás éve: 2006.

Oldalak száma: 200 oldal

 

Télapó halott. És ha ő meghalt, akkor a karácsonynak is annyi. Vagy mégsem?

„Mennyei Atyánk. Josh Barker vagyok, a Worchester Street 671. sz. alatt lakom, Pine Cove-ban, Kaliforniában, irányítószám: 93754. Ma este láttam Télapót, ami klassz, és köszönöm is, de aztán egyből megölték egy ásóval, szóval attól félek, hogy idén nem lesz karácsony, pedig jó voltam, amit látsz is majd, ha megnézed Télapó listáját, szóval, ha nem nagy gond, életre keltenéd Télapót és rendbe hoznád a karácsonyt?”
Micsoda szerencse, hogy épp a helyszínen tartózkodik Raziel, a Biff evangéliumából is ismert angyal, hogy teljesítse a rábízott karácsonyi küldetést. Képességeihez mérten hozzá is kezd az ünnepi csoda végrehajtásához, de hát nem véletlenül tartják Razielt a Mennyek leghülyébb angyalának.
Ami ebben az évben boldog karácsony helyett az álmos kaliforniai kisvárosra vár, azt Raziel biztosan nem fogja a legjobban sikerült csodái között számon tartani.

„Ha létezik ma Moore-nál viccesebb író, azonnal lépjen elő!” (PLAYBOY)

 

Debbie Macomber: A fagyöngy alatt

KIADÓ: General Press Kiadó

KIADÁS ÉVE: 2015.

OLDALAK SZÁMA: 240 oldal

Karácsonykor bármi megtörténhet.

Addie Folsom egykor nagy álmokat szövögetve vette nyakába a világot. A lány az érettségi vizsga előtt otthagyta az iskolát, sőt a szülői házat is, hogy a maga útját járja. Immár felnőttként, édesapja halála után hazatér, hogy az anyjával töltse az ünnepeket. Ám valósággal földbe gyökerezik a lába, amikor megtudja, hogy az asszony egészen mást tervezett: a legjobb barátnőjével, Julie-val kéthetes floridai hajóutazásra indulna. Úgy tűnik azonban, egy baleset keresztülhúzza a számításaikat. Julie fia, Erich, akit Addie a háta közepére kíván, balesetet szenved. Mivel a lány tudja, az édesanyjának mekkora szüksége van erre az útra, kénytelen-kelletlen felajánlja, hogy gondját viseli a férfinak a távollétükben. Erich azonban mogorvább, mint valaha, sőt az ünnepeket is utálja. Vajon némi égi segítség elegendő lesz ahhoz, hogy a karácsonyi csoda ezúttal se maradjon el?

Debbie Macomber (Angyali segítség, Csillagos éj) ízig-vérig karácsonyi regényében két fiatal megható és sokszor megmosolyogtató történetét követhetjük nyomon a nehéz kezdettől a fagyöngy alatti beteljesülésig.

A véleményemet a könyvről ITT olvashatjátok el.

 

Matt Haig: A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak

Kiadó: Kolibri Gyerekkiadó Kft.

Kiadás éve: 2016.

Oldalak száma: 270 oldal

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat

„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke.”
Francesca Simon

„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot.”
Jeanette Winterson

A véleményemet a könyvről ITT olvashatjátok.

A ​kis gyufaáruslány

Kiadó: Pesti Szalon

Kiadás éve: 1995.

Oldalak száma: 26 oldal

A kis gyufaáruslány történetét Hans Christian Andersen írta, aki maga is nagy nélkülözésben töltötte gyermekkorát. A mesével az volt a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a szegényekre. Ezzel a történettel a világ minden táján sok felnőtt és gyerek hívet szerzett magának.

John Grisham : Elmaradt karácsony

KIADÓ:Geopen Kiadó

KIADÁS ÉVE: 2004.

OLDALAK SZÁMA: 204 oldal

Luther és Nora, a középkorú amerikai házaspár, nehéz szívvel búcsúzik Dél-Amerikába utazó friss diplomás lányuktól: életükben először nem töltik együtt a karácsonyt. Az ünnepi készülődés lázában égő kisváros nyüzsgésében a hirtelen rájuk szakadó gyermektelenség még fájdalmasabb számukra: különösen Nora roppan össze. Luthernek azonban támad egy ötlete. Előbb csak eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne, ha szakítva a hagyományokkal a Karib-tenger napsütéses kék ege alatt vigasztalnák magukat, és ott vészelnék át az év végét. A játékból elhatározás születik, s ettől a férfi szinte megfiatalodik, lázadó hősnek érzi magát, megtelik energiával. Szüksége is van rá, mert nem olyan egyszerű szakítani a megszokásokkal… Mindenesetre a szerző szakítva írói hagyományaival, hívei meglepetésére új műfajban tette próbára magát.

 

 

Tags: 2016, a fagyöngy alatt, a fiú akit karácsonynak hívnak, a kis gyufaáruslány, a leghülyébb angyal, agave könyvek, ceruza, charles dickens, christopher moore, debbie macomber, elmaradt karácsony, európa könyvkiadó, general press kft., geopen kiadó, hans christian andersen, hol lehet noel, john grisham, karácsony, karácsonyi doboz, karácsonyi ének, kippkopp karácsonya, kolibri gyermekkönyvkiado kft, könyv, könyvmoly, könyvmolyképző kiadó, marék veronika, matt haig, pesti szalon, richard paul evans

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + tizenhárom =

0 shares

Archívum

Címkék