ELLY GRIFFITHS: Átkelők (Dr. Ruth Galloway nyomoz 1.)

Ezt a könyvet egy Facebook hirdetés dobta fel nekem, és már a borító is felkeltette az érdeklődésemet, hát még amikor elolvastam az ajánlót. Gyorsan meg is rendeltem, és bár nem fogalmaztam meg magamban, de pontosan egy ilyen könyvre vágytam az őszi, borús, esős napokra. Na de nézzük, miről is szól ez a történet.

Főszereplőnk, dr. Ruth Galloway egy harmincas évei végén járó régész, aki a kietlen, mégis magával ragadó erejű, baljósan elhagyatott norfolki tengerpart közelében él egy öreg kis házban két macskákával. A nő a helyi egyetemen tanít, ezt leszámítva kellően unalmasan és magányosan telnek a napjai, leszámítva, hogy az igen vallásos szülei néha tökéletesen az agyára mennek. Ekkor toppan be az életébe Henry Nelson főfelügyelő, aki a láp területén talált csontok kapcsán kéri Ruth segítségét. Bár a nyomozó reménykedik benne, hogy a maradványok egy tíz éve eltűnt kislányhoz tartoznak, dr. Galloway már a helyszínen megállapítja, hogy azok többezer évesek és vélhetően a vaskorból származnak. Ruth-ban felelevenednek a sok évvel ezelőtti ásatás emlékei, amikor a lápon egy henge-t találtak, ami hatalmas felfedezésnek minősült. Miközben újabb kislány tűnik el, Ruth és Nelson egyre közelebb kerülnek egymáshoz, annak ellenére, hogy a férfinek vonzó felesége és családja van. A régész és a nyomozó versenyt fut az idővel, hogy megtalálják az eltűnt lányokat és kézre kerítsék az elkövetőt.

Nagyon sok minden tetszett ebben a regényben, például a magával ragadó környezet. A kietlen láp, ahol aki nem ismeri a járást, hamar örökre ott maradhat. A dagály, amely pillanatok alatt tengerré változtatja a szárazföldet. Ezen a borzongató helyen állt régen a henge és minden bizonnyal a megtalált lányt emberáldozatként szánták az isteneknek. Szóval igazán különleges környezetben játszódik a regény, amelynek a története is izgalmas és fordulatos. Mindemellett Ruth Galloway nem éppen szokványos hősnő. Majdnem negyven éves, túlsúlyos és nem sokat ad a megjelenésére. Magának való, kemény és bátor nő, aki nem hajlandó csak azért párkapcsolatban lenni, hogy ne legyen egyedül. Egyszóval az Átkelők minden tekintetben egy igazán különleges történet. Szerencsére már kapható a folytatása, szintén dr. Galloway-jel a főszerepben, úgyhogy gyorsan meg is vettem!

Elly Griffiths Londonban született 1963-ban, Brightonban nőtt fel és jelenleg is ott él férjével. A tenger és a tengerparti táj szerelmese, 1998 óta főfoglalkozású író. A Ruth Galloway-regényeket a férje és a nagynénje ihlette. Férje Londont hagyta ott a régészet kedvéért, a norfolki nagynénje pedig a környék mítoszaival és legendáival ismertette meg az írónőt.


Kiadó: Kossuth
Megjelenés éve: 2023
Eredeti megjelenés éve: 2009
Oldalak száma: 352
Fordította: Svoboda Róbert

A harmincas évei végén járó, egyedülálló igazságügyi régész, dr. Ruth Galloway boldogan él két macskájával Norfolk közelében, egy kietlen, távoli vidéken, amelyet vaskori lakói szentként tiszteltek – nem szárazföld, de nem is tenger igazán. A megszokott, csontok és más ősi tárgyak feltárásával töltött napjai azonban durva véget érnek, amikor egy gyermek csontjai kerülnek elő a tengerpart egy elhagyatott részén. Nelson főfelügyelő Galloway segítségét kéri, mert úgy hiszi, ezek Lucy Downey, egy tíz éve eltűnt kislány maradványai. Elrablója azóta is bizarr levelekkel provokálja a nyomozót, melyek rituális áldozatra, Shakespeare-re és a Bibliára vonatkozó utalásokat tartalmaznak. Aztán eltűnik egy újabb lány, és Nelson ismét levelet kap, pontosan olyat, mint a Lucyval kapcsolatosak. Ugyanaz a gyilkos lenne? Vagy valaki, aki utánozza őt, és valahogy kötődik a Ruth távoli otthonához közel eső helyszínhez?

 

Tags: 2023, átkelők, brit, dr ruth galloway, elly griffith, Kossuth kiadó, krimi, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 3 =

0 shares

Archívum

Címkék