CÉCILE PIVOT: A kis francia könyvesbolt

Érdekes megközelítésben szerepelnek ebben a könyvben az emberi sorsok, melyek közül egyik sem könnyebb vagy nehezebb, mint a másik, mind egyedi, mindben vannak hullámvölgyek, nehézségek, és minden csak nézőpont és hozzáállás kérdése.

Esther egy újsághirdetést ad fel, melyben egy levélíró tanfolyamra keres érdeklődőket. Nem is számít rá, hogy mennyien jelentkeznek, ráadásul eljönnek az első személyes találkozóra is. Arra meg aztán végképp nem számít, hogy micsoda kitárulkozások, vallomások, felismerések születnek majd a végére, már-már pszichológiai szintű, melyben mindenki hat egymásra, tanul, fejlődik, csupán a kommunikáció ereje által.

Ez egy szép regény, olyan fontos témákról, ami nagyon sokunkat elér vagy elérhet: életközepi válság, gyász, útkeresés, magány, öngyilkosság, szülés utáni depresszió, mindezek emberi sorsokon keresztül bemutatva. Eredeti címe az „Esther levelei” sokkal kifejezőbb lett volna véleményem szerint. A levélíráson keresztül sok sorsot, ezáltal szempontot kapunk, mivel ez így össze-vissza keresztbe kasul ment, látszólag minden rendszer nélkül, így elég zavaros és felszínes maradt. A sorsok azonban érdekesek, a karakterek elgondolkodtatóak.

Tetszett a mondanivalója, hogy mindenkinek vannak mumusai, sebei, de meg kell találni, azt a formát, ahogyan ezeket kezelni tudja, ennek a csapatnak az írás hozta meg a fejlődést. Én is az a személy vagyok, aki írásban sokkal jobban ki tudja fejezni magát, ezért közel állt a szívemhez ez a megközelítés. Erőssége, hogy a könyv végére megtudtuk, melyik szereplő hova jutott el a „tanfolyam” során, mit fedeztek fel magukban, és mit adtak nekik azok a bizonyos levélváltások. Bár itt is voltak hiányosságok, amik nem derültek ki, pl., hogy mi lett a kisbaba és a depressziós anyuka kapcsolatával. Továbbá az idáig vezetett úttal is voltak problémáim, unatkoztam, sokszor letettem, de a vége meghatottsággal töltött el.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 272 oldal
Fordította: Kaló Krisztina

Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról

Az apja emlékére Esther levélíró műhelyt indít egy franciaországi könyvesboltban, hogy másoknak is megmutassa a szavak erejét. Igencsak meglepődik, amikor tucatjával érkeznek a jelentkezések a tanfolyamra, és hamarosan egy idős hölgy, egy kiábrándult üzletember, egy egymástól elhidegült házaspár és egy szomorú kamasz fiú leveleinek a társaságában találja magát. Ahogy Esther diákjai felfedezik a sorok között megbúvó reményt, álmokat és félelmeket, Esther is egy új, váratlan kalandokkal teli világba kerül.

Tags: a kis francia könyvesbolt, Cecile pivot, életközepi válság, emberi sorsok, Gyász, írótanfolyam, kommunikáció, levél, magány, öngyilkosság, Párizs, pszichológia, sors, szülés utáni depresszió, útkeresés

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + 3 =

0 shares

Archívum

Címkék