KAT AILES: Gondterhes nyomozók

Amikor az ember új írótól olvas, ráadásul annak az első debütáló regényét, az rejt magában némi kockázatot. De gyakorlatott könyvmolyként az első pillanatban éreztem, hogy a Gondterhes nyomozók remek választás. Úgy is lett!

A történet ott kezdődik, hogy Alice és a párja Joe, a kutyájukkal egy bájos angliai kisvárosba költöznek. Randomszerűen választották ki Pentont, ahol a londoni méregdrága ingatlanárak elől menekülve bérelnek egy romos, de romantikus házat. Ebben eddig semmilyen furfang nincs. Csakhogy Alice 9 hónapos terhes és a szülésfelkészítő foglalkozás alatt megölnek egy embert. A harmincas éveiben járó kismama, aki elszántan próbál barátokat szerezni, így rögtönzött nyomozóvá válik a többi várandós nővel együtt, ami során jó pár kalandba keverednek. A nyomok a helyi hippi kommunához vezetnek. Ráadásul Joe is gyanúba keveredik, majd fény derül a megdöbbentő családi titkaira is, Alice pedig rádöbben, korántsem véletlenül költöztek Pentonba.

Maga a történetvezetés is kiváló, a sztori íve szépen felépített, logikus, tele meglepő fordulatokkal, egyszóval pont olyan, amilyet egy jó krimitől el is vár az ember. A gyilkos személyére is fény derül természetesen a végén, és őszintén szólva, nem is gondoltam volna az illetőre.

De ahogyan mindig, jelen esetben is sokkal jobban érdekeltek az izgalmas nyomozós részek helyett azok a remek leírások, amelyekkel a szerző dolgozott. Nagyon tetszett az írónő stílusa, a humora, a tájleírások, amelyeknek köszönhetően tökéletesen magunk elé tudjuk képzelni a páratlanul szép természeti környezetben fekvő Penton városkát, tele bolondos, spiriutális emberrel és furcsa szokásokkal, valamint a hippi kommunát.

Nagyon tetszettek a könyv karakterei, különösen a főszereplő, Alice figurája, aki pont olyan esetlen, sebezhető, bizonytalan, kelekótya és legkevésbé sem felkészült az anyaságra, mint bármelyikünk. A főhősnő E/1-ben meséli el a történetet, ami ettől így még humorosabb és szerethetőbb. Imádtam a kutyája, Helen leírásait is, aki gyönyörű és kezelhetetlen, nagyjából mindent felfal és lever, ami az útjába kerül.

A rejtett és rémes kárörvendő énem elégedetten nyugtázta, hogy nem csak az én férjem jár a tilosban. A hétköznapi és jóságos énem nagyon megsajnálta Hent.

Összességében nálam abszolút 5 csillag a regény, élvezet volt olvasni minden sorát egy igen tehetséges író tollából. Biztos, hogy elolvasom a többi Kat Ailes-könyvet is, amelyekben remélem Alice kalandjai folytatódnak majd.


Megjelenés éve: 2024
Kiadó: General Press
Oldalak száma: 386
Fordította: Pejkov Boján

Izgalmas, üde és észvesztően humoros elsőkrimis bemutatkozás egy csapat detektívvé avanzsáló kismamáról. Alice és a párja, Joe számára az álmos kis falu, Penton ideális helynek tűnik arra, hogy ide költözve maguk mögött hagyják a londoni nyüzsgést, és felkészüljenek az első gyermekük érkezésére. A férfi talán így megismerkedhet végre a kétkezi munkával, Alice pedig a lekvárfőzés gyönyöreivel. Ám a vidéki idill képe hamar darabokra hullik, amikor a kis boltban, ahol a szülésfelkészítő tanfolyam zajlik, holttestet találnak, az ügyben pedig ők maguk is gyanúsítottakká válnak… Alice és a kismamatársai hamar a kezükbe veszik az ügy felgöngyölítését, a nyomozásban pedig segítségükre van a lány minden lében kanál kutyája, Helen is. Az elszánt, ám jóslófájásokkal küzdő detektívjelöltek rájönnek, a látszólag unalmas falu múltja sokkal több titkot és izgalmat tartogat, mint azt elsőre gondolták volna. Az események felgyorsulnak, amint felfedeznek egy erdő mélyén élő hippi kommunát, és felszínre kerül egy sok évvel ezelőtt történt, rejtélyes haláleset is. De vajon képesek lesznek kibogozni a szálakat, és tisztára mosni a nevüket, mielőtt kezdetét veszi életük következő nagy kalandja?

Kat Ailes szabadúszó szerkesztőként dolgozik a könyvkiadásban, ennek köszönhetően az évek során bejárhatta a Pacific Crest Trail túraútvonalát, Mexikótól egészen Kanadáig. Jelenleg az Egyesült Királyságban, Cotswoldsban él a férjével, a fiával és a gyönyörű, ám szeleburdi kutyájukkal. A Gondterhes nyomozók a debütáló regénye, amelynek első változatát három hét alatt, eszeveszett gyorsasággal írta meg, miután az első pár fejezetet benyújtotta a Comedy Women in Print női szerzőket honoráló könyves díjára, és felkerült a potenciális díjazottak listájára.

Tags: 2024, angol irodalom, general press kiadó, gondterhes nyomozók, kat ailes, krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × öt =

0 shares

Archívum

Címkék