Pozitív megerősítések- Meditatív színező felnőtteknek

Miért készítünk kifestőkönyvet felnőtteknek? Gyermekként sokan leltünk örömet abban, hogy gondosan összegyűjtött zsírkrétáinkkal, színes ceruzákkal és tollakkal kiszíneztük kedvenc karaktereinket vagy jeleneteinket a könyvekben. De ahogy idősebbek lettünk, úgy egyre több felelősségünk lett, és háttérbe szorultak azok a dolgok, amiket pusztán élvezetből csináltunk. Belső gyermekünk sokszor feladat és szórakozás nélkül marad manapság!
A színezésben az egyik legjobb dolog az, hogy mindenki számára sikert
jelent – még akkor is, ha hiányzik belőled a művészi taníttatás – és annyira kifinomult vagy általánosított lehet, amennyire azt a színező akarja. A segédvonalak csökkentik a teljesítménykényszert, és a saját színeink hozzáadásától sokkal személyesebb lesz az élmény. A színezés önmagában meditatív is lehet, csökkentheti a stresszt, ha egyszerűen felveszünk egy színes ceruzát vagy zsírkrétát, és kreativitásunkat, valamint gondolatainkat egyetlen színezési feladatra koncentráljuk.
A képek inkább felnőtt fogékonysághoz és ügyességhez lettek tervezve,
mintsem gyerekekékhez, és stresszoldó témákat tartalmaznak. A legtöbb közülük absztrakt, hogy élvezhesd maguknak a mintáknak a bonyolultságát, ahogy tesszük azt sokan. De ez a könyv legfőképp arról szól, hogy egy rövid időre felfüggeszd a mentális energiáid, és valami olyan más dologra koncentrálj, ami hozzájárul a jóllétedhez.
Bármit is tanultál azonban a művészetről vagy a színekről az életed során, nincs jó vagy rossz módja a könyv használatának, szabadon beszínezheted akaratod szerint, ahogy neked a legjobb.
Egy pár dolgot azonban érdemes megjegyezni a színekkel kapcsolatban:
A hideg színeknek (különösen a kéknek, zöldnek, és néha a lilának) nyugtató,
míg a meleg színeknek (mint a pirosnak, narancsoknak és sárgáknak)
aktiváló hatásuk van. Az élénk színeknek több energiájuk van, míg
a pasztell- vagy árnyaltabb színek lágyabb energiát sugároznak. A sötét színek és árnyalatok általában alacsony energiát közvetítenek. A legfontosabb dolog, amit figyelembe kell vennünk a színezésnél, hogy megállapítsuk mely kellemes és nyugtató színek segítenek nekünk, ha meg akarunk nyugodni, és mely energikus színek segítenek, amikor pozitív növekedést vagy látásmódot akarunk kifejezni Próbáljuk ezeket belevinni az alkotásunkba.
A könyv a színek mellett idézetekkel is segíti az elmélyülésünket, így az
adott gondolatokon meditálva közelebb juthatunk saját magunk és környezetünk megértéséhez is!
Ez a könyv azért készült, hogy segítsen elérni egy nyugodtabb érzelmi
állapotot, amivel ellazíthatod magad, viszont nem hivatott helyettesíteni egy szakértő terapeutát, ha közvetlenebb közbelépésre vagy személyes útmutatásra van szükség. Reméljük, hogy élvezni fogod a könyvet, és hogy segít majd stresszmentesre színezni magad.”

 

Sokáig vártam, hogy egyáltalán foglalkozzak a felnőtt színezők témakörével. Úgy gondoltam, hogy ez hülyeség, csak egy divat, ami hamar lecseng. De folyamatosan a látókörömben volt és nemrég észrevettem egy hirdetést az interneten, ahol óriási betűkkel írták a „meditatív”, „stresszoldásra”,stb. szavakat. Ez teljesen meglepett (át sem gondoltam, hogy mi értelme lenne a színezőknek) és elkezdtem utánajárni. Leginkább az alábbi mondatok győztek meg egy cikkből (forrás és teljes szöveg: www.hazipatika.com)

„Az elme lecsendesítésére, a lelkünk megnyugtatására, belső énünk és hangunk megtalálására jelent kreatív és élvezetes módszert a színezés.

Színezés közben kikapcsol az agyunk, már-már meditatív állapotba kerülünk, amikoris kizárjuk a külvilágot, elülnek fejünkben a csapongó gondolathullámok. Egyes pszichológusok színezés közben átélhető a flow-élmény, az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli. Annyira feloldódik a tevékenységben, hogy bármi áron folytatni akarja, pusztán saját magáért.

Ez annak köszönhető, hogy rajzolás közben a jobb agyféltekénk dolgozik, a bal pedig, amelyik a racionális, logikus gondolkodásért felelős, kikapcsol. Az ilyen relaxált állapotban csökken a pulzus, a vérnyomás és a stresszhormonok szintje. Ugyanezen az elven alapul a jobb agyféltekés rajzolás is, amit az amerikai kineziológus Betty Edwards stresszhelyzetek oldására használt.

A színek sugárzása hatással van az emberi vízháztartásra, cukoranyagcserére, köztiagy-és agyalapimirigy-rendszerre, a vér összetételére, a hormonanyagcserére, a vegetatív idegrendszerre, és a máj anyagcsere folyamataira.

A mandala szó a klasszikus indiai szanszkrit nyelvből ered, azt jelenti: kör. A mandalák absztrakt minták, a középpontból indulnak és kifelé áradnak. Középpontja a világ közepét szimbolizálja. Sok kultúra világszerte használja a mandalát, mint spirituális gyakorlatot.
Jung szerint a mandala segít kiegyensúlyozni a psziché rendellenességeit azáltal, ahogy a minták a mandala középpontjához vezetnek. Ezt olyan gyógyító erőnek tartotta, ami az intuícióból származik és nem a tudatos tartományból.”

 

Ezek után muszáj volt kipróbálnom. Sokat keresgéltem a neten, hogy kiválasszam a megfelelőt, mert egyre több és több van belőle, mindenféle stílusú, tematikájú. (Az eredeti egy skót illusztrátortól, Johanna Basfordtól származik, a Secret Garden (Titkos kert) című könyv – ebből világszerte 1,4 millió példányt értékesítettek)

Szóval így jutottam el a Pozitív megerősítések című színezőhöz. Ez a könyv szerkezetileg úgy néz ki, hogy egyik oldalon egy pozitív idézet van, a másikon pedig egy minta, ami kiszínezésre vár 🙂

Nagyon megkapó ez a fajta felépítés, mert amíg színezek folyamatosan ott van a szemem előtt az éppen aktuális gondolat, ami tudat alatt ott motoszkál a fejemben és nagyon remélem, hogy rögződik is. 🙂

Ui. 🙂 Szerintem érdemesebb filccel színezni (legalábbis nekem megfájdult a kezem, annyira nyomtam rá a ceruzát, hogy szép színe legyen 🙂  )

 

Kiadó: Édesvíz Kiadó
Oldalszám: 88
Megjelenés: 2015.

 

 

Tags: édesvíz kiadó, felnőtt színező, könyv, könyvkritika, könyvmoly, meditatív, pozitív megerősítések, színezés, színező

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − három =

0 shares

Archívum

Címkék