KAREN SWAN: Az ​utolsó nyár

A Titok Párizsban elolvasása óta Karen Swan a kedvenc íróim közé tartozik. Így, amikor megjelent Az utolsó nyár, a fülszöveg elolvasása nélkül vettem meg. Itthon aztán meglepetésként ért, először az, hogy a könyv egy sorozat első része, másodszor, hogy a műfaja történelmi romantikus regény. Egyik sem megszokott a szerzőtől, ezért még nagyobb kíváncsisággal vetettem bele magam az olvasásba.

1930-ban a skót partoktól száz mérföldre levő Szent Kilda szigetcsoport lakói kérvényezték elköltöztetésüket. Ennek az eseménynek a miértjei keltették fel Karen Swan érdeklődését és hosszas utánajárás, kutatás és a szigetre való elutazás után írta meg a Vad sziget sorozat első részét.

A történet középpontjában Effie, egy talpraesett, vadóc lány áll, aki Szent Kildán él egy kicsi, a világtól szinte teljesen elzárt közösségben. Effie szereti az életét, annak ellenére is, hogy férfi munkát kell végeznie, hogy megélhetést biztosítson apjának és önmagának. Egy nap a szigetre látogat Lord Sholto és édesapja Dumfries grófja. A lányra hárul a feladat, hogy a két férfinak megmutassa Szent Kilda madárvilágát. Csodálatos hetet töltenek együtt Sholtoval, Effie életében először szerelmes lesz, és úgy tűnik érzelmei viszonzásra találnak. Mindeközben érkezik a hír: a nyár végén, a szigetlakók kérésére mindannyiukat a szárazföldre költöztetik.
Három hónappal később a kis közösség szétszóródik Skóciában, Effie nem találja helyét az új környezetben, így a legjobbkor érkezik egy munkaajánlat a grófi birtokon. A lány ismét találkozhat Lord Sholtoval, de vajon hogy alakul a kapcsolatuk a társadalmi különbségek tükrében? Vajon milyen hatással lesz nem csak kettejükre, hanem főleg Effie életére a Szent Kildán töltött utolsó nap eseményei?

Mondanám, hogy minden kérdésünkre választ kapunk a regényben, de ez nem lesz ilyen egyszerű. Nem csak azért, mert könyvsorozat, hanem az írónő eléggé összekuszálta a szálakat.
Miközben egy nagyszerű romantikus történetet olvastam, tisztán láttam magam előtt a zord, ám gyönyörű környezetet a szigetlakók mindennapjaival, bőven megspékelve titkokkal és meglepő fordulatokkal. Ráadásként a cselekmény megtörtént eseményre építkezett. Mindezek összessége az én szememben egy tökéletes könyvet adott ki, aminek tűkön ülve várom a folytatását.

Addig is még ebben a hónapban megjelenik a Szökés a görög szigetre, júniusban pedig A rejtett ösvényt is a kezünkbe foghatjuk majd.

„Bíznod kell benne, hogy a boldogságod egy másik helyen vár rád.”


Kiadó: XXI. Század
Kiadás éve: 2023
Fordította: Simonyi Ágnes

Egy ​titkokkal teli sziget.
Egy ellenállhatatlan szerelmi történet.

Effie Gillies igazi vadóc. Egész életében Saint Kildán élt, és amikor Lord Sholto, Dumfries leendő grófja az aprócska szigetre látogat, azonnal vonzódni kezdenek egymáshoz. Egy csodálatos héten át ő kíséri el mindenhova a jóképű látogatót a szigeten, és Effie életében először szerelemre lobban – de aztán vihar támad, és a lány világa darabjaira hullik.
Három hónappal később Saint Kilda szigetére csend telepszik, a lakosságot elköltöztetik, hogy jobb körülmények között legyenek. Effie barátai és rokonai szétszóródnak Skóciában, és a lány meglepetten értesül arról, hogy munkaajánlatot kap a grófi birtokon. Újra rendszeresen látják egymást Sholtóval, de a kettejük közötti társadalmi különbség most leküzdhetetlennek tűnik, noha vonzalmaik egyre erősebbek.
Saint Kildán döbbenetes dolgok kerülnek a felszínre, és Effie-nek a boldog új élethez fűződő reményeit sötét titkok fenyegetik, amelyekről korábban társaival együtt azt hitte, már maga mögött hagyta.

Az év legjobb történelmi románca. – Independent

Tags: 2023, 21.század kiadó, 5 csillag, az utolsó nyár, karen swan, romantikus történelmi regény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + nyolc =

0 shares

Archívum

Címkék