FLYNN BERRY: Hiába futsz

Az elején nem tudtam hova tenni ezt a könyvet, a vége viszont zseniális, és mindent megváltoztat. A története miatt nyomasztó, de teljesen valóságos, egyszerűen több van benne, mint ami elsőre látszik.

Claire főhösnőnk és testvére próbál új életet kezdeni, miután édesapjukat brutális családon belüli gyilkossággal vádolják meg. A könyv arról szól, hogyan lehet úgy normális életet élni, hogy az ügy nem zárult le, ugyanis édesapjuk az eset után úgy eltűnik, hogy évekig a rendőrség sem találja. Vajon tényleg ő volt a gyilkos, vagy nem? Nincs egyértelmű bizonyíték. Ha ő volt, ebben az esetben is működik a megbocsátás? Az egyik testvér az eset után gyógyszerfüggő lesz, a másik fél és mindenhol, mindenkiben édesapját látja, és retteg, hogy egyszer újra előbukkan. Ugyanakkor kíváncsi is. Ha még él, milyen most az élete, megbánta tetteit, vagy talán nem is ő követte el? Vajon megtette mással is?

Az egész könyv, a szorongásról, a félelemről, a magatehetetlenségről szól. Arról, hogy egy családon belül egy ilyen szörnyű tettet, hogyan lehet feldolgozni, lehet-e egyáltalán. Több, mint egy könyv, elgondolkodtató és megrázó. Gondoljunk csak bele, milyen lehet úgy felnőni, hogy meg kell változtatni a nevünket, elbújni, elköltözni, attól rettegni, mi van, ha újra felbukkan, vagy ha felismer valaki. Hiszen tudjuk, hogy milyenek az emberek, ha egy ilyen sztoriról van szó… Te mennyire mennél el, hogy kiderítsd az igazságot, és milyen áldozatokat hoznál érte? Claire a végsőkig elmegy, és mire észbe kap, már ott is úszik a veszély kapujában. Majdnem az ő életének is vége, mire mindenre fény derül. Nagy áldozatot hoz, de végül kiderül a szörnyű igazság.

Az elején nekem nagyon gyötrelmes volt, nem volt jó olvasni Claire szenvedéseit, vívódásait, végignézni tetteit, mert nem tudom elképzelni, milyen lehetett ez az egész. Talán csak az tudja, aki ne adj isten átélte. A végén viszont minden átértékelődött, és összeállt a kép. A vége zseniális, az egyik legjobb befejezés, amit valaha olvastam. Ajánlom mindenkinek, aki egy tartalmas pszichológiai krimit olvasna.


Kiadó: Álomgyár kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás ideje: 2019
Fordította: Moldova Júlia

Claire ​sokat dolgozik, körzeti orvos Londonban, csendesen, egyszerűen él. És ő az ország egyik leghírhedtebb gyilkossági gyanúsítottjának a lányja, bár ezt nem tudja róla senki.
Majd harminc év telt el azóta. Claire és az öccse az emeleten aludtak, míg a házban brutális rémtettet követtek el. Másnap reggel megtalálták apjuk autóját a La Manche csatornához közel, a vezetőülés vérfoltos volt. Claire édesanyja határozottan állította, hogy látta a férfit a házukban azon az éjszakán, de az apa kiváltságos és befolyásos barátai fenntartották, hogy Lord Spencer ártatlan. Ő volt száz éve az első lord, akit gyilkossággal vádoltak, és aki eltűnt, azóta sem találták.
Mikor a rendőrség értesíti Claire-t, hogy megtalálták az apját, a lány gondosan felépített élete darabokra hullik. Nem tudja, vajon egy gyilkos lánya-e vagy egy olyan férfié, akit igaztalanul megvádoltak, de hamarosan kiderül, milyen messzire képes elmenni a lány, hogy megtudja az igazságot.

A regény alapjául szolgál a huszadik század egyik legismertebb megoldatlan gyilkossági ügye, Lord Lucan esete.

Flynn Berry Hiába futsz című regénye egyszerre letehetetlen thriller és megrázó történet arról, hogyan hat egy nőre az erőszak és a trauma, hogyan küzd meg az emlékekkel és a legfelsőbb társadalmi osztály kiváltságosaival.

 

Tags: 2019, 5 csillag, álomgyár, álomgyár kiadó, flynn berry, gyilkosság, hiába futsz, könyvajánló, könyvkritika, krimi, pszichológiai krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + tíz =

0 shares

Archívum

Címkék