ANDERS DE LA MOTTE-MANS NILSSON: A halál színre lép

Elképzelhető, hogy én vagyok Anders de la Motte legnagyobb itthoni rajongója. Olvastam a teljes Scane-tetralógiáját és mind a négy könyvet imádtam. Nemcsak a krimi része miatt, hanem sokkal inkább a leírások, hangulatteremtés és karakterábrázolásai miatt.

Ezért aztán nagy lelkesedéssel vetettem bele magam A halál színre lépbe, amelyet Motte ezúttal egy szerzőtárssal írt meg. A történet főszereplője egy stockholmi nyomozó, Peter Vinston, aki Österlen kisvárosában tölti szabadságát. A rend-és tisztaságmániás férfi nem kifejezetten rajong a vidéki életért, és hamar kiderül, hogy azért küldték szabadságra, mert több alkalommal is elájult. Peter épp az egészségügyi eredményekre vár, miközben berendezkedik a kis nyaralóban, amely volt felesége új férjének tulajdonában van.

A férfi választása azért is esett Österlenre, mert itt él kamasz lánya, Amanda, akivel elég ritkán tud találkozni. Ahogy Peter beteszi a lábát a kisvárosba, gyilkosság történik. Jessie Andersont, az igen népszerűtlen sztáringatlanost holtan találják az általa bemutatott új házban. A nő több helybélinél is kihúzta a gyufát azzal, hogy egy olyan tengerparti szakaszon építette fel a legújabb ingatlanját, amelyet a helyiek meg kívánnának óvni a maga természetes szépségében.

A helyi rendőrfőnök azonnal a híres stockholmi  nyomozó segítségét kéri. Peter és Tove, a kezdő österleni nyomozó a helyszínen talált nyomok alapján gyilkosságra gyanakszik. Erről azonban meg kell győzniük még a rendőrfőnököt is, aki szemmel láthatólag igencsak vonakodik bárkit is letartóztatni az ügyben. A féltékeny feleség, az új ingatlan szomszédságában élő meleg házaspár, a lokálpatrióta vénlány és a helyi újságba leveleket küldő titokzatos személy is előkelő helyen van a gyanúsítottak listáján. A nyomozópáros az értékrendbeli különbségeik és konfliktusaik ellenére mindent elkövet annak érdekében, hogy elkapják a gyilkost.

Sajnos én csalódtam ebben a regényben. Míg Motte könyveinél szó szerint falom az oldalakat, ezt a krimit napok alatt, kissé döcögősen olvastam el. Mivel Motte képességeiben továbbra sem kételkedem, vélhetően Nilsson stílusa áll nagyon távol tőlem. Mindenesetre ebből a könyvből pont az hiányzott, ami Motte eddigi regényeiben benne volt: a szerző maga. Vélhetően ezt a különbséget más nem venné észre, de nekem ezért nem lett kedvenc. Számomra a főszereplő se volt szimpatikus, és úgy nagyjából senki a könyvben, ezért kissé érdektelenül olvastam végig. A halál színre lép egy regénysorozat kezdő kötete, amit ettől függetlenül nyugodt szívvel ajánlok minden skandináv krimirajongónak. Én pedig a magam részéről kivárom, ameddig Motte újra egyedül alkot.


Kiadás éve: 2022
Kiadó: General Press
Oldalak száma: 336
Fordította: Dobosi Beáta

Österlen kisvárosában gyilkos garázdálkodik. A helyi sztáringatlanost, Jessie Andersont holtan találják az egyik bemutatandó házban. Peter Vinston, a kissé bogaras felügyelő veszi kézbe a nyomozást, noha csak a kényszerszabadságát tölti az idilli svéd városkában. Tove Esping, a kissé zöldfülű, de rendkívül ambiciózus helyi rendőrgyakornok siet a segítségére. E sajátos kettősnek még azelőtt kell rájönnie, kinek a képében lépett színre a halál, mielőtt túl késő lenne.
Az Österleni gyilkosságok című sorozat első kötetében népszerű szerzőnk, Anders de la Motte ezúttal írótársával, Mans Nilssonnal alkot maradandót. Skandináv krimi sok humorral fűszerezve, gyönyörű környezetben, különc karakterekkel.

Tags: 2022, anders de la motte, general press kiadó, krimi, skandináv krimi, svédország

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + tizenkettő =

0 shares

Archívum

Címkék