DOMINIQUE BARREAU – LUC MILLAR: A boldogság francia titka

Mindig is csodáltam a franciákat. Van bennük valami megfoghatatlan, ami vonzza az embert, amikor hallgatja, látja vagy olvassa őket, hiszen árad belőlük valami igazán különleges, valami nagyon más. Az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb irodalmi élménye volt számomra például Agnes Martin-Lugand: A boldog emberek olvasnak és kávéznak című könyve, ami szintén annyira eredeti és annyira francia, hogy nem lehet nem imádni.

Szóval van valami a franciákban, valami dekadens szabadság, valami elegáns könnyedség és lezserség, amit igazán nehéz jól megfogalmazni. Erre tett kísérletet Dominique Barreau és Luc Millar: A boldogság francia titka – Szeresd az életet úgy, mint a franciák című könyvében. Szerintem igen jól sikerült.

Nagyon jókor jött ez a könyv. Minden sora jólesett, megannyi mondata elgondolkodtatott. Most is, mint sokszor, azt éreztem, pont a legjobb pillanatban akadt az utamba. A szerzőpáros igazán érzékletesen és beható módon fest képet a franciákról, és eredeti hangon mutatja be, miért is tudnak ők olyan egyedit és különlegeset alkotni, legyen az az alkotás a művészet, a divat vagy éppen a gasztronómia területén.

Ez a könyv azonban korántsem egy száraz útikalauz. Az írópáros élvezetesen franciás mondatai pont olyan stílusosak, mint maga a tartalom, hiszen ennek az írásnak a célja maga a francia szellem, világnézet és a francia „titok” bemutatása.

A csomagolás is nagyon igényes, a keménytáblás borító miatt ezt a könyvet bátran magunkkal vihetjük akárhova, a jólesően simogató szavak mellett pedig tele van olyan megragadó képekkel, amik még érzékletesebbé teszik a tartalmat. Pontosan azt kaptam ettől a könyvtől, amit vártam: belepillantani a franciák elragadó, szenvedélyes és elegáns világának mélyére igazi autentikus forrásból.

Melegen ajánlom mindenkinek A boldogság francia titkát, ha szeretne elmerülni kicsit a francia életérzésben, szerintem van mit tőlük tanulni. Ez a könyv igazából egy szerelmi vallomás Franciaországhoz és a franciákhoz, amely olyan élvezetes stílusban van tálalva, hogy garantáltan kiragad minket a szürke hétköznapokból, és csupa jó érzéssel tölt fel. Azért egy finom édességet vagy jó bort készítsünk be magunk mellé az olvasáshoz, meg fogjuk kívánni. Nekem mindenesetre biztos helye lesz A boldogság francia titkának a könyvespolcomon, és ha elfelejteném, hogyan is érdemes élni, biztos leveszem, hogy újra elolvassam. A két szerző egyébként az életben is egy pár, akik személyiségfejlesztéssel és irodalommal foglalkoznak.

A tehetség pedig vonzza a tehetséget, és Franciaország azért lehetett hosszú időn át az új irányzatok középpontja, felkapott hely, mert mindig is az a megingathatatlan meggyőződés hatotta át, hogy szabadság nélkül nincs kreativitás.

 


Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 192
Fordította: Pacskovszky Zsolt

A franciák mindig is híresek voltak könnyedségükről, életszeretetükről.
De vajon mi a gall életöröm, a joie de vivre titka?

Ez az egyszerre stílusos és tartalmas könyv most elénk tárja a boldogság francia receptjét. Családi étkezések, egy csésze kávé egy bisztró teraszán, ünnepi hangulatú vacsorák barátokkal, a gasztronómia szeretete, vonzódás a divat, a parfümök és más kellemes dolgok iránt, múzeumlátogatások, séták kis falvak kövezett utcácskáin… apró dolgok, kis trükkök, amelyek végső soron mind a lét örömeinek megélését szolgálják.
E fotókkal illusztrált, magával ragadó könyvet lapozgatva hamar rájöhetünk, hogy a boldogság valójában egyfajta életszemlélet és életmód, amelyben az érzéki élvezetek szeretete, a közös élmények, az ünnepek megélése, a beszélgetés és az együttlét öröme mind-mind benne van.

 

Tags: 2020, a boldogság francia titka, Dominique Barreau, életmód könyvek, francia, libri kiadó, Luc Millar

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 4 =

0 shares

Archívum

Címkék