MEGAN MIRANDA: Az utolsó vendég

Megan Miranda: Az utolsó vendég című regénye igazán kellemes csalódás volt. Amellett, hogy egy izgalmas thrillert kaptam, nagyon tetszettek a tájleírások, a vad, óceánparti természet ábrázolása, a karakterek és maga a történet is. Kicsit talán pszichothrillernek is mondanám, amely az emberi kapcsolatok és hatalmi játszmák világának felszínét kapargatja meg.

 A könyv helyszíne Littleport, egy Maine állambeli városka, amelynek lakói a turistákból élnek. Így aztán a helynek két arca van: a meleg, nyári napok tele jómódú nyaralókkal és a világtól elzárt, magányos téli hónapok. A regény nemcsak a téli és nyári időszak, hanem az itt élő és az itt nyaraló emberek ellentétét is fókuszba helyezi. Míg Littleport nyári vendégei dúsgazdag emberek, addig a helyiek igen szerény körülmények között élnek. Ezen két véglet közti különbséget testesíti meg a regény főszereplője Avery, egy helyi lány és Sadie, a gazdag Lomen család sarja. A két lány között meglepő módon mély barátság szövődik, melynek eredményeképpen Avery a Lomen család részévé válik.

A főszereplő E/1 személyben meséli a történetet, így igazán személyes, érzelmekkel teli leírásokat kapunk. Ugrálunk az időben, ezért hol a jelenben vagyunk, hol pedig egy évvel ezelőtt, amikor Sadie-t holtan találták. A rendőrség a bizonyítékok alapján öngyilkosságnak minősítette az esetet. Egy évvel Sadie halála után Avery még mindig a barátnője családjának dolgozik. A lány Lomenék vendégházában lakik, ahol furcsa dolgokra lesz figyelmes. Gyanúsan sokszor elmegy az áram, lépteket hall a házban és váratlanul felbukkan Sadie bátyja, Parker is. Avery élete egy csapásra megváltozik, amikor megtalálja Sadie eltűnt mobilját, és innentől kezdve már csak egy cél vezérli: megtudni, hogy mi történt a barátnőjével.

Ide-oda ugrálunk az időben, de ez egyáltalán nem zavaró, sőt, Avery visszaemlékezései és a jelen történései szépen kiegészítik egymást. Az írónő ügyesen tartja fenn a figyelmet és alkalmazza a megfelelő stílusjegyeket ahhoz, hogy odaszegezzen a kanapéhoz. Avery személyisége,  múltja és különös barátsága Sadie-vel szépen, lassan bontakozik ki, majd a mozaikok a regény végére összeállnak.

Azt kell, hogy írjam, a könyv egy üdítően borzongató, fordulatos thriller, ami igényes stílusban íródott, de azért könnyen olvasható. Tetszett Avery karaktere is, aki korántsem egy átlagos jókislány, hanem egy valódi ember, tele hibákkal és rossz döntésekkel a háta mögött, aki próbál fennmaradni a víz felszínén. A lány nehéz életét, lelki megpróbáltatásait az írónő szépen összhangba hozza az óceán és a helyi természeti adottságok vadságának ábrázolásával, amellyel kitűnő atmoszférát teremt a mondanivalójához. Szóval Az utolsó vendég egy remek könyv, igazán élvezetes volt olvasni, nagyon el tudnék képzelni belőle egy olyan igazi, amerikai thrillert a filmvásznon.


Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 454
Fordította: Varga Bálint

A ​Maine állambeli, festői szépségű Littleport mindig olyan volt, mintha két város lenne: egyfelől ideális nyaralóhely a gazdagoknak, akiknek hatalmas házai az óceán partján pompáznak, másfelől egyszerű kikötőváros, amelynek lakói a nyaralókból és a turistákból élnek.
Ritkán esik meg, hogy mély barátság szövődjék egy helybéli és egy nyaraló lány között, de a littleporti Avery Greer és a nyarakat ott töltő Sadie Loman hamar összebarátkozik. A két lány majdnem egy évtizeden keresztül a nyarak minden percét egymás társaságában tölti – amíg Sadie-t holtan nem találják.
A rendőrség öngyilkosságnak minősíti az esetet, ám Avery arra lesz figyelmes, hogy a kisvárosban többen is őt hibáztatják a halálesetért. Valaki többet tud, mint amennyit elárul, és Avery elszántan küzd, hogy tisztázza a nevét, mielőtt rosszakarói eltorzítják a tényeket és az igazságot.
Megan Miranda a New York Times bestsellerszerzője. Az utolsó vendég, amely Reese Witherspoon könyvklubjának válogatásába is bekerült, a Publishers Weekly szerint okos, stílusos, sodró lendületű thriller arról, hogy sem az emlékezetünkben, sem a barátainkban nem bízhatunk fenntartások nélkül…

Tags: 2020, az utolsó vendég, megan miranda, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + tíz =

0 shares

Archívum

Címkék