ANDRZEJ SAPKOWSKI: A megvetés ideje (Vaják 4.)

Bár a Vaják saga 3. része nem ejtette annyira rabul a szívemet, mint az előző két kötet, már annyira szívemhez nőttek a szereplők, hogy természetesen nem volt kérdés, hogy tovább olvasom a sorozatot.

A megvetés ideje című következő könyv a Tündevér stílusához igazodva ismét sok szereplő nézőpontjából meséli tovább a történetet (nem úgy, mint az első két kötet, ahol kizárólag Geralt volt a mesélő). Mondjuk voltak olyan nézőpontok és szereplők, akik eddig nem is kerültek bemutatásra, és őszintén szólva most sem éreztem különösebb jelentőségüket, maximum abból a szempontból, hogy más perspektívából mutatták meg az eseményeket.

A megvetés ideje ugyanott folytatódik, ahol a Tündevér abbamaradt. Így Geralt, a vaják történetei helyébe visszavonhatatlanul a nagy háború baljós előszelei fújnak, illetőleg a Ciri személye körüli titok kerül a középpontba. Árulás és ellenségek lapulnak mindenhol, de a könyv bővelkedik véres jelenetekben is. Jó pár titok lelepleződik, valamint a Geralt és a Yennefer közötti romantikus jelenetekben sincs hiány.

Bár a vaják és a varázslónő minden erejével igyekszik megvédeni Cirit, a lány mégis elsodródik tőlük, és igazán embertpróbáló kalandok árán végül egy fiatalokból álló bűnbanda tagjává válik. Bevallom, nekem ő a legantipatikusabb szereplő, valahogy nem sikerült megkedvelnem, még nem igazán tudom, hogy hányadán állok vele. Mint említettem egy rakás új karakter is bekerül A megvetés idejébe, egyesek számomra kissé értelmetlenül, viszont Nilfgaard titokzatos császárának felbukkanásával azonban újabb izgalmas személy kerül a képbe.

Sajnos ebben a könyvben is volt egy halom kissé unalmas leírás, de szerencsére sokkal kevesebb, mint az előző kötetben, és ugyanúgy, mint az előzőnél most is csalódottan vettem észre, hogy máris az olvasás végére értem.

Geralt továbbra is a nagy kedvencem, azt hiszem, hogy csak miatta olvasom a történetet, az ő karaktere igazán izgalmasra és szimpatikusra sikerült. Akaratlanul is olyannak képzelem el őt, mint Henry Cavill-t a Netflix-es sorozatban, és bár a filmes verzió annyira nagyon nem tetszett, most mégis szívesen nézném a folytatást. Sajnos azonban a 2. évad jövő nyár körül készül el a jelenlegi információk szerint. Addig olvasom tovább Sapkowksi remekművét, izgatottan várva a folytatást.


Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 408
Fordította: Kellermann Viktória

Hogy megvédje a rábízott Cirit, Ríviai Geraltnak messzire kell küldenie a vajákok otthonától, hogy Yennefer, a varázslónő szárnyai alatt tanuljon. A varázslógyűlésben azonban puccs készül, miközben kitör a háború. Geralt egy súlyos sérülés után az életéért küzd… Ciri pedig, akinek kezében a világ sorsa nyugszik, eltűnik.

Andrzej Sapkowski 1948-ban született Lengyelországban. Hazája egyik leghíresebb és legsikeresebb szerzőjének számít. A World Fantasy Életműdíjjal kitüntetett szerző Vaják-sorozatával nemzetközi sikert aratott, könyvei alapján képregények és számítógépes játékok is készültek, 2019-ben pedig a Netflix forgatott belőlük sorozatot Henry Cavill főszereplésével.

Tags: 2020, andrzej sapkowski, fantasy, gabo, Vaják, vaják - a megvetés ideje

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − kettő =

0 shares

Archívum

Címkék