TAFFY BRODESSER-AKNER: Fleishman bajban van

A leírás alapján nem erre számítottam, fárasztó egy 500 oldalon vagyok túl. Alapvetően ritkán tetszenek a kult könyvek, de mivel a történet annyira hétköznapinak hangzott, amiből talán tanulni is lehet, így úgy döntöttem elolvasom. Inkább érdekesnek mondanám, mint kitűnő első regénynek.

A történet Toby Fleishman életéről szól, ami annyira jól indult, mézes-mázosan, aztán egy nagy katyvasz lett belőle, ahol ráadásul már két gyerek is elszenvedte az eseményeket. A válásról és az azt követő procedúráról, szenvedésről, sérelmekről szól a történet, ki miben hibázott, és arról, hogyan mentek el egymás érzelmei mellett feleségével, miközben a saját szenvedésükkel voltak elfoglalva.

Kicsit végig az az érzésem volt, hogy az a konklúzió, hogy ne házasodjunk meg, mert akkor attól majd elromlik minden. Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de én ezzel nem tudok azonosulni. A könyvet bár egy nő írta, végig azt hittem, hogy inkább egy férfi az író, abból, ahogy a szexjelenetek, röviden, nyersen voltak megfogalmazva. A történet nagyobb része egy férfi szemszögéből volt megjelenítve, talán az előbbi gondolatom ennek köszönhető, így viszont kiválóan sikerült hozni egy női írónak egy férfi gondolkodásmódját, stílusát.

Mostanában nagyon divatosak lettek a válások, a megcsalások, így ez már odáig fajult, hogy a könyvekből is ez folyik. Ha engem kérdeztek, akkor inkább jó lenne egy olyan történetet olvasni, ahol a párkapcsolati problémákat kemény munkával, kompromisszummal inkább valahogyan megoldják, hogy ebből aztán táplálkozni lehessen a mindennapokban, vagy legyen olyan tanulsága egy megírt életnek, hogy le lehessen belőle vonni a megfelelő következtetéseket. Ha hétköznapi témák, akkor sokkal inkább Fejős Éva írásai, amikben egy pici humor, önirónia is keveredik a tartalmas hétköznapi életek leírásához.

Olvasás közben végig az volt bennem, hogy na jó, értem, de hiányzik a másik oldal álláspontja is, amibe egy barátnő szemszögén át egy kicsit bepillanthattunk, ám ez véleményem szerint nem volt elég. Taffy Brodesser-Akner könyvében, nagyon sok volt a szenvedés, az önsajnálat, nyomokban sem tartalmazott egy pici hálát, vagy pozitív gondolkodást. Toby és Rachel csak a saját szenvedéseivel foglalkozott, emiatt szépen elmentek egymás mellett, nem figyeltek oda a másikra igazán, ez okozta a házasságuk végét, mindezt 500 oldalon keresztül leírva. Szerintem mindenkinek vannak nehézségek az életében, párkapcsolatában, és ilyen mélyen olvasni a rosszról, elég megterhelő és lehangoló volt.


Kiadó: XXI.század kiadó
Kiadás ideje: 2020
Oldalak száma: 464 oldal
Fordította: Kepes János

Toby ​Fleishman azt hitte, tisztában van vele, mire számíthat a válás után: hétvégéken és az ünnepek felében nála lesznek a gyerekek, az ex-szel pedig olykor hajba kapnak majd a praktikus dolgok egyeztetésekor. Arra viszont nem számított, hogy egy szép napon Rachel áthozza a két gyereket, aztán lelép és soha nem tér vissza. Pedig Fleishman mennyi munkát fektetett abba, hogy egyensúlyt teremtsen a szingli élet és a család között!
Toby próbálja megtalálni Rachelt, igyekszik ellátni a kórházi pácienseit, megfelelni a végeérhetetlen szülői teendőknek és örül a mobiltelefonos appok segítségével felvirágoztatott szexuális életének. A visszautasított férj szerepében tetszeleg, aki a felesége túlméretezett ambícióinak esett áldozatául. De ha igazán szembe szeretne nézni a kapcsolatukkal, be kell vallania magának, hogy a kezdetektől fogva szőnyeg alá söpörte a problémákat.
Sziporkázó első kötet, tele nyugtalanító kérdésekkel és tanulságokkal.

„Philip Roth vagy John Updike pontosan így írtak a legjobb korszakukban – leszámítva, hogy ez a szerző tisztában van vele, mi játszódik le a nőkben.” – Elizabeth Gilbert
„Figyelemreméltó első könyv. Az egyik legerősebb debütálás.” – Tom Perrotta
„A Fleishman bajban van az első oldaltól az utolsóig bölcs, kíméletlen és abszolút naprakész. Az, hogy mennyire csalafinta és éleslátó, csak az utolsó fejezetben válik egyértelművé.” – Maria Semple

 

Tags: 2020, 21.század kiadó, 3 csillag, fleishman, Fleishman bajban van, kult könyvek, taffy brodesser-akner

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − tizenkettő =

0 shares

Archívum

Címkék