ANN SWANSON: A jóga tudománya

Gyönyörű könyv annak, aki szereti az anatómiát. Jól jött volna akkor, amikor vizsgáztam jóga oktatóként, ugyanis a legtöbb anatómiai vázlat és a hozzá tartozó képek angolul kerültek elénk, ami plusz kihívást jelentett, amikor részletesebben mentünk bele az emberi test felépítésébe.

Az alapvető és legfontosabb ászanák vannak kiemelve benne, annak minden fontos mozzanatával, pontos végrehajtásával. Tartalmazza a mit, hogyan és miért kérdésekre a választ egy-egy gyakorlattal kapcsolatban, és nem utolsó sorban mindezt nem csak leírva, hanem szemléltetve is látjuk. Ezenkívül az ászanákhoz tartozó könnyítések és nehezítések is megjelennek benne, tehát ami ki van emelve póz, azzal A-tól Z-ig megismerkedünk. A vége pedig a legfontosabb kérdéseket taglalja a jógával kapcsolatban.

Nagyon jók és részletesek az ábrák, hiánypótló volt egy ilyen könyv magyar nyelven. Néhány ászana végrehajtása van kiemelve, de ezek a legfontosabb és leghasznosabb közé tartoznak, így ezek is jól lettek megválasztva. Külön felhívnám a figyelmet a fejezet végén található leggyakoribb kérdésekre, vagy inkább tévhitekre a jógával kapcsolatban, mely tabu döntögető információkat tartalmaz. Emiatt akár azoknak is ajánlható, akik még csak most ismerkednek a jógával, illetve akik szeretnek mindenre tudományos választ kapni.

A jóga nem feltétlenül arról szól, hogy mindent anatómiai pontossággal megválaszoljunk általa, hanem inkább az érzetekről és befelé figyelésről. Annak ellenére érzed jótékony hatását, hogy tisztában lennél azzal, hogy mi játszódik le egy-egy mozdulat közben a testedben. Ugyanakkor vannak olyan beállítottságú emberek, akik csak úgy tudnak elfogadni és befogadni valamit, ha az ok-okozatokat pontosan levezetik nekik. Talán a nyugati emberek hajlamosabbak erre. Az is biztos, hogy bár egy gyakorló számára nem annyira fontosak azok a részletek, amik a könyvben vannak, de a jógaoktatónak kötelessége mindennel tisztában lenni, mert elengedhetetlen része a munkájának. Éppen ezért annak is ajánlom, aki most vág bele egy jógával kapcsolatos képzésbe, mert jól ki fogja egészíteni a tanultakat.

Egyetlen kritikám, hogy kevés azon pózok száma, ami fel van dolgozva a könyvben. Bár tisztában vagyok azzal, hogy ezt is óriási munka lehetett ilyen precízen összehozni. Örülnék, ha lenne folytatása, akár az összes pózzal, amivel a hagyományos B.K.S.Iyengar jóga foglalkozik. Szerintem lenne helye ezen a piacon.


Kiadó: Libri
Kiadás ideje: 2020
Kiadás helye: Budapest
Oldalak száma: 216 oldal
Fordította: Mátics Róbert

A ​jóga tudománya részletesen bemutatja, miként hat a jóga a testre, és mi kell ahhoz, hogy a jóga valamennyi jótékony hatása érvényesülhessen.

– Pontos instrukciók az ászanák helyes kivitelezéséhez.
– Több száz, különböző nézetből készült részletes anatómiai ábra.
– A test, az izomzat, a csontozat és az ízületek működésének szemléletes ábrázolása.
– Az ászanák élettani hatásának részletes bemutatása.

Ann Swanson külön fejezetet szentel a jógával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseknek:
– Hogyan segít a jóga a stressz kezelésében?
– Hogyan gyakoroljuk a tudatos figyelmet és a meditációt?
– Hogyan befolyásolja a meditáció és a jóga az agyműködést, illetve a csontozatot?
– Mit tehetünk, ha ropognak az ízületeink?
– Csökkenti az ászanák gyakorlása a krónikus fájdalmat?
– Hogyan működik a jógaterápia?
És megannyi további kérdés és válasz.

Akár kezdők, akár gyakorlottabbak vagyunk, A jóga tudománya segít a tudatos és eredményes jógagyakorlásban, a jóga anatómiájának megértésében és a szükséges technikai tudás fejlesztésében, hogy megfelelően végezhessük a gyakorlatokat, és ezáltal tökéletes harmóniába kerülhessen egymással a testünk és az elménk.

 

Tags: 2020, 4 csillag, a jóga tudománya, ann swanson, libri kiadó, libri könyvkiadó

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizenhat =

0 shares

Archívum

Címkék