ELENA FERRANTE: Briliáns ​barátnőm (Nápolyi regények 1.)

Teljesen véletlenül került a látóterembe a Nápolyi regények könyvsorozat, melynek első része a Briliáns barátnőm.
A négy könyv Lila és Elena barátságát mutatja be, Elena szemszögén keresztül. A lányok tökéletes ellentétei egymásnak, külsőleg és belsőleg egyaránt. A Briliáns barátnőmben a gyermek- és kamaszkoruk tárul elénk, egy különös barátság kezdete, melyben a két lány egyszerre szereti és gyűlöli egymást. Ezek az ambivalens érzések a cselekmény előrehaladtával egyre jobban kiéleződnek Elena elbeszélésében. Kezdetben együtt álmodoznak a telepről való kitörésről, a gazdagságról, melyet főként tanulással érhetnek el. Ám hiába élnek hasonló körülmények között, míg Elenának megengedi az apja, hogy továbbtanuljon, addig Lilának a háztartásban kell édesanyjának segítenie. A sors fintora, hogy kettejük közül Lilának vannak nagyobb ambíciói és gyorsabb észjárása, és bár Lila egy darabig önszorgalomból szintén elsajátítja, amit Elena tanul, egy idő után felhagy ezzel és lemond az álmairól. A tudatalatti versengés, mely motiválta őket, átmegy valami egészen másba, és talán ekkor keletkezik kettőjük kapcsolatában egy hatalmas sérülés, mely az évek során hol felfakad, hol pedig beheged.

Lila és Elena barátságán keresztül bepillanthatunk az 1950-es évek Nápolyába, egy szegénytelep mindennapi életébe, ahol a családtagok életéről, sorsáról az apa dönt, ahol az erőszak teljes egészében elfogadott, megszokott dolog. Ez a miliő pedig tökéletes keretet ad a főszereplők személyiségfejlődésének.

„Nem érzek nosztalgiát a gyerekkorunk iránt, teli volt erőszakkal. (…) Ez volt az élet, és kész, úgy nőttünk fel, hogy tudtuk, muszáj megnehezítenünk mások életét, még mielőtt ők nehezítenék meg a miénket.”

Ritkán olvasok fejlődésregényt, amin sürgősen változtatni fogok, ugyanis nagyon érdekesnek találtam. Nem tudom megmondani, hogy a műfaj varázsolt el vagy a szerző építette fel kiválóan a művet, de az biztos, hogy teljesen magával ragadott a történet.
Alig várom, hogy belekezdjek a könyvsorozat második részébe, Az új név történetébe, melyről természetesen bejegyzés is születik.

A regényből az HBO sorozatot készített, mely már a második évadánál tart, a második kötetet, Az új név történetét, is feldolgozva.


Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2016, 2018
Oldalak száma: 338 oldal
Fordította: Matolcsi Balázs

Lila Cerullo és Elena Greco tűz és víz. Lila fiús, robbanékony, erőszakos, parancsolásra született, Elena lágy, odaadó, szorgalmas, figyelmes és önfeláldozó. Jobban nem is különbözhetnének, sorsuk mégis egy életre összefonódik az 1950-es évek poros nápolyi udvarain. Hol elválaszthatatlan barátnők, hol fékezhetetlen szellemi riválisok. Nem tudnak se egymással, se egymás nélkül élni, kiegészítik, inspirálják egymást; egyikük sem lenne a másik nélkül az, aki. Mindketten egy szegénységgel küszködő, büszke, erőszakos férfitársadalomban próbálnak a maguk módján boldogulni, előrébb jutni, a lehető legnagyobb függetlenséget kivívni.

A Briliáns barátnőm, melyben Lila és Elena gyermek- és kamaszkorát ismerjük meg, egy négykötetes regényfolyam, a Nápolyi regények első része. Elena Ferrante gazdag érzelmekkel és lenyűgöző intelligenciával ábrázolja két főszereplője személyiségfejlődését, és a mindent felülíró szeretetet és csodálatot, mely évtizedeken át táplálta és mélyítette barátságukat.

Tags: briliáns barátnőm, elena ferrante, fejlődésregény, filmadaptáció, nápolyi regények, park könyvkiadó

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × öt =

0 shares

Archívum

Címkék