Márciusi összefoglaló

Sajnos egyedül könyvek terén alakult jól ez a hónap. Mindhárman a könyvek világában kerestünk/keresünk menedéket, szabadidőnket legfőképp otthon olvasással töltjük. Ezért jött létre az 5+1 lélekmelengető bejegyzés sorozat, melynek első részét ITT találhatjátok, amúgy hétfőnként jelentkezünk majd vele.
Nézzük a márciusunkat:

T.M.LOGAN: 29 másodperc

Miről szól:
Adott Sarah, aki egyetemi tanárként éli látszólag átlagos mindennapjait. Gyermekkorában testvérei árnyékában nőtt fel harmadik gyerekként, de egész életében tudta, és tudatosan is tett azért, hogy a karrierjében majd mindent elérjen és kivívja a tiszteletet maga körül. Mindent egy lapra tett fel, és akkor jön egy vezető professzor, akinek nagy a hírneve, sok pénzt és támogatást hoz az egyetemnek, és ezért sajnos sok mindent elnéznek neki, holott mindenki tudja, legalábbis sejti, mi történik a háttérben. Sarah nagyon nehéz helyzetbe kerül egyedülálló anyaként, amikor ráadásul csajozós férje is elhagyja. Most mi tévő legyen? Szembenézzen a gonosszal, és akkor előfordulhat, hogy egész életére lőttek a k arrierjének? Vagy éppen tűr, vagy megtesz mindent, ami ahhoz kell, hogy elérje azt, amit megérdemel, amiért megdolgozott?

Emese véleménye:
Az eleje kicsit nehezen indult. Erőltetett volt számomra az, hogy folyamatosan a címre utalt, holott még nem bontakozott ki semmi ilyesmi szál. A folytatás és a befejezés viszont annál jobb. Ha olyan helyzetbe kerülnél, mint Sarah, te meddig mennél el, hogy védd magad? Sarah a véletlennek köszönhetően találkozik az ördöggel és szerződést kötnek, azonban a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szerette volna. Várjunk csak, valóban ezt akarta? A könyv tele van fordulatokkal, a tetőfokára hágnak az indulatok. Tanulság: Sose haragíts magadra egy nőt, pláne egy okos nőt…  A végére pedig értelmet nyert a könyv címe is. Zseniális.

ANDRZEJ SAPKOWSKI: A végzet kardja (Vaják 2.)

Miről szól:
Az ​utolsó kívánság nagy sikerű folytatásában Geralt további novellákban küzd szörnyekkel, démonokkal és emberi gonoszsággal… Geralt a vajákok közé tartozik: mágikus képességeinek köszönhetően, amelyeket hosszan tartó kiképzése és egy rejtélyes elixír csak még tovább csiszolt, zseniális és könyörtelen harcos hírében áll. Ugyanakkor nem hétköznapi gyilkos: célpontjai vérszomjas szörnyetegek és aljas fenevadak, amelyek mindenütt hatalmas pusztítást végeznek, és megtámadják az ártatlanokat. A birodalmat járva azonban fokozatosan ráébred, hogy bár prédái egy része kétségtelenül elvetemült szörnyeteg, mások azonban bűn, ármány vagy egyszerű ostobaság áldozatai.

Hajnal véleménye:
Amikor az ember talál egy olyan írót, akinek stílusa különösen közel áll a szívéhez, akkor az a legjobb dolog, ha az a bizonyos író sorozatot ír. Ez kicsit olyan számomra, mintha régi kedves barátaimmal találkoznék, akikkel jó lenni. A Vaják-sorozat könyveivel pedig jó lenni. Nagyon jó. Andrzej Sapkowski olyan finom ecsetvonásokkal dolgozik, amely az olvasót gyakorlatilag és teljes egészében magába szippantja és rajongóvá teszi.

CRISTINA ALGER: Lányok, ​mint mi

Miről szól:
Nell Flynn FBI ügynök egy nagyon személyes ügyben nyomoz. Édesapja a gyilkosságiaknál két fiatal nő halálának ügyén dolgozott, mikor hirtelen életét vesztette egy motorbalesetben. A lány tíz év után visszatér a szülővárosába, hogy eltemesse apját és felszámolja a családi birtokot. De előtte még fontos feladat vár rá: apja közvetlen munkatársa, Nell segítségét kéri a Long Island-i gyilkosságok kivizsgálásában.
A lány nem tudja, kiben bízhat meg. Kísértenek a gyerekkor borzalmas emlékei: csak hétéves volt, amikor az édesanyját brutálisan megölték. A családjával és a bűntényekkel kapcsolatos válaszok, amelyek után kétségbeesetten kutat, talán ott vannak eltemetve az emlékezetében…

Dalma véleménye:
A vége felé felpörögtek az események, egyre több fordulat és meglepetés tarkította az elbeszélést. Sőt volt két teljesen váratlan, és szerintem nagyon érdekes fejlemény, amiről szívesen olvastam volna még, de sajnos ezeket nem nagyon fejtette ki az írónő.
Úgy gondolom, hogyha az elejétől kezdve ilyen mozgalmas lett volna a történet, akkor egy nagyon jó kis regény született volna, így azonban nem ütötte meg az elvárásaimat. Mindezek ellenére kényelmesen elolvasható a regény egy hétvége alatt. Könnyen követhető, egyszerű krimi volt.

MARY ANN SHAFFER – ANNIE BARROWS: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Miről szól:
Ez egy levélregény, tehát leveken keresztül ismerjük meg a II. világháború azon részét, amikor a német megszállás uralkodott. Elképesztő történetek, szomorú sorsok, amibe a Londonban élő Julia Ashton író véletlenszerűen keveredik bele. Mivel egyébként is új regényének keresett volna témát, így kapva kap az alkalmon, hogy Guernsey-re utazzon, és személyesen ismerje meg azokat a személyeket, akik mindezt átélték. Mikor elutazik még csak egy kiküldetésként tekint rá, de aztán az itt lévő szeretet megváltoztatja az egész életét.

Emese véleménye:
Bevallom, hogy eddig nagyon óvatosan és ritkán nyúltam olyan könyvhöz, ami egy ennyire nehéz, szörnyű időszakot dolgoz fel, egyszerűen nem bírom elviselni azt a sok rosszat, ami ezekben a könyvekben található. Hihetetlen, hogy mindez valóban meg is történt, konkrétan felfordul tőle a gyomrom.  A szörnyűségekről, a holokausztról, a sok-sok értelmetlen halálról és kínról olvasni megterhelő, persze ezért nem dughatjuk a fejünket a homokba. Ebben a könyvben is vannak bőven olyan részek, amit jobb lenne nem tudni, mégis az egész könnyed, bájos és szeretetteljes tud lenni. Pusztán azért, mert olyan szereplőket von be, akik egytől egyig abszolút szerethetőek, néha megmosolyogtatnak, néha megríkatnak, de alapvetően az egészet áthatja a folyamatosan ott lévő derű és remény.

RÉCZEI TAMÁS: Nagyon kell szeretniök! 1.,2.

Miről szól:
A két kötetes műben Nyáry Krisztián: Így szerettek ők című könyve alapján készült, Réczei Tamás által írt és rendezett előadás-sorozat legnagyobb sikerrel játszott darabjainak szövegkönyvei találhatóak.

Hajnal véleménye:
Rettentően izgalmas felállás, nem mindennapi alkotás. A két könyvben magyar írólegendák és költőóriások szerelmi kapcsolatai olvashatóak hol párbeszédek, hol levelek, hol önvallomások formájában, amellyel olyan személyes hangulat teremtődik, hogy az olvasó azonnal ott találja magát a múlt századi miliőben, ábrándosan elgondolkozva a sorok felett.

CARMEN MARIA MACHADO: A ​női test és más összetevők

Miről szól:
Egy feleség visszautasítja a férje kérését, hogy levegye azt a zöld szalagot, amit állandóan a nyakán hord. Egy nő beszámol a szexuális együttléteiről, miközben egy járvány lassan az egész emberiséggel végez. Egy plázában dolgozó ruhabolti eladó rémisztő felfedezést tesz a ruhák varrásának körülményeiről. Egy zsírleszívás után nem várt vendég jelenik meg a lakásban. Ezek a hol földhözragadt, hol a világunktól elszakadt, csábító és szexi, ugyanakkor bizarr és maró, humoros és halálosan komoly történetek minden oldalukról megmutatják a nőket.

Dalma véleménye:
Egészen biztos, hogy nem olvastam még hasonló kötetet, valamint úgy érzem még érnem kellett volna ehhez a könyvhöz vagy csak egyszerűen nagyon messze volt az érdeklődési körömtől.

ÖRKÉNY ISTVÁN: Válogatott Egyperces novellák

Miről szól:
2019-ben jelent meg a Helikon Kiadó Helikon Zsebkönyvek 80. köteteként Örkény István: Válogatott Egyperces novellák című könyve. Azért is különleges ez a kiadás, mert az író özvegye, Radnóti Zsuzsa válogatta össze a benne szereplő novellákat. A könyvben a klasszikus novelláktól kiindulva, a groteszk írásokon keresztül jutunk el a klasszikus Egypercesekig. A Helikon Zsebkönyvek sorozat 2019. júniusában elnyerte a Szép Magyar Könyv díjat sorozat kategóriában.

Hajnal véleménye:
Bizonyára kevesen akadnak Magyarországon, akik ne hallották volna még Örkény István nevét, leginkább az Egyperces novelláival összefüggésben. Nekem is meg volt persze, olvastam is valamikor régen, de a kamaszkor világmegváltó, kihaénnem hangulatában elsikkadtak ezek a mély tartalmak. Azt gondolom, hogy Örkény István novellái nem is lehetnének aktuálisabbak, mint ebben a pillanatban.

BEV THOMAS: A jó anya

Miről szól:
Hartland kiváló pszichoterapeuta, a magánélete azonban romokban hever. A házassága tönkrement, a lánya, hogy minél távolabb kerüljön az otthonától, Ausztráliába költözött. Érzékeny és nyugtalan tinédzser fia, Tom pedig másfél évvel ezelőtt nyom nélkül eltűnt. Ruth képtelen beletörődni ebbe, és mindennap arra vár, hogy a fia egyszer csak előkerül.
Ebben a kilátástalan, idegőrlő várakozásban új páciens érkezik az asszonyhoz: egy fiatalember, aki szinte megszólalásig hasonlít eltűnt fiára. Ruth mindent elkövet, hogy segítsen a súlyos traumákkal küzdő Danen, ám a benne dúló érzelmi zűrzavar elhomályosítja a tisztánlátását.

Emese véleménye:
Nem egy könnyű olvasmány, főleg a jelenlegi helyzetben, ennek ellenére nekem tetszett, mert mély volt, elgondolkodtató. Megmutatja, hogy egy terapeuta munkája nemcsak játék és mese. Sőt olyan helyzet elé is tudja állítani az embert, ha egyszer is hibázik, vagy nem elég alapos, hogy azt örök életére megemlegeti.

ELENA FERRANTE: Briliáns ​barátnőm (Nápolyi regények 1.)

Miről szól:
A négy könyv Lila és Elena barátságát mutatja be, Elena szemszögén keresztül. A lányok tökéletes ellentétei egymásnak, külsőleg és belsőleg egyaránt. A Briliáns barátnőmben a gyermek- és kamaszkoruk tárul elénk, egy különös barátság kezdete, melyben a két lány egyszerre szereti és gyűlöli egymást.

Dalma véleménye:
Ritkán olvasok fejlődésregényt, amin sürgősen változtatni fogok, ugyanis nagyon érdekesnek találtam. Nem tudom megmondani, hogy a műfaj varázsolt el vagy a szerző építette fel kiválóan a művet, de az biztos, hogy teljesen magával ragadott a történet.
Alig várom, hogy belekezdjek a könyvsorozat második részébe, Az új név történetébe, melyről természetesen bejegyzés is születik.

Tags: 29 másodperc, a jó anya, a női test és más összetevők, A végzet kardja, andrzej sapkowski, annie barrows, bev thomas, briliáns barátnőm, carmen maria machado, Cristina Alger, elena ferrante, havi összefoglaló, krumplihéjpite irodalmi társaság, lányok mint mi, március, mary ann shaffer, Nagyon kell szeretniök!, nápolyi regények, örkény istván, Réczei Tamás, t.m.logan, Vaják, válogatott egyperces novellák

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × kettő =

0 shares

Archívum

Címkék