ANDRZEJ SAPKOWSKI: A végzet kardja (Vaják 2.)

Majdnem pont egy hónappal ezelőtt írtam a Vaják-sorozat első könyvéről, Az utolsó kívánságról, amely teljesen magába bolondított. Így hát alig vártam, hogy megvehessem a következő kötetet, A végzet kardját, és végre ismét belemerülhessek Sapkowski világába.

Amikor az ember talál egy olyan írót, akinek stílusa különösen közel áll a szívéhez, akkor az a legjobb dolog, ha az a bizonyos író sorozatot ír. Ez kicsit olyan számomra, mintha régi kedves barátaimmal találkoznék, akikkel jó lenni. A Vaják-sorozat könyveivel pedig jó lenni. Nagyon jó. Andrzej Sapkowski olyan finom ecsetvonásokkal dolgozik, amely az olvasót gyakorlatilag és teljes egészében magába szippantja és rajongóvá teszi.

A végzet kardja hasonlóan Az utolsó kívánsághoz több, különálló, időben eltérő síkon mozgó történetből áll, azonban ezek mind egy egésszé olvadnak össze abszolút követhető módon, viszont egymásra is épülnek, így csak annak ajánlom A végzet kardja elolvasását, aki az első könyvet már maga mögött tudja.

Az utolsó kívánságról szóló kritikámban kitértem a Netflix sorozatra is, amellyel szemben a könyv kiütéssel győzött. A végzet kardjának elolvasása után a sorozat és a könyv közötti ellentét tovább mélyült számomra, és aláhúzott mondattal tudom csak hangsúlyozni, hogy a filmes adaptáció messze, nagyon messze elmaradt a Vaják-kötetek magával ragadó, élvezetes, hibátlanul megalkotott világától.

Ahogy említettem, Sapkowski mestere a finomhangolásnak, a karakterek aprólékos kidolgozásának és jellemük türelmes, pontról pontra haladó felépítésének. A végzet kardjában tovább árnyalódik Geralt, a vaják karaktere, akit csak még jobban megszeretünk, és együtt izguljuk végig színes, vérbeli fantasy-s kalandjait, melyet egyedivé tesz a kelet-európai mondavilágból számunkra oly jól ismert mesék szívet melengető felbukkanása.

A Netflix-es sorozatban összevonták a két könyvet, amiről eddig is gondoltam, hogy öreg hiba volt, hát még most, amikor A végzet kardját is elolvastam. Pont a lényeg maradt ki így a filmes változatból, amitől ez a fantasy-történet annyira egyedi és különleges, amiért az olvasó élvezettel ízlelgeti a sorokat, amiért egy-egy mondaton vissza-visszatérve elmereng, amiért minden történet egy csillogó gyöngyszem. És igen, tudom, egy film más, mint egy könyv, de azért azt gondolom, lehet oly módon adaptálni, hogy a sava-borsa pont ne maradjon ki belőle. Hiszen mindannyian olvastunk már sárkányokról és hableányokról, mégis, Sapkowski ezt olyan páratlan módon tudja tálalni, amivel képes különlegessé tenni a lerágott csontokat.

A végzet kardja tehát abszolút kötelező olvasmány, kiemelkedő irodalmi alkotás nem csak fantasy-rajongóknak. Tele van elgondolkodtató mondatokkal és történetekkel, ami nélkül biztosan nehezebben viseltem volna a torokfájós, ágybanragadós, hideg szeles téli időszakot. Szóval Sapkowski-t receptre kellene felírni megfázásra, szerelmi bánatra, unalmas vagy éppen stresszes hétköznapokra, mert garantáltan elrabol minket és lélekmelengető utazásra visz. Sapkowski mindig és örökké.


Kiadás éve: 2020
Kiadó: GABO
Fordította: Szathmáry-Kellermann Viktória
Oldalak száma: 312

Az ​utolsó kívánság nagy sikerű folytatásában Geralt további novellákban küzd szörnyekkel, démonokkal és emberi gonoszsággal…

Geralt a vajákok közé tartozik: mágikus képességeinek köszönhetően, amelyeket hosszan tartó kiképzése és egy rejtélyes elixír csak még tovább csiszolt, zseniális és könyörtelen harcos hírében áll. Ugyanakkor nem hétköznapi gyilkos: célpontjai vérszomjas szörnyetegek és aljas fenevadak, amelyek mindenütt hatalmas pusztítást végeznek, és megtámadják az ártatlanokat. A birodalmat járva azonban fokozatosan ráébred, hogy bár prédái egy része kétségtelenül elvetemült szörnyeteg, mások azonban bűn, ármány vagy egyszerű ostobaság áldozatai.

Andrzej Sapkowski 1948-ban született Lengyelországban. Hazája egyik leghíresebb és legsikeresebb szerzőjének számít. A World Fantasy Életműdíjjal kitüntetett szerző Vaják-sorozatával nemzetközi sikert aratott, könyvei alapján képregények és számítógépes játékok is készültek, 2019-ben pedig a Netflix forgatott belőlük sorozatot Henry Cavill főszereplésével.

Tags: 2020, A végzet kardja, andrzej sapkowski, fantasy, Vaják

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × három =

0 shares

Archívum

Címkék