CAROLINE BERNARD: Alma ​Mahler – Bécs múzsája

A tavalyi évben olvastam egy könyvet Coco Chanelről, szintén a Kossuth Kiadó gondozásában. Amikor megláttam a Kiadó idei ajánlatában az Alma Mahler-ről íródott regényt, valamint hogy hasonló a két műnek a borítója, tudtam, hogy közük lesz egymáshoz, és kíváncsian vártam, hogy mi lesz az. Ugyan különböző szerzők jegyzik az elbeszéléseket, mindkettő híres, valamint nagyon erős nőről szól, akik a századforduló meghatározó személyiségei voltak, hihetetlen életüket pedig elképedve olvasta az ember.

Alma Mahlerről nem hallottam a könyv elolvasása előtt, és világhírű férjéről, Gustav Mahlerről sem. Ugyan nem tartozik kedvenceim közé a komolyzene, de azon kívül, hogy Gustav Mahler az Operaház művészeti igazgatója és vezető karnagya volt évekig, korának egyik legjobb és legismertebb karmestere.
Hogy Alma tulajdonképpen miért is került bele ebbe az erős nőkről sorozatba?
Egyrészt úgy gondolom, hogy nélküle Gustav Mahler közel sem aratott volna akkora sikereket, tehetségét soha nem tudta volna annyire kibontakoztatni, mint azzal a háttérrel, melyet a felesége biztosított neki. Másrészt Almáért a bécsi művészvilág nagy része rajongott, múzsájaként tekintett, Ő pedig vígan tetszelgett ebben a szerepben.

Az olvasmány alapján nem volt szimpatikus Alma. Tudta milyen élet vár rá Mahler feleségeként, mégis folyamatosan elégedetlenkedett. Az életét meghatározó döntéseit, ha nem is teljesen, de nagyrészt megbánta. Alapjába véve idegesített. Mindezek ellenére megdöbbentő volt életének ez a kb. tíz éves szakasza, melyet a könyv részletesebben feldolgoz, az egész élettörténete pedig, így utólag utánaolvasva, elképesztő volt, regénybe illő.

Szeretem az olyan könyveket, melyek új információkkal gazdagítanak, Alma Mahler története pedig pont ilyen volt. Ehhez még hozzájött, hogy a könyvben leírtak, ténylegesen megtörténtek, mintha egy elbeszélés, amit olvas az ember, megelevenedett volna, és kilépett volna a könyv lapjai közül.

A regényes életrajzok következő részében Édith Piaf életébe nyerhetünk bepillantást.


Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 510 oldal
Fordította: Várnai Péter

Anna Schindler a századfordulós, szecessziós Bécs híres szépsége. Kegyeiért a Monarchia minden tájáról érkezett írók, festők, zeneszerzők versengenek. A művészszalonokban hódító Almát először Klimt, majd Gustav Mahler tehetsége nyűgözi le.
A zeneszerzői ambíciókat dédelgető fiatal nő nagy árat fizet a Mahlerrel kötött szerelmi házasságáért: le kell mondania a saját zenéjéről, és csak a férje érvényesülését szabad elősegítenie. Az asszony ihlető múzsa, támogató társ, mellette a zseni Mahler szárnyal és karriert épít. Alma Mahler egy idő után azonban ennél többre vágyik…

Tags: 2019, 5 csillag, alma mahler, caroline bernard, életregény, kossuth kiadó zrt

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + hat =

0 shares

Archívum

Címkék