MICHELLE MARLY: Coco ​Chanel és a szerelem illata

„Nincs jövője annak a nőnek, aki nem visel parfümöt.”
Coco Chanel

A fülszöveg elolvasása után elsősorban az nem hagyott nyugodni, hogy vajon igaz-e a történet. Aztán nekikezdtem a könyvnek, és már úgy voltam vele, hogy ha ez az elbeszélés kicsit is a valóságon alapszik, akkor az csak emel a fényén.

SPOILER!
A Chanel No.5 parfüm története ott kezdődik, ahol Gabrielle Coco Chanel és Arthur „Boy” Capel nagy szerelme véget ért, a férfi váratlan halála miatt. Gabrielle-t a gyász teljesen maga alá temeti, míg a barátnője tanácsára bele nem kezd az utolsó projektbe, amit Boyjal közösen tervezgettek. Ez az ötlet pedig egy Chanel parfüm megalkotása, mely egyedi, a kor illataitól teljesen eltérő. Így Coco nekilát megtalálni a saját illatát. Gabrielle folyamatosan képzi magát parfümgyártásból, miközben betekintést nyerünk mind a magánéletébe, mind a divatháza működésébe, és a társadalmi életének olykor nehézkes alakulásába. Hiába van Coco Chanel szakmailag már a csúcson, a párizsi elit ugyan hozzá jár varratni, de báljaikra, származása miatt, nem hívják meg. A származása végigkíséri egész életét, és többek között ez az oka annak is, hogy Dmitrij Romanov nagyherceggel a kapcsolata tulajdonképpen halálra van ítélve. Mégis Dmitrijnek köszönhetően sikerül megvalósítani a Chanel-ház első parfümét, a No.5 illatszert.

Az írónő, bevallása szerint, hiába próbálta a lehető legjobban feltárni az igazságot, művét inkább regénynek titulálja, semmint szakkönyvnek. És pont ez volt az, ami igazán tetszett a könyvben: olyan volt, mintha ezeknek a híres embereknek, Coco szemszögén át, beleláttunk volna az életükbe. Mintha mind Coco Chanelt, mind Pablo Picassot, vagy Igor Stravinskyt közelebbről is megismerhettük volna, egy egészen más szemszögből nézve. Mindeközben egy ikonikus parfüm keletkezéséről olvashattunk, az ötlet megszületésétől a kivitelezés legapróbb részletéig.

A Coco Chanel és a szerelem illata egy könnyű, leginkább nőknek szóló olvasmány, melyben a romantika, és a gyász éppúgy megjelenik, mint a XX.század eleji, párizsi művész és divatvilág.
Ajánlom minden nőnek, aki viselt már valaha parfümöt!

„Nekünk, nőknek kötelességünk, hogy életben maradjunk. Hogy minden rosszat túléljünk, futott át Misia fején. A halottak csakis a mi szeretetünk révén maradhatnak elevenek az emlékeinkben.”


Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2018
Oldalak száma: 432 oldal

1919. Párizs.
Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.

Kiemelt kép forrása: Kossuth Kiadó Facebook oldala

Tags: 2018, 5 csillag, coco chanel és a szerelem illata, életregény, kossuth kiadó zrt, michelle marly, romantikus

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom + egy =

0 shares

Archívum

Címkék