SZIGETI KOVÁCS VIKTOR: A táltos

Olvasni jó. Minőségi kortárs irodalmat olvasni pedig még jobb. Igazán szerencsésnek érzem magam, mert mostanában bármit olvasok, szerelembe esek. A könyvek hívnak és én követem a hívást, ezáltal pedig csodálatos élményben lesz részem. Utazok és töltődöm, közben pedig újra és újra ráébredek, hogy olvasni még mindig az egyik legjobb dolog a világon. Így jártam Szigeti Kovács Viktor: A táltos című könyvével is, ami egy ifjúsági regény, de melegen ajánlom minden felnőttnek. Sőt, ha tehetném, kötelező olvasmányként írnám elő.

Különleges gyerek születik meg az oly régóta tartó, kegyetlen télben, akit Kücsennek hívnak. Bibura, a tündér és Agolcs, a falu gyógyítója már tudja, hogy egy új táltos jött a világra, akire igen nagy feladat vár, mivel Cilonda, a boszorkány el akarja pusztítani az embereket, az Öregisten pedig eltűnt és védtelenül hagyta kedvenc teremtményeit. Kücsennel együtt a remény is megszületik, hiszen bármerre jár, útját csodák keresztezik, de nem szabad lebecsülni a gonosz erejét, a nagy hatalmú boszorkány mindig lesben áll. A táltosnak le kell győznie a fekete bikát, elmennie a kígyók és békák országába, majd megküzdenie a hatalmas sárkánnyal, Illujankasszal.

A könyvben életre kelnek az ősi mesék, ördögfiak és lidércek, boszorkányok és sárkányok, a régi hiedelemvilág sok-sok ismerős alakja. A táltos a jó és a rossz küzdelméről szól, üzenete pedig nem is lehetne aktuálisabb. Egy csodálatos regény, tele szebbnél szebb mondatokkal, amelyek nagyon jól estek a lelkemnek. Élvezet olvasni, hiszen gyönyörű nyelvezettel íródott, a tartalom pedig valódi értéket képvisel. Léleksimogató. Letehetetlen.

Szigeti Kovács Viktornak ez a negyedik könyve, Az ég madarai című kötete miniszterelnöki különdíjat kapott a Szép Magyar Könyv 2018 versenyen.

De vajon sikerül-e Kücsennek legyőznie a gonoszt és megtalálnia az Öregistent? A válasz a könyvben rejlik. Ismét egy kedvenc idézettel búcsúzom, az öt csillag pedig nyilván nem is kérdés.

„Az Öregistent sehol nem találhatod meg, Kücsen, csak ő találhat meg téged.”


Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 232

Húsz éve van már tél az emberek világában, mert Cilonda, a boszorkány, gyűlöli az Öregisten számára oly kedves teremtményeket. Ám megszületik a lelkekben a remény egy Kücsen nevű táltos személyében, akiről már csecsemőként is lehet tudni, hogy kiválasztott; ám hogy legyőzhesse a boszorkányt, még át kell esnie három próbatételen: legyőzni a fekete bikát, elmenni a kígyók és békák országába, végül megküzdeni a rettenetes sárkánnyal.

A szerző új könyve ezúttal az ősi magyar hiedelemvilág elemeit alapul véve meséli el egy táltos varázslatos cselekedeteit. A történetben régi idők mítoszaiból elevenednek meg ördögfiak, sárkányok és boszorkányok. Az író arról a korról mesél. amikor még az égigérő fa tetején lakott az Öregisten, a fa gyökerei között pedig a rémséges alsóvilág húzódott. A jó és rossz küzdelmének kimenetele ezúttal azonban kétséges, mert a gonosz ereje nagy, a jóság pedig sebezhető.

 

Tags: 2019, 5 csillag, A táltos, Ciceró, ifjúsági regény, szépirodalom, Szigeti Kovács Viktor

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 − három =

0 shares

Archívum

Címkék