MARVEL STUDIOS – Szereplők nagykönyve

Korábban már írtam róla, hogy mennyire izgatott lettem, hogy érkezik egy könyv, (ami inkább lexikon) melyben az összes Marvel szuperhős, illetve az őket segítő hősök is szerepelnek majd. Hát itt van a kezemben, de én, aki egyszer láttam az összes filmet, nem találtam benne igazán új információkat.

Igyekeztem nem felnőtt fejjel nézni a szereplők nagykönyvét, hiszen nyilván nem ők a célközönség. Ebből a szögből nézve szép a kivitelezés, és tényleg minden szereplőt felvonultat benne, akinek bármilyen jelentősebb szerepe volt a történetekben. Így a haveroknál lehet vele menőzni, fel lehet idézni általa a legizgalmasabb pillanatokat, vagy kiválasztani a kedvenceket.

Na, de kezdjük az elején. A hősök, vagy éppen a gonoszok a nagyobb filmek szerint lettek csoportosítva, és már a legújabb sztori, vagyis Marvel kapitány, a kozmikus erejű női szuperhős is helyet kapott benne. Minden szereplő neve alá került egy-egy találó jelző, vagy nem.

Ultron – álnok android, Corvus Glaive – halálos stratéga, Űrlord – legendás bandita, Loki – a csínytevés istene. Scott Langnél csak ennyi szerepel – sittes. Utóbbi viccesen jön ki, hiszen a filmben is mindig le van nézve a képessége, hiszen rovarméretűvé tud válni, ami elég humoros tud lenni bizonyos szituációkban. Úgy tűnt az volt a cél, hogy mindenhova egy kifejező jelző kerüljön, de valahol csak a filmbeli státusz szerepel, ami hiányérzetet ad. Doctor Strange – A titkos tanok mestere, vagy Odin – Asgard királya, Fullánk – hangya ellensége.

Sajnos az összes karakter leírása egy sablonra lett erőltetve, ami kicsit unalmassá teszi. Mindenkinek van egy adatlapja, ahol szerepelnek a kapcsolatai, erősségei, és hogy melyik filmben/filmekben szerepel. Persze valami kell, ami összefogja a könyvet, bár szerintem maga az, hogy mind Marvel hős, szuperhős, vagy gonosz, már elég. Továbbá minden egyes szereplő külsejéről írnak, ami valakinél érdekes, mint például vasember páncéljánál, vagy a vibrániumlándzsánál, ami elektromossá tehető, de például T’scaka-nál (Wakanda királya) nem indokolt, hogy leírja, hogy ősz a haja, vagy hogy a Nagymesternek (a játékok kiötlője) kék a lábkörme, ami illik az állán lévő csík színéhez… Szóval értitek, indokolatlan. Természetesen az is helyett kapott a lexikonban, hogy ki az adott szereplő, mik a képességei, valamint az, hogy mi volt a szerepe az adott filmben, de ennél azért több részletre számítottam.


Szerző: Adam Bray
Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 176 oldal
Fordította: Sárpátki Ádám

Rajongó vagy? Tudj meg mindent kedvenceidről – legyenek aprók, hatalmasok, szupererősek vagy hétköznapi emberek – Vasembertől Pókemberen át egészen Marvel Kapitányig!
Ez a könyv segít megismerni a szereplők életén keresztül a Marvel-filmek több mint egy évtizedének történetét. De nem csupán a hősökről esik benne szó: itt megtalálod a nagy hatalmú gonoszokat és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba.

Tags: a galaxis őrzői, amerika kapitány, bosszúállók, bray adam, doctor strange, fekete párduc, hangya, hulk, kolibri gyermekkönyvkiado kft, marvel, marvel kapitany, marvel studios, szuperhős, thanos, thor, űrlord, vasember

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =

0 shares

Archívum

Címkék