Stacey Halls: MRS.ENGLAND

Nem igazán tudtam, mire számítsak, amikor a kezembe vettem Stacey Halls: Mrs. England című művét. Két évvel ezelőtt olvastam tőle a Familiárisokatamivel vegyes érzéseim voltak. Nagyon gyorsan végigolvastam, mert vitt magával a történet, de utólag visszagondolva, olyan mély nyomot nem hagyott bennem. Ezért gyakorlatilag semmilyen elvárásom nem volt a Mrs. England-del kapcsolatosan.

A borító természetesen a megszokottan gyönyörű KULT-könyv stílus, nekem ez most különösen tetszett, főleg az aranyszínű dombornyomott betűtípus miatt. A történetet a főhősnő, Ruby May szemszögéből olvashatjuk végig. A fiatal dada, aki nemrégen végzett egy igazán elit londoni iskolában, kénytelen elhagyni szeretett munkaadóit, mivel azok a tengerentúlra költöznek. Még nem értjük, hogy Ruby miért jut ilyen elhatározásra, csak érezzük, hogy nyomós, súlyos oka van erre. Végül a fiatal nő azonnal rábólint egy kínálkozó lehetőségre és az England családhoz szegődik, akik egy vidéki, vad tájon élnek. Ruby kiváló nevelőnő és minden tudásával veti bele magát az England-gyerekek életének irányításába, akik meglehetősen elhanyagoltnak tűnnek. Édesanyjuk, Mrs. England nem sokat törődik velük, többnyire a hálószobájába zárkózva tölti a napokat. A gyerekkel inkább a harsány és jóképű édesapa foglalkozik, aki azonban igen elfoglalt is.

Ruby nehezen találja meg a helyét a különös házban, annak különös és furcsa lakói között, azonban magával ragadja a zord, de szépséges táj. Egyre inkább feléled benne a gyanakvás, hogy Mrs. England-del nem stimmel valami, és elhatározza, hogy mindenáron megvédi a gyerekeket. Ahogy a fiatal lány egyre jobban belekeveredik a ház úrnője körüli titokzatos ügyekbe, a saját fájdalmas múltjával is szembe kell néznie.

Egyszerűen imádtam ezt a gótikus hangulatú történetet. Izgalmas, fordulatos, mély tartalommal, mondanivalóval, letehetetlen. Gyakorlatilag egy szuszra elolvastam. Sokkal sokkal jobb, mint a Familiárisok, így akinek esetleg az nem tetszett annyira, bátran ajánlom a Mrs. England-et. Kiválóak benne a leírások, remek a történet, fantasztikus az atmoszférateremtés, a helyszínválasztás, izgalmasak a karakterek. Igazi szivetmelengető karácsonyi olvasmány.


Kiadó: 21. Század
Kiadás éve: 2022
Oldalak száma: 350
Fordította: Simonyi Ágnes

Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.
A zárkózott és visszahúzódó Lilian csekély érdeklődést mutat gyermekei és elragadó férje iránt, és távolról sem az „a ház angyala”, akinek Ruby gondolta. Bár a barátságos, élénk Charles örömmel fogadja a dadát a családban, Rubyt egy sor különös esemény arra kényszeríti, hogy kérdőjelezzen meg mindent, amit addig tudni vélt. A cselédek által kiközösített, és magát egyre kényelmetlenebbül érző dadának szembe kell néznie a démonaival, megelőzendő, hogy a történelem megismételje magát.
Elvégre nem létezik tökéletes család – ezt neki igazán tudnia kell.

Tags: 2022, 21.század kiadó, kult könyvek, Mrs. England, stacey halls, szépirodalom

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − öt =

0 shares

Archívum

Címkék