GABRIEL TALLENT: Drága kis szívem

Nehezen ülök le és szánom rá magam erre a könyvkritikára, mert nem egyszerű összeszednem a gondolataimat. Mélyen megrázott ez a könyv, de azt elhatároztam, hogy feltétlenül őszinte leszek, mert Gabriel Tallent: Drága kis szívem című regénye bármennyire is mestermű, nem éppen az az olvasmány, amit az húsvéti hosszú hétvégére könnyed kikapcsolódás gyanánt ajánlanék. Tizennyolc éven aluliaknak pedig semmiképpen sem.

Nem vagyok benne biztos, hogy elolvastam volna a könyvet, ha tudom, hogy miről szól. Az ajánló alapján ugyanis egy teljesen más történetre számítottam. Én amolyan Beer Grylls-féle kalandregényre gondoltam, ahol egy kamaszlány elszökik a magának való és kegyetlen apjától, mi pedig végigizgulhatjuk megpróbáltatásait a lebilincselő, érintetlen vadonban zöld erdőkön és zúgó folyókon át. Nos, korántsem erről van szó.

Teknőc Alveston egy furcsa, tizennégy éves lány. Valami felettébb nincs rendben vele. Látja ezt a tanárnője, a nagyapja, sőt még az iskolabusz sofőrje is. Talán ez a regény egyik igazi mély és megrendítő mondanivalója. Mindenki látja, hogy valami baj van, mégsem tesz ellene senki semmit. Leginkább még a tanárnő, Anna próbálkozik megmenteni a lányt, kevés sikerrel. Teknőc ugyanis nagyon furcsa, aggodalomra okot adó körülmények között él különc apjával, Martinnal. A férfi azon túl, hogy meg van róla győződve, hogy a világnak hamarosan vége, beteges kapcsolatot tart fenn a lányával, aki egyszerre szereti őt és retteg tőle. Emellett egyáltalán nem úgy neveli a gyereket, ahogyan egy tizennégy éves lánynak nevelkednie kellene. Ennek köszönhetően Teknőcnek nincsenek barátai, a nőket megveti, egyetlen kapcsolata apján kívül, az idős nagyapja.

Nem kertelek, a történet nagyon megrázó, így csak erős idegzetűeknek ajánlom. Az író kendőzetlen őszinteséggel ecseteli Martin és Teknőc egészségtelen kapcsolatának gyomorforgató részleteit, a férfi kegyetlenkedéseit és beteges cselekedeteit. Martin Alveston mentálisan sérült ember, aki gyanús körülmények között vesztette el a feleségét és abnormális hajlamait a lányán éli ki.

Fentieken túl azonban azt kell mondjam, a Drága kis szívem egy zseniálisan megírt történet, az író tehetségéhez nem fér kétség. Mind a stílus, mind a narráció tökéletes, egyedi, különleges.  Olyan írás, ami mély nyomot hagy maga után az emberben. Azonkívül, tény, hogy foglalkozást érdemel a téma, a családon belüli erőszak és szexuális bántalmazás kényes, megrendítő témája. Nagy bátorság a szerzőtől, hogy egy ilyen nehéz fába vágta a fejszéjét.

Az elsőkönyves íróról máris ódákat zengenek a kritikusok, a könyv már fel is került a The New York Times bestseller listájára és nem lepődnek meg, ha valamikor film is készülne belőle. Biztos vagyok benne, hogy Gabriel Tallent előtt csodálatos írói karrier áll, én pedig következőnek valami könnyedebb témájú könyvet választok magamnak. Mindenesetre a páratlan írói tehetségért és a bátorságért jár az öt csillag.

A könyvet ezen a linken elérhetitek.


Kiadó: XXI. század
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma:446
Fordította: Békési József

„A ​remekmű elcsépelt fogalom, túl sok borítón használták már, de a My Absolute Darling tényleg az.” – Stephen King

Teknőc Alveston kemény lány. Tizennégy éves, és az erdőket járja az észak-kaliforniai tengerparton. Kedvenc helyei, menedékei a patakok, a dagálytavak, a sziklaszigetek, de személyes világa kicsi és veszélyekkel teli: Teknőc zaklatott lelkű, karizmatikus apja bűvöletében és rabságában nőtt fel. Emberi kapcsolatai az iskolára korlátozódnak, de ott sem enged közel magához senkit; néha beteg nagyapjával römizik, esténként pedig apjával együtt készül – a világvégére.
Azután megismerkedik Jacobbal, és először tárul fel előtte egy tágasabb világ: ráébred, hogy otthoni élete se nem biztonságos, se nem fenntartható. Szökést tervez, felhasználva mindazokat a túlélési technikákat, amelyekre apja tanította.
Egyedi stílus, vad természeti környezet: felkavaró és megrendítő olvasmány egy kiemelkedően tehetséges új író tollából, mely megjelenése után azonnal felkerült a The New York Times bestsellerlistájára, fontos irodalmi elismeréseket kapott, és két tucat országban vásárolták meg a jogait.

„Egyhuzamban olvastam végig, pedig már hajnalodott, és el kellett érnem egy kora reggeli gépet: ebben a letehetetlen könyvben Gabriel Tallent egy lány testi, lelki, szellemi függetlenségéért vívott harcát tárja elénk brutális őszinteséggel és lenyűgöző gyengédséggel. Az eredmény egy szívet tépő, első regény, amely egyszerre sokkol, megráz és felemel.” – Celeste Ng
„Azonnal magával rántja az olvasót, Tallent bámulatosan tehetséges író.” – The Washington Post
„Remek tempójú kalandregény, különös és emlékezetes könyv.” – The Guardian
„Szívszorító regény, pazar bemutatkozás.” – BBC

Gabriel Tallent Új-Mexikóban született, két anya nevelte fel a mendocinói tengerparton. 2010-ben diplomázott a Willamette Egyetemen, majd két szezonon át ifjúsági túrákat vezetett Északnyugat-Amerika isten háta mögötti vadonában. Ma Salt Lake Cityben él.

Tags: 2019, 21.század kiadó, 5 csillag, drága kis szívem, gabriel tallent, kult könyvek

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 1 =

0 shares

Archívum

Címkék