IMOGEN HERMES GOWAR: A Hableány és Mrs. Hancock

Már a borító is szemet gyönyörködtető, igazi kincs, nem is láttam még szebbet, imádom! Az ember érzi, tudja, hogy valami igen különleges dolgot tart a kezében és nem is kell csalódnia. A Hableány és Mrs. Hancock az egyik legkiválóbb kortárs könyv, amit mostanában olvastam.

A történet a XVIII. század végén játszódik, az írónő pontosan és érzékletesen tárja elénk a korabeli világ ízeit és zamatait. A sok-sok szereplő közül egyértelműen kiemelkedik főhősünk Mr. Hancock, a magányos kereskedő és Angelica Neal, az ünnepelt kurtizán figurája.
Mr. Hancock egyhangú élete akkor változik meg gyökeresen, amikor a hajója kapitánya egy sellővel tér haza a tengerről. A férfi eleinte nemigen tudja, mihez kezdhetne a teremtménnyel, ám hamarosan neki köszönhetően a figyelem középpontjában találja magát és így ismerkedik meg Angelicával, mely találkozás az egész addigi nyugodt életét fenekestül felforgatja.

Nem könnyű olvasmány, súlya van, olykor nyomaszt, aztán elgondolkodtat, de mindenképp magával ragad. Olyan könyv, aminek elolvasása után napokig a hatása alatt van az ember, kiváltképp, mert az író nem akarja helyettünk eldönteni, mit képzelünk a soraiba, így nyitva áll a kapu a fantáziánk és gondolataink előtt.

Egy szó, mint száz, A Hableány és Mrs. Hancock egy zseniálisan megírt regény, szagos és tartalmas, mi pedig cipeljük a vállunkon, mert nem tudjuk letenni. Kimozdít a hétköznapokból és felkavaró, varázslatos utazásra visz. Hát nem ez lenne a célja minden könyvnek?

A fiatal írónőt egyébként máris ünneplik világszerte, a regény már jó pár díjat bezsebelt és én csak remélem, nem ez lesz az utolsó iromány, amit Imogen Hermes Gowartól olvashatok.
A szépséges könyvjelzőt pedig külön köszönöm a kiadónak!


Kiadó: XXI. Század
Kiadás éve: 2018
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Oldalak száma: 494

1785 szeptemberében egy este türelmetlen kopogtatás hallatszik Jonah Hancock, a kereskedő ajtaján. Egyik hajóskapitánya toporog a küszöbön, miután eladta Jonah hajóját egy hableányért.
A hír végigsöpör a dokkokon, kávéházakon, szalonokon és bordélyokon, minden áldott lélek Mr. Hancock csodálatos teremtményét akarja látni. A hableány érkezése kizökkenti a kereskedőt a hétköznapok világából, és a legelőkelőbb körökbe kínál számára belépőt. Így ismerkedik meg egy pazar estélyen Angelica Neallel, a neves kurtizánnal, s egyben a legvonzóbb asszonnyal, akit valaha látott… A találkozásuk mindkettőjük életét veszedelmes, új vizekre sodorja. Vajon képesek lesznek-e megküzdeni a sellőknek tulajdonított, pusztító erők hatalmával?

Imogen Hermes Gowar régészetet, antropológiát, művészettörténetet és kreatív írást tanult. London délkeleti negyedében él, azon a környéken, ahol A sellő és Mrs. Hancock története is játszódik. Ez az első regénye.

Kiemelt kép forrása: www.21.szazadkiado.hu

 

Tags: a hableány és Mrs.Hancock, angolszász, imogen hermes gowar, kortárs, kult könyvek, öt csillag, regény, szépirodalom, XXI.század kiadó

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + 9 =

0 shares

Archívum

Címkék