DAVID WALLIAMS: A nagy szökés

„2017. ​április közepén jelenik meg David Walliams újabb, sziporkázóan vicces regénye, A nagy szökés.

Bunting repülőalezredes papucsban jár, mégis egyenruhát visel. 
Sodóval eszi a konzervsonkát. 
És néha azt is elfelejti, hogy az unokáját Jacknek hívják. 
Jack nagyapja fiatalkorában vadászpilótaként harcolt a II. világháborúban, és most, majd negyven évvel később is csak arra vágyik, hogy imádott gépével a magasba emelkedhessen.
Sőt, tulajdonképpen azt hiszi, még véget sem ért a háború. 
Ezt körülötte mindenki rosszul viseli, kivéve Jacket, aki a világon mindenkinél jobban szereti őt. Így hát, amikor az öreg úr idősek otthonába, a hátborzongató Alkonyi Hajlékba kerül, Jack mindent elkövet, hogy kimentse őt a gonosz Emse főnővér és a szörnyeteg ápolók fogságából. S ezzel kezdetét veszi a zuhanó repülés életük legnagyobb kalandjába…

„Már majdnem éjfélre járt, mire megérkeztek az állomásra. Hamarosan a nagyapa lakásához vezető úton gyalogoltak. Úgy tervezték, egy ideig meghúzzák magukat az öreg lakásán. Mindazok után, ami a Hadtörténeti Múzeumban és a Scotland Yardon történt, a fiú úgy döntött, jobban teszik, ha nem hozzájuk mennek. 
Jack meglepetésére Rádzs boltjában égett a villany. Az újságárus még fenn volt, épp behordta a másnapi újságokat, amiket kötegekben pakoltak le a bolt elé. A fiú tudta, hogy Rádzsban megbízhatnak. Ami fontos volt, hiszen őt és a nagypapáját épp üldözte a rendőrség.”

Meglepő lesz, hogy így kezdem, de ami egyből eszembe jutott a könyvvel kapcsolatban, hogy ha lenne egy fiam, biztos megvenném neki a művet! Tuti, hogy élvezné minden sorát! Valójában úgy gondolom, hogy akármelyik könyvmoly férfi is szeretné a regényt, mert visszarepítené a gyerekkorába, valamint ők még elgondolkodnának az elbeszélés talán igazi, felnőtteknek szóló mondanivalóján, az idősebb korban elég gyakori betegségen, a demencián.

A történet Jackről szól és imádott nagyapjáról, Bunting repülőalezredesről. A nagypapa fiatalkorában vadászpilótaként harcolt a II.világháborúban, és ahogy öregszik, egyre inkább elszakad a valóságtól és a régi emlékeiben él. Folyamatosan  romlik az állapota: nem ismeri meg a családját, éjszaka elszökik és különböző kalandokba keveredik. Jack végig kitart mellette, de az utolsó kalandjánál már ő sem tud segíteni, így Bunting repülőalezredes az Alkonyi Hajlék nevezetű öregek otthonába kerül.

Az eddig is eseménydús cselekmény innentől fogva még pörgősebb lesz, teli fordulatokkal, különös szituációkkal. Lezárásként egy egészen képtelen kalanddal.

A könyv tipográfiai szerkezete és az illusztrációi még jobban segítettek átélni ezt az egyedi történetet, mely egyszerre volt szomorú és vicces, valóságos és lehetetlen.

Köszönöm a könyvet a Kolibri Kiadónak!

Tags: 2017, 4 csillag, a nagy szökés, david williams, gyermek és ifjúsági irodalom, kolibri gyermekkönyvkiado kft

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − 1 =

0 shares

Archívum

Címkék