MUR LAFFERTY: Hat ​ébredés

Amikor elolvastam a Hat ébredésnek a hátoldalát, arra gondoltam, hogy olvasok majd egy kis sci-fit, amiben a krimi elemei is fellelhetők lesznek. Ehhez képest szinte az első oldaltól olyan feszültség volt a cselekményben, hogy a thriller kategóriába is gondolkodás nélkül besoroltam a művet.

2493-at írunk. A klónozás mindennapos jelenség. Az emberek-klónok elmetérképüket lementve ott tudják folytatni életüket, ahol a haláluk előtt abbahagyták. Tulajdonképpen mintha folyamatosan élnének.
A történet azzal indul, hogy a Dormire nevű űrhajó legénységének egy tagja a klónkabinjában arra ébred, hogy vér úszkál a levegőben, az utolsó pedig amire emlékszik, hogy beszáll az űrhajóban. Ezeknek a tényeknek a tudatában arra jut, hogy valami nagyon nem stimmel az űrhajóval, valami történt. Közben sorra ébrednek fel a többiek is, és megdöbbenve látják, hogy nem csak vércseppek úszkálnak az űrhajó fedélzetén, hanem korábbi testük, kegyetlen módon legyilkolva. A hat ember-klón a túlélés érdekében csak egymásra számíthat, miközben próbálják kideríteni mi történt, és ki ölte meg a legénységet, és miért.
A cselekmény előrehaladtával azon kívül, hogy ez a folyamatos feszült légkör jelen van, megismerkedhetünk mindannyiuk múltjával, a hajóra kerülésüknek körülményeivel. Ezáltal egy olyan történet kezd kibontakozni a szemünk előtt, olyan összefüggésekkel szembesülünk, amikre még véletlenül sem gondoltunk. Miközben pedig próbáljuk összerakni a puzzle darabkáit hihetetlen fordulatok történnek a sztoriban.

Úgy gondolom, hogy egy nagyon jól felépített, rendkívül élvezetes regény a Hat ébredés. Olvasmányos volt, a bizonytalanság, a feszültség teljesen átjött, miközben folyamatosan meglepetésekkel szolgált. Ha valaki nem szereti a sci-fit, annak is bátran ajánlom.

„Annyira elegem van ebből az érvelésből! Évszázadok óta ezt hallom! Istent játszani. Wolfgang, Istent játszottunk, amikor az emberek azt hitték, azzal, hogy egy bizonyos pozícióban szexelnek, meg tudják szabni a gyermekük nemét. Istent játszottunk, amikor feltaláltuk a fogamzásgátlást, a magzatvíz-mintavételt, a császármetszést, amikor kifejlesztettük a modern gyógyászatot és a sebészetet. Amikor repülünk, Istent játszunk. Amikor felvesszük a harcot a rákkal, Istent játszunk. Kontaktlencsét és szemüveget viselve Istent játszunk. Mindennel, amit azért teszünk, hogy változtassunk a születésünkkor kapott életünkön, Istenné tesszük magunkat. Lombikbébi. Hormonkezelés. Nemátalakító műtét. Antibiotikumok. Miért nem kifogásolod ezeket, ugyanakkor miért problémázol a klónozáson?”


Kiadó:Agave Könyvek
Kiadás éve: 2018.
Oldalak száma: 368 oldal
Fordította: F. Nagy Piroska

EGY ​ŰRHAJÓ. EGY BRUTÁLIS VÉRFÜRDŐ. ÉS HAT FRISSEN ÉBREDT KLÓN.
A GYILKOS CSAK KÖZTÜK LEHET.

A Dormire nevű többgenerációs űrhajó fontos küldetést teljesít: az emberek első nemzedéke hagyta el ezen a hajón a Földet, hogy jobb világot találjon magának a Tau Ceti körül keringő Artemisz bolygón, ami tökéletesen lakhatónak tűnik. Az űrhajót klónok működtetik, miközben több ezer ember hibernációban alszik. Látszólag minden remekül működik: a klónok a testük végső elöregedésekor lementik az elmetérképüket, majd a hajó MI-je segítségével betöltik ugyanannak a klónnak egy új, fiatal változatába, és felébresztik.

Egy nap azonban a legújabb változatok borzasztó körülmények közt ébrednek fel. Az indulást leszámítva nem emlékeznek semmire. Ráadásul letértek a pályájukról, és az űrhajót forgató gravitációs meghajtó leállt. Az MI-t nem lehet elérni. És ha mindez még nem lenne elég: a korábbi legénység minden tagját brutálisan meggyilkolták, a holttesteik lebegnek mindenhol. A hat ébredő kétségbeesetten, egymásra utalva próbálja megmenteni a hajót és saját magukat, miközben tudják, hogy senkiben sem bízhatnak, és hogy jó eséllyel a gyilkos köztük van.

Tags: 2018, 5 csillag, agave könyvek kiadó kft., hat ébredés, krimi, mur lafferty, sci-fi, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − hat =

0 shares

Archívum

Címkék