5+1 filmadaptáció, mely sikeresebb volt, mint a könyv

Mi, könyvmolyok, azt mondjuk, hogy mindig jobb a könyv, mint a film. Kivételek viszont folyton akadnak, amikor ha nem is jobb, de mindenképpen sikeresebb lett egy filmadaptáció, mint az alapjául szolgáló mű. Mivel ma este Oscar-díj átadás, ezért gondoltam összegyűjtök Nektek 5+1 filmadaptációt, mely sikeresebb lett a könyvnél.

A Gyűrűk Ura

A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien híres, három kötetben megjelent regénye, melyből azonos című filmtrilógia is készült. A kötetek címei: A Gyűrű Szövetsége, A két torony és A király visszatér. A történet a szerző A hobbit (korábbi fordításban A babó) című korábbi munkájának folytatása. A mű 1937 és 1949 között készült, 1954-es megjelenése óta világszerte több mint 100 millió példányban kelt el. A regény a fantasy irodalmi műfaj egyik elindítója.

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége 2001. december 19-én, A Gyűrűk Ura: A két torony 2002. december 18-án, A Gyűrűk Ura: A király visszatér 2003. december 17-én került a mozikba. Mindhárom megnyerte bemutatása évére vonatkozóan a Hugo-díjat a legjobb (egész estés) dráma kategóriában.

Bár a filmeket sok kritika érte, mert több helyen megváltoztatták a cselekményt és a hangvételük is erősen különbözik Tolkien művétől, sokan ünnepelték mint hihetetlen teljesítményt. Ahogy az ismert kritikus, Roger Ebert írta: „Jackson vett egy varázslatos és egyedülálló irodalmi művet, és újraírta a modern akciófilm nyelvén. […] Az, amit ebben a filmben tett, bámulatosan nehéz munka eredménye, és dicséretet érdemel, de ha hű maradt volna Tolkienhez, az még nehezebb és még merészebb lett volna.”

A filmek összesen 17 Oscar-díjat kaptak (négyet A Gyűrű Szövetsége, kettőt A két torony és tizenegyet A király visszatér), közöttük több „nagy” díjat – A király visszatér gyakorlatilag minden kategóriában nyert, amelyikben jelölték, köztük a Legjobb film díját is elhozta. A díjátadón történő elsöprő győzelmét általában az egész trilógia elismerésének tekintik.

A filmek rendkívül sikeresnek bizonyultak a mozipénztáraknál is. A király visszatérTitanic után a második volt 2003-ban, melynek világszerte meghaladta az álomhatárnak gondolt egymilliárd dolláros bevételt. A 3 film összesen 270 millió dollárból készült, és több mint 3 milliárd dollárt zsebelt be a kasszáknál, ami több mint a 11-szerese (ilyenre soha nem volt példa).

A Trónok harca

A Trónok harca amerikai televíziós fantasy sorozat, amelyet az HBO készített George R. R. Martin nagy sikerű regénysorozata, A tűz és jég dala alapján (rendezői David Benioff és D. B. Weiss). A Trónok harca című kötetből készült első évad 2011. április 17-én debütált az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig április 18-án mutatták be. A sorozat 2017-ben a hetedik évadnál tart.  2016 nyarán az HBO bejelentette, hogy már csak 13 epizód fog készülni, így 2019-ben a nyolcadik évaddal véget ér a sorozat.

A sorozatot jól fogadták a nézők és a kritikusok, így a bemutató után két nappal megrendelték a Királyok csatája című kötet alapján készült második évadot is, melyet az Egyesült Államokban 2012. április 1-jén, míg Magyarországon egy nappal később, április 2-án kezdett sugározni (eleinte feliratos változatban, majd április 15-től szinkronosan is) az HBO. A premierre 3,858 millió néző volt kíváncsi, ezzel a kábeles nézettség első helyezettje volt aznap. A jó nézettségre való tekintettel az HBO megrendelte a sorozat harmadik évadát, amely a Kardok vihara című kötet első feléből készült, a bemutató 2013. március 31-én volt. A negyedik évadot 2014. április 6-án kezdték el vetíteni, melynek évadzáró epizódját több mint hétmillióan nézték meg az Egyesült Államokban, ami így túlszárnyalta az eddigi rekordert, a Maffiózók negyedik évadzáróját. Az epizód letöltési és egyben torrent megosztási rekordot is döntött. Ötödik évadát 2015. április 12-én, míg a hatodikat 2016. április 24-én mutatták be. A hatodik etap évadzáró epizódja újabb nézettségi rekordot hozott, miután az Egyesült Államokban 8,89 millió nézőt ültetett a képernyők elé. A hetedik évad epizódjainak nézőszáma hétről hétre emelkedett, ezzel újabb és újabb rekordokat felállítva; az évadzáró részt több mint 12 millió amerikai követte élőben.

A sorozat az évek során népes rajongótáborra tett szert, valamint számos szakmai elismerést is kiérdemelt, köztük 38 Emmy-díjat, ezzel minden idők legtöbbet díjazott sorozatává vált. 2015-ben és 2016-ban egyaránt megkapta az év legjobb drámasorozatának járó Emmy-díjakat. Az amerikai forgatókönyvírók szakszervezetének (WGA), minden idők legjobban megírt sorozat listáján a negyvenedik helyet érte el. A sorozat legtöbbször díjazott színésze Peter Dinklage, aki Tyrion Lannister alakításáért két Emmy-díjat és egy Golden Globe-díjat is kapott az eddigi évadok során. A szereplőgárdából Lena Headey, Emilia Clarke, Kit Harington, Maise Williams, Diana Rigg és Max von Sydow színészeket jelölték eddig Emmy-díjra.

A Keresztapa

A Keresztapa (The Godfather) Mario Puzo azonos című regényéből készült 1972-ben bemutatott világhírű filmdráma Francis Ford Coppola rendezésében Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall és James Caan főszereplésével. A film Coppola Keresztapa-trilógiájának első része.

Vito „Don” Corleone szerepére Coppola Marlon Brandót választotta, akit zseniális színészi alakításáért 1973-ban többek között Golden Globe, valamint Oscar-díjjal is jutalmaztak. A Michael Corleonét megformáló Al Pacino szintén telitalálatnak bizonyult: az addig mindössze két filmben szereplő színész hatalmas tehetségről tett tanúbizonyságot.

A filmet az Amerikai Filmakadémia az 1972-es év legjobb filmjének járó Oscar-díjjal tüntette ki. Coppola a legjobb rendezés díja mellett, Mario Puzóval közösen, a legjobb forgatókönyv díját is megkapta.

Méltán tekinthetjük A Keresztapa megjelenését a maffiatörténetek kezdetének, hiszen előtte nem igazán létezett ez a műfaj, utána pedig csak ehhez a műhöz viszonyítva lehetett csak ilyen vagy ehhez hasonló témákról szólni. Coppola A Keresztapa történetét két további résszel egészítette ki.

Az első film teljes egészében Puzo 1969-es regényére épül.

Forrest Gump

Forrest Gump Winston Groom 1986-ban kiadott regényének Robert Zemeckis által rendezett 1994-es amerikai filmváltozata. A könyv alcíme: „Avagy egy együgyű fickó feljegyzései”. A film világszerte óriási bevételt szerzett a mozipénztárakban.

A ​zongorista

A zongorista (The Pianist) Roman Polański 2002-ben bemutatott, francia-német-brit-lengyel koprodukcióban készített filmje, melyben Władysław Szpilman önéletrajzi regényét dolgozta fel. A film premierjét 2002-ben az 55. Cannes-i Fesztiválon tartották, ahol elnyerte az Arany Pálma díjat.

Az ​angol beteg

Az angol beteg (The English Patient) című film 1996-ban készült Michael Ondaatje könyve alapján, Anthony Minghella rendezésében. A film kilenc Oscar-díjat nyert. Ondaatje maga is dolgozott a filmkészítőkkel. A filmben elhangzik a Szerelem, szerelem című magyar népdal Sebestyén Márta előadásában.

 

Források: Wikipédia, giphy.com

Tags: a gyűrű szövetsége, a gyűrűk ura, a keresztapa, a két torony, a király visszatér, a trónok harca, a tűz és jég dala, a zongorista, az angol beteg, filmadaptáció, forrest gump, george r.r.martin, j.r.r.tolkien, könyvadaptáció

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − nyolc =

0 shares

Archívum

Címkék