2015. legjobb könyvei a Goodreads( jelenlegi tagok száma 25 millió) alapján

Mi is az a Goodreads?

2006 alapítottak, de a tényleges működését 2007-ben kezdte el. Már abban az évben több, mint 650 000 tag és 10 millió könyv volt az adatbázisában,

2015-re a tagok száma meghaladta a 25 millió főt, a könyvek száma pedig 750 milliót.

2013 óta az Amazon tulajdonát képzi.

Szolgáltatásai nagyon hasonlítanak az itthon ismert moly.hu-ra, az oldal felhasználói keresgélhetnek könyvek, ajánlások és vélemények között, létrehozhatnak saját könyvtárakat, könyv és olvasmány listákat, de az olvasók összefoghatnak és csoportokat is alkothatnak, ahol megoszthatják az egyes könyvekkel kapcsolatos véleményüket. A Goodreads fő célja, hogy segítse az olvasókat a következő kedvencük megtalálásában, valamint platformot teremt a szerzőknek ahhoz, hogy a felhasználók könnyebben megtalálják és értékeljék a könyveiket.

Legjobb regény

Harper Lee: Go set a watchman

Megjelent az utóbbi évek legnagyobb irodalmi szenzációja, Harper Lee második regénye, a Go Set a Watchman, a  Ne bántsátok a feketerigót! folytatása.
A Pulitzer-díjas Harper Lee-nek mindeddig csak egyetlen művét ismerhette meg a világ – igaz, ezzel a szerzőnő beírta magát a világirodalomba. Az 1960-ban született Ne bántsátok a feketerigót! című regény szinte a világ valamennyi nyelvén olvasható, és a belőle készült film – Gregory Peck főszereplésével – tovább növelte a történet több mint ötven éve töretlen népszerűségét.
A július 14-én angol nyelven megjelent regény címe bibliai idézet (Ézsaiás 21:6), amelynek legújabb kori fordítása: Menj, állíts őrszemet!

US_cover_of_Go_Set_a_Watchman

Legjobb misztikum és thriller

Paula Hawkins : A lány a vonaton

Ritkaság, hogy egy könyv vezesse több országban egyszerre, szinte az összes fontos sikerlistát. A New York Timesét és a BarnesandNoble-ét, például. Az végképp szokatlan, hogy ezt egy debütáló író tegye.

2015 elején Paula Hawkins regénye berobbant az angolszász piacokra. Ahogy Stephen King fogalmazott, ebben a történetben csak fokozódik és fokozódik a feszültség. Nem véletlenül hasonlítják Hitchkockhoz és Agatha Crhristie-hez az írót, a Gone girlhez a történetet.

Rachel ingázó, minden reggel felszáll ugyanarra a vonatra. Tudja, hogy minden alkalommal várakozni szoktak ugyanannál a fénysorompónál, ahonnan egy sor hátsó udvarra nyílik rálátás. Már-már kezdi úgy érezni, hogy ismeri az egyik ház lakóit. Jess és Jason, így nevezi őket. A pár élete tökéletesnek tűnik, és Rachel sóvárogva gondol a boldogságukra.
És aztán lát valami megdöbbentőt. Csak egyetlen pillanatig, ahogy a vonat tovahalad, de ennyi elég.

A pillanat mindent megváltoztat. Rachel immár részese az életüknek, melyet eddig csak messziről szemlélt.

Meglátják; sokkal több ő, mint egy lány a vonaton!

(Holnapra várható az értékelésem!!!! 🙂

2179688_5

 

Legjobb történelmi regény

Kristin Hannah: The Nightingale ( A csalogány)

A The Nightingale két nővér családi drámáját mutatja be a második világháború Franciaországában.  A The Nightingale tengerentúli sikerét mutatja, hogy majdnem 20 hetet töltött a New York Times bestseller-listáján.

kristin

 

Legjobb fantasy

Neil Gaiman : Felkavaró tartalom

Új novelláskötetében Neil Gaiman a maszkjainkat lerántva próbálja feltárni sebezhető, igazi énünket. Finom humora és borzongató képzelőereje olyan novellákat eredményez, melyeket újra meg újra el akarunk olvasni.

A Fekete kutya című, eddig sehol máshol nem olvasható történet az Amerikai istenek világában játszódik, és Árnyék kalandjait szövi tovább. A gyűjtemény többi része is hasonlóan varázslatos: Gaiman számos stílust és műfajt – horror- és kísértettörténet, science-fiction és tündérmese, tanmese és vers – felvonultatva deríti fel az emberi érzések, élmények és tapasztalatok birodalmát. Egy novella az Óceán az út végén mellé, egy öregkori Sherlock Holmes-rejtély, egy közösségi média inspirálta kisprózafüzér és további húsz írás található a kötetben, mely méltó párja a Tükör és füstnek és a Törékeny holmiknak.

covers_349621

 

Legjobb romantikus

Colleen Hoover: Confess

covers_321023

 

Legjobb sc-fi

Pierce Brown: Arany háború (Vörös lázadás- trilógia 2.)

„Brown a biztos helyett rendre a váratlant választja az Arany háborúban. Az orbitális csavarok kirántják a talajt az olvasó lába alól.”
Entertainment Weekly

Az Arany háborúban folytatódik Darrow tragédia kovácsolta bosszúhadjárata: eltökélten vezeti harcba elnyomott népét a szabadságért egy hazugságokra épült elitista utópiában. Arannyá vált ő is, és belülről tervezi megdönteni a Társadalmat. Azonban nem csak leggyűlöltebb ellenségeit kell legyőznie, hanem a benne lakozó bosszúvágyat is, hogy végül erőszakos polgárháború helyett világa újjászületését hozza el.

Ha a Vörös lázadás egy letehetetlenül olvasmányos, folyamatosan pörgő, végig lebilincselő kezdet volt, akkor az Arany háború egy még brutálisabb adrenalinlöket: az olvasó fék nélkül száguld a szereplőkkel a folyamatos akciójelenetek, űrharcok és politikai intrikák közt. Helyenként kegyetlen, máskor nagyon is emberi élet-halál történet a bosszúról egy felejthetetlen főszereplővel – Pierce Brownt joggal tartják az akció sci-fik egyik legnagyobb reményű új szerzőjének.

covers_338604

 

Legjobb horror

Dean Koontz :Saint Odd (Odd Thomas széria)

Befejező rész

Legjobb önéletrajz

Connor Franta: A work in progress

Connor Franta első könyve rengeteg érdekességet tartogat a kedves olvasók számára: nagyon sok fiatalkori fotót, illetve saját maga által készített fényképet tett bele a fiatal YouTuber, ezzel is látványosabbá téve az alkotást. Azonban a rengeteg fénykép mellett olvashatunk majd Connor fiatalkoráról, az egyetem elhagyásának körülményeiről, illetve részesévé válhatunk a Los Angelesbe való költözésének. A rengeteg kalandos sztori mellett komolyabb hangvételű részek is helyet kaptak benne, így olvashatunk majd a depressziójáról, a nemi identitásáról és a saját magáról kialakított képéről is.

22886113

 

Legjobb történelmi életrajz

Erik Larson: Dead wake

51+kAdUZOyL._SY344_BO1,204,203,200_

 

Legjobb debütáló szerző:

Victoria Aveyard: Red Queen ( Red Queen trilógia 1.)

A trilógia egy fantasy világban játszódik, ahol az emberek a vérük színe alapján oszlanak két csoportba. A szegény, normális emberek vére vörös, azonban akik rendelkeznek valamilyen természetfeletti képességgel, azoké ezüst színű, és ők alkotják ennek a világnak az elitjét. A főhős, Mare tolvajlásból segíti a családját, mikor azonban egy barátját indul megmenteni a hadseregtől, az ezüstvérűek egyik kastélyában kiderül róla, hogy ő is bír különleges képességekkel. Azonban ez lehetetlen, hiszen normális vérű embernek nem lehetnének ilyen képességei…

41VTPDCAq5L._SX330_BO1,204,203,200_

 

Legjobb YA könyv

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

Megejtően szép kamasz szerelem három hónapja ez a sodró lendületű és megrázó történet, de még ennél is több: élet, halál, betegség, előítéletek és megbélyegzés, önfeláldozó igyekezet, gyász és a tragédiából való katartikus feltámadás körül forog Theo és Violet love storyja. A két végzős középiskolás fiatal öngyilkosságra készülve ismerkedik meg az iskola óratornyának keskeny párkányán állva. Ki menti meg a másik életét? Ki a felelős a másikért? Ki és mit tehet (tehetne) a leselkedő végzet ellen? Bepillanthatunk egy szeretnivaló fiú gondolat- és érzésvilágába, gyermekkori traumáiba, amelyek elkerülhetetlenül sodorják őt a kezdettől fogva sejthető végzet felé. A paradox módon felemelő vég mégis meglepetést tartogat az olvasónak, és egyhamar nem feledjük, ahogy Theót sem, aki rövid, üstökösszerű létével új életre serkenti szerelmét, Violetet.

veled-minden-hely-ragyogo

 

Legjobb fantasy

Sarah J.Maas: Queen of shadows (Üvegtrón 4.)

covers_341891

Sajnos rengeteg könyv nem jelent még meg magyarul, de remélem hamarosan ez változni fog.

 

 

Tags: 2015, a lány a vonaton, arany háború, colleen hoover, connor franta, dead wake, dean koontz, erik larson, felkavaró tartalom, harper lee, jennifer niven, könyv, könyvmoly, kristin hannah, ne bántsátok a feketerigót, neil gaiman, olvasás, paula hawkins, pierce brown, red queen, sarah j.maas, üvegtrón, veled minden hely ragyogó, victoria aveyard, vörös lázadás

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + 18 =

0 shares

Archívum

Címkék