DAVID GRANN: Megfojtott virágok

Nagyon erős igaz történeten alapuló dokumentumregény az oszázs gyilkosságokról és az FBI születéséről, és arról, hogy milyen szintű gonoszsággal járhat az emberi mohóság.

Az 1920-as években az Oklahomában élő oszázs törzs volt a világ leggazdagabb népe, amikor egy olyan területre száműzték őket már sokadszor, ami alatt, mint utóbb kiderült fekete arany, vagyis rendkívüli mennyiségű és értékű olaj lapult. Aztán valakik elkezdték sorra kiírtani a törzs tagjait, akik rejtélyes körülmények között haláloztak el sorra egymás után. Mivel az áldozatok száma egyre nőtt, az ügyet a nem sokkal korábban létrehozott FBI vette kézbe. Az ügynökök a korrupció mezsgyéjén nagy nehézségek árán leleplezték az amerikai történelem egyik legdöbbenetesebb összeesküvését.

A könyv tulajdonképpen három részre osztható: az első negyedben az oszázs nép és hagyományainak megismerése áll, illetve annak története, hogy hogyan váltak az 1920-as évekre, számos meghurcoltatás, erőszakos költöztetés és asszimiláció után a világ leggazdagabb népévé. A középső rész pedig a félelemé, amikor e gazdagság reményében hajmeresztő összeesküvések és gyilkosságok árán, módszeresen eltették láb alól az oszázs törzs nagy részét. Konkrétan megmérgezték őket az olajért, vagy családtagok fogtak össze egymás ellen, kényszer házasságokat kötöttek, hogy aztán hátba szúrják a törzs tagjait. Ugyanis az oszázsok senkinek sem engedték, hogy a tulajdonjogokat eladják vagy megvegyék, kizárólag örökhagyással lehetett továbbadni. Ez abban az időben történt, amikor még nem volt rendőrség, inkább csak önbíráskodás, így iszonyatos korrupció épült fel. Ekkor jelent meg az igény egy független ellenőrző szerv iránt, ez lett az FBI, aminek nem volt könnyű dolga, amikor benne volt az orvos, a bíró, a bank, gyakorlatilag mindenki. Elkentek minden bizonyítékot, és aki tudott valamit, az is inkább hallgatott, mert félt. Mielőtt elmesélhette volna, amit tud, rejtélyes körülmények között meghalt vagy eltűnt. Végül egy nagy összeesküvést sikerült lelepleznie Hoovernek és csapatának, mellyel megalapozták az FBI szervezetének működését. Hellyel-közzel le is tartóztattak néhány bűnöst, de David Grann kiderítette, – erről szól a harmadik rész – hogy nem is csak ebben az időszakban, hanem hamarabb is történhettek gyanús esetek, sőt még a leleplezés után is.

Elképesztő, véres történelem, brutális, hogy egyes emberek meddig elmentek a pénzért, milyen szintű korrupció, és gonoszság uralta ezt a korábban ártatlannak és értéktelennek titulált sziklás vidéket. Ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasni. Örülök, hogy film is készült belőle, így még több emberhez el tud jutni, e méltatlanul meghurcolt oszázs törzs története. Végezetül itt hagyok nektek egy mondatot: „Vannak dolgok, amelyeket semmilyen sikeres nyomozás, semmilyen törvényi igazságtétel nem hozhat helyre.”


Kiadó: Trubadúr
Kiadás éve: eredeti 2019, újra 2023
Kiadás helye: Budapest
Oldalak száma: 360 oldal
Fordította: Babits Péter

National ​Book Award jelölés

A kötet alapján Martin Scorsese forgat filmet Leonardo DiCaprióval a főszerepben
Amikor az 1920-as években kiderült, hogy az oklahomai oszázs indiántörzs „művelésre alkalmatlannak” nyilvánított földje alatt az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik, a törzs tagjai hirtelen a világ leggazdagabb embereivé váltak. Kalandorok és vállalkozók sokasága lepte el a vidéket, hogy a korabeli sajtót idézve a „rézbőrű milliárdosoktól” bérbe vett földeken meggazdagodjon.
Ám egyszer csak valami egészen hátborzongató történt.
A törzs tagjait egymás után meggyilkolták – volt, akit megmérgeztek vagy lelőttek, mást a vonat elé löktek. És azok is meghaltak, akik kérdéseket tettek fel vagy nyomozni próbáltak a rejtélyes halálesetekben.
David Grann hosszú éveken át kutatott levéltárakban és nyomozott a helyszínen, hogy megismerje az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezetét, amely összefonódott az FBI megszületésével is. A nyomozóiroda első jelentős gyilkossági ügyében a fiatal és ambiciózus új igazgató, J. Edgar Hoover a legújabb technológiától kezdve a fedett ügynökökön át mindent bevetett, hogy sikert tudjon felmutatni, és ezzel igazolja az FBI létét.
A nyomozás során felszínre került bűnök még a legedzettebb ügynökök gyomrát is megfeküdték.

 

 

 

Tags: David Grann, dokumentumregény, FBI, film, krimi, Martin Scorsese, oszázs, thriller, történelmi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − 2 =

0 shares

Archívum

Címkék