ELLY GRIFFITHS: A Janus-kő (Dr. Ruth Galloway nyomoz 2.)

Rajongásom az írónő és a Dr. Ruth Galloway nyomoz krimisorozat iránt töretlen. Egyszerűen imádom Elly Griffiths stílusát, a leírásait, a karaktereit. És persze nem utolsósorban a történet is mindig nagyon érdekes és izgalmas. Fontos, hogy aki nem olvasta az első könyvet, az inkább csak akkor olvassa el a kritikát, ha azzal már végzett.

Ruth története nagyjából ott folytatódik, ahol abbamaradt. Még mindig várandós Nelson nyomozótól, csak közben már kitavaszodott. Az ügyet bonyolítja, hogy a férfi nem tud a terhességről, nem mellesleg pedig még mindig házas, családos ember.

Ruth ellátogat egy ásatásra, ahol római kori leleteteket találtak. Itt megismerkedik a jóképű Dr. Max Grey régésszel, aki az ásatást vezeti. Ők ketten hamar megtalálják a közös hangot és úgy tűnik a jóképű régész igencsak érdeklődik Ruth iránt. Mindeközben Norwichban egy régi ház lebontása során gyermeki csontokra bukkannak. Az azonosításra Ruth-ot kérik fel, aki így ismét kapcsolatba kerül Nelsonnal, akit pedig a nyomozással bíznak meg. Hamarosan kiderül, hogy az épületben korábban egy árvaház működött, ahonnan két gyerek tűnt el nyomtalanul. Ruth több fenyegetést is kap, az egyiket követően kórházba is kerül.

Izgalmakban tehát ebben a regényben sincs hiány, és imádtam az írónő szarkasztikus humorát, amelyet igazán megcsillogtatott ebben a kötetben. Nagy örömömre ebben a könyvben nagyobb szerepet kap Cathbad, a különc druida látnok, aki Ruth féltve őrzött titkára is hamarosan rájön. Miközben Nelson és a csapata az eltűnt gyermekek után nyomoz, a régi árvaház épületének befolyásos tulajdonosa, aki méregdrága lakásokat akar felhúzni a telken, egyre türelmetlenebb. Végül Ruth élete komoly veszélybe kerül.

Összességében nagyon ajánlom ezt az izgalmas, hangulatos krimit mindenkinek és egy kicsit szomorú vagyok, mert egyenlőre még nem jelent meg magyar kiadásban a folytatás. De remélem a kiadó a következő köteteket is megjelenteti!


Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 382
Fordította: Svoboda Róbert

Norwichban ​egy gyerek csontjait találják meg a munkások egy lebontásra ítélt nagy, régi ház ajtónyílása alatt, és a maradványok vizsgálatára Ruth Galloway régészt kérik fel, aki a legutóbbi ilyen eseténél majdnem maga is áldozattá vált. Vajon római kori rituális áldozatról van szó, vagy a gyilkos még közöttünk járhat?

 Ruth és Harry Nelson nyomozó ezt szeretné kideríteni – mihamarabb. Amikor rájönnek, hogy a ház egykor gyermekotthon volt, felkutatják azt a katolikus papot, aki vezette annak idején. Hennessey atyától megtudják, hogy negyven évvel azelőtt két gyermek tűnt el az otthonból – egy fiú és egy lány. Soha nem találták meg őket. Miután a szénizotópos kormeghatározás kimutatja, hogy a gyermek csontjai régebbiek, mint az otthon, és abból a korszakból származnak, amikor a ház magántulajdonban állt, Ruth egyre mélyebbre merül az ügybe. Ahogy a tavasz nyárba fordul, világossá válik, hogy valaki elszántan próbálja megállítani a nyomozását azzal, hogy halálra ijeszti őt és születendő gyermekét.

A Janus-kő lebilincselő folytatása a szerző Átkelők (The Crossing Places) című thrillerének.

Tags: 2023, A Janus-kő, brit, dr ruth galloway, elly griffith, Kossuth kiadó, krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 12 =

0 shares

Archívum

Címkék