MICHEL BUSSI: Anya nem mond igazat

Annak ellenére, hogy kissé lassan indult, a vége annál izgalmasabb Michel Bussi regényének.

Malone mindössze három éves, és bizonyos keretek között azt állítja, az anyukája, nem az anyukája. Látszólag nagyon nagy fantáziával van megáldva, és össze-vissza beszél, mindenféle kalózokról és lényekről, de az óvodapszichológus elkezdi megérteni a metaforákat, és ezért hisz a gyermeknek. Azonnal segítségért fordul a rendőrséghez, de nem nagyon érti meg senki, hogy miért kéne komolyan venni ezt az ügyet, pedig aztán ahogy alakulnak az események, tényleg felpörögnek az események, olyan szálak keverednek össze, amit még a rendőrfőkapitány sem várt.

Műfajilag krimi, ugyanakkor annál több, mert bepillantást ad egy 3 éves gyermek pszichológiai szempontból vett fejlődésére, jellemzőire. Számomra nagyon-nagyon lassan indult, a gyermek képei, annyira metaforikusak, hogy érthetetlenek, még akkor is, ha a pszichológus próbálja megértetni velünk, alátámasztani a mondandóját. Időnként a gyermek zagyva történeteit átlapoztam, mert nem jutottam közelebb a tényekhez. Az sem segített, hogy a másik nyomozói szál is haladt közben, mert azt sem találtam elég izgalmasnak, főleg úgy, hogy a nyomozók nem jutottak sokra, folyamatosan falakba, kudarcokba ütköztek. Az is felmerült bennem, hogy félbehagyom a könyvet, aztán mégis tovább olvastam, ha nehezen is. Mikor kicsit izgalmasabbá kezdett válni, akkor már pörögtek a lapok a kezemben, és alig vártam a drámai, nem kiszámítható végkifejletet.

A kisgyermekes szál volt egyértelműen az izgalmasabb, elképesztő fantáziával megáldott egy sztori kerekedett belőle. Immár anyaként azért érzelmileg mindig megvisel egy ilyen történet, de nem volt annyira drámai vagy durva a vége, tehát ez egyértelműen nem egy tipikus, véres krimi. A pszichológiai magyarázatok is jót tettek neki, mégis egy középszerű írásnak találtam.


Kiadó: 21. század
Kiadás éve: 2022
Oldalak száma: 462 oldal
Fordította: Török Ábel

Nincs megfoghatatlanabb, mint egy gyermek emlékei.
Malone három és fél évesen azt állítja, az anyja nem az ő édesanyja. Képtelenségnek tűnik, Vasile, az óvodapszichológus mégis hisz neki. Rajta kívül azonban mindenki kételkedik Malone igazában.
Vasile-nak gyorsan kell cselekednie, segítséget kell szereznie. Hiszen Malone emlékei máris kezdenek elhalványulni.
Egyetlen szalmaszálba kapaszkodnak. Vajon kicsoda Malone?

Tags: 21.század kiadó, anya nem mond igazat, krimi, michel bussi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + hét =

0 shares

Archívum

Címkék