JOHANNA MO: Dal a sötétben

A téli szünetre tervezett skandináv krimik utolsó darabja Johanna Mo: Dal a sötétben című könyve volt. A svéd írónő jól ismeri a történet helyszínéül szolgáló vidéket, hiszen ő maga is azon a környéken nőtt fel. Szerkesztőként, fordítóként és irodalomkritikusként dolgozott, két regényt és 5 sikeres krimit írt. A Dal a sötétben az Öland szigeten játszódó sorozatának első kötete.

A történetet négy szereplő, Hanna, Erik, Rebecka és Joel szemszögéből ismerjük meg. Hanna az édesapja halálhíre miatt érkezett a svéd kisvárosba, és bár korábban elmenekült innen, a családi ház eladása után úgy érezte, itt szeretne maradni. Ezért aztán vásárolt magának egy aranyos kis házat a tengerpart közelében. A hazaköltözés azonban korántsem könnyű Hanna számára: az apja gyilkosság miatt ült a börtönben, ezért sokan nem jó szemmel néznek rá. A helyi rendőrségen helyezkedik el nyomozóként és hamarosan rájön, nemcsak számára nehéz a hazatérés: egy titokzatos telefonáló kezdi zaklatni.

 Erik szintén a helyi rendőrségen dolgozik nyomozóként. Egy indiai nőt vett feleségül, ezért sokáig Mumbai-ban éltek a kislányukkal, de úgy döntöttek, hogy nyugodtabb környezetre vágynak, ezért költöztek a svéd kisvárosba. A férfi nem ítéli el Hannát az apja tette miatt és próbál hozzá közeledni, de a nő nem igazán nyitott erre.

Rebecka Hanna gyerekkori barátnője, azonban a nő apjának letartóztatását követően eltávolodtak egymástól. Hanna hamarosan szó nélkül elhagyta a várost. Rebecka se volt őszinte vele: sem az akkori barátjáról, sem a terhességéről nem számolt be. A fia, Joel, most 15 éves. A sztori az ő eltűnésével indul el igazán. Amikor pedig megtalálják a holttesttét Hanna ígéretet tesz az összetört Rebeckának, hogy megtalálja a fia gyilkosát.

Az írónő stílusa és a nyelvezet itt sem tetszett, de a könyv talán legnagyobb hibája, hogy egy sorozatra tervezték. Vélhetően ezért vannak feleslegesen elnyújtott részek, mint például Rebecka szála, ami meglehetősen unalmas, főleg mivel ő egy elég lapos, papírmasé karakter. Hanna már sokkal izgalmasabb személyiség és az is érdekel, vajon mit akar kihozni az írónő Erik és az ő kapcsolatából, de ez csak a következő könyvekből derül majd ki. Ahogyan az is, hogy valóban Hanna apja követte-e el azt a bizonyos 15 évvel ezelőtti gyilkosságot és ki fenyegeti Hannát a gyanús, névtelen telefonhívásokkal? Ezek miatt a kérdések miatt nem tartom kizártnak, hogy elolvasom a folytatást.

 


Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2021
Oldalak száma: 400
Fordította: Annus Ildikó

Hanna Duncker nyomozó több mint másfél évtized elteltével visszatér Ölandra, hogy apja halála után felszámolja egykori otthonát, és arra a felismerésre jut, hogy a szigeten akar maradni.
Egy tengerparti házikóban rendezkedik be, és a helyi rendőrségnél kezd dolgozni. Csakhogy nem mindenki örül annak, hogy visszatért a városba, ugyanis apját tizenhat évvel ezelőtt letartóztatták emberölésért, és sokak számára Hanna nem más, mint a gyilkos Duncker lánya. A beilleszkedést az sem segíti, hogy új főnöke éppen az a rendőr, aki az apját rács mögé juttatta.
Mindjárt első munkanapján Hannát egy nyugtalanító bűntény helyszínére hívják: egy tizenöt éves fiút holtan találtak a sziget déli részén, a Kőpusztán. Amikor az áldozatról kiderül, hogy Hanna gyerekkori legjobb barátjának a fia, az igazság utáni hajsza számvetéssé válik a múlttal és azokkal az emberekkel, akiket a nő egykor cserben hagyott.

Tags: 2021, animus kiadó, johanna mo, krimi, skandináv krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + öt =

0 shares

Archívum

Címkék