ERNEST HEMINGWAY: Az öreg halász és a tenger

Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy elolvasom Az öreg halász és a tenger című Hemingway regényt, így amikor megláttam a 21. Század Kiadó csodás új borítóját, nem volt kérdés számomra, hogy ennek most jött el az ideje. Hemingway-t senkinek se kell bemutatni. Az amerikai író ezért a regényért előbb Pulitzer-díjat, majd Nobel-díjat kapott, így már csak ezért is kíváncsi voltam, mit is ad Az öreg halász és a tenger. 

Amikor azonban belekezdtem az olvasásba bevallom, hogy kissé megrettentem, hiszen mégiscsak arról van szó, hogy egy gyakorlatilag egyszereplős regényt kell elolvasni. A kezdeti elbizonytalanodásomhoz képest pozitívan csalódtam, a könyv se unalmas, se lehangoló nem volt.

A történet tulajdonképpen egy öreg halász, Santiago pár napját meséli el. Az idős férfi egész életében halász volt, egyedül él, a felesége meghalt, gyereke nincs, ráadásul a szerencséje is elhagyta, mivel az utóbbi időben semmit nem fogott. Ennek ellenére csodálatra méltó optimizmussal és kitartással rendelkezik, biztos benne, hogy a szerencséje megfordul és halat fog fogni.

Ebben a szellemben vág neki a tengernek teljesen egyedül. Végül napokon át vadászik egy hatalmas halra, amit sikerül is kifognia, majd elindul hazafelé. A történet végét nem mesélem el, mert nem szeretnék spoilerezni, mindössze annyit írnék, hogy én végig azon izgultam, nehogy az öreg meghaljon.

Az idős halász a tengeren is bizonyítja határtalan akaraterejét és kitartását, szó szerint élet-halál harcot vív a megszerzett zsákmányért a cápákkal. A történet számomra legszívmelengetőbb része Manolin, a fiatal halász fiú viszonya Santiagohoz, hiszen őszintén szereti őt és igyekszik gondoskodni róla.

Nekem tetszett a könyv, könnyen és jól olvasható, annak ellenére, hogy a történet java részében Santiago egyedül küzd a tengeren. Nem szeretnék szimbolikus és egyéb irodalmi fejtegetésekbe bocsátkozni a regényt illetően, már a középiskolában sem szerettem, amikor az irodalmárok túlkomplikálták az elemzéseket. Szerintem egy könyv mindenkinek mást jelent.

Az öreg halász és a tenger számomra az emberi akaraterő, kitartás és hit regénye, amiből mindenki meríthet inspirációt, különösen most, amikor már legtöbbünk az ereje végén jár a sok megszorítás, gazdasági nehézség és félelem közepette. Így hát Az öreg halász és a tenger szerintem tökéletes karácsonyi olvasmány, amikor remélhetőleg mindenkinek lesz ideje kicsit megpihenni, befelé fordulni és elmélyedni. Egy idézettel búcsúzom:

Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet soha


Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 110 oldal
Fordította: Ottlik Géza

Irodalmi Nobel-díj, 1954
Pulitzer-díj, 1953

A kubai halász már jó ideje nem járt szerencsével, amikor találkozik egy óriási marlinnal. Hosszú és szenvedéssel teli csatát vívnak, messze kisodródva az öböl vízére.
Hemingway egyszerű nyelven, nagy láttató erővel jeleníti meg a veszteség és diadal történetét, mellyel élete legnagyobb kritikai sikerét aratta. Időtálló művét Ottlik Géza klasszikussá vált fordításában adjuk ki, a szerzői sorozat első köteteként.

Tags: 2020, 21.század kiadó, az öreg halász és a tenger, ernest hamingway, nobel-díj, pulitzer-díj, szépirodalom

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + négy =

0 shares

Archívum

Címkék