BETH O’LEARY – Otthoncsere

Látszólag úgy tűnik, hogy ez csupán egy könnyed, szirupos történet, de minél többet olvasol, annál inkább meglátod, hogy ez a könyv bizony sokkal mélyebb témákat is rejteget majd számodra. Imádtam minden szereplőjével együtt, inspirált, elgondolkodtatott és ösztönzött.

Leena és Eileen nagyi egy kis időre házat cserélnek, ki kényszerből, ki kalandvágyból indul neki ennek a váratlan és meghökkentő változásnak. Leena-nak London után a falusi élettel kell szembenéznie, még Eileen a társkeresők oldalára látogat. Egyiküknek sem mennek simán a dolgok. Leenának az édesanyjával kellene helyretennie a kapcsolatát, miután húga Carla ideje korán meghalt rákban, és még a nagyanyja összes projektjét is át kell vennie a kisvárosban. Eileen a londoni közlekedésbe és pörgésbe próbál belesimulni és felvenni a ritmust, miközben hozza a maga formáját, olyat lát meg a lakóházban és a lakókban, amit csak egy falusi szakavatott szem tudna észrevenni, ráadásul az öreg urak Londonban is oda vannak érte. Hogy mindebből, mi sül ki, azt olvassátok el, megéri.

Az eddigi otthoncserés történetek miatt legyen az akár film vagy könyv, volt egy kis ellenérzésem, mielőtt kezembe vettem a könyvet, de pozitívan csalódtam, elég eredetire sikeredett, és sokkal mélyebb, mint amit a leírás alapján gondolnánk. Azért egy kicsit túl tündéri, tudjátok olyan jó kis szirupos, de én most pont ilyenre vágytam. Ugyanakkor a gyász feldolgozás kiemelt szerepet játszik a történetben, kapunk két szemszöget, két generációt, egy édesanyát és a lányát, akik különbözőképpen próbálnak megbirkózni ezzel az igen nehéz helyzettel. Mindeközben az írónőnek sikerül elérni, hogy ne legyen túl komor a történet. Köszönhető ez többek között a nagyinak. Egyszerűen imádom ezt a karaktert, ahogy olvastam a véleményeket, mindenkit megfogott ez a pörgős, élettel és reménnyel teli öreglány (talán nem sértődik meg, ha így írom), akit sokszor Londonban kinevetnek, mégis együtt nevet velük, mert van öniróniája. Az amit kitalál,  egy nagy társadalmi problémára hívja fel a figyelmet.

Ha már a karakterekről beszélünk, igazából majdnem mindenki szerethető, a falusiak, a barátok, a végén még a szomszédok is, talán ez annak köszönhető, hogy a mellékszereplők is elég részletesen lettek kidolgozva. Könnyen ítélkezik az ember a másik felett, ha csak bizonyos szegletét látja, olvassa az életének, sajnos. Leena szerepe már más tészta, őt nehéz megérteni, mert nagyon szigorú önmagával, hajlamos az önsajnálatra és az önmarcangolásra, de a végére minden a helyére kerül vele kapcsolatban is.

Egyetlen negatívumot tudok felhozni, hogy eléggé kiszámítható a cselekmény, de ez így szokott lenni a könnyed történeteknél. Az egész több generáció bájos sztorija, vidék és város összecsapása, annak minden előnyével és hátrányával. A bevezetőmben írtam, hogy Beth O’leary inspirált is engem. Eszembe jutott nekem is egy társadalmi szerepvállalás, amivel vissza tudnék adni valamit a környezetemnek abból, amit én kaptam, és talán tehetnék azért, hogy a generációk között ne legyen egyre nagyobb szakadék. Mondjuk bevallom őszintén, ehhez nemcsak a könyv kellett, hanem az életemben is bizonyos történések, na de nincsenek véletlenek.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2020
Kiadás helye: Budapest
Oldalak száma: 412 oldal
Fordította: Fügedi Tímea

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Leena ​túl fiatal ahhoz, hogy egy helyben toporogjon.
Eileen túl idős ahhoz, hogy mindent újrakezdjen.
Talán itt az ideje, hogy helyet cseréljenek…

Amikor a maximalista Leena Cottont két hónap kényszerszabadságra küldik, miután tönkretesz egy fontos prezentációt a munkahelyén, a lány a nagyanyjához menekül. Eileen nem olyan rég újra egyedülálló lett, ráadásul hamarosan betölti a nyolcvanat. Szeretne egy második esélyt kapni az élettől, hogy megtalálja a szerelmet, ám az aprócska yorkshire-i faluban nem sok szóba jöhető agglegény akad. Amikor Leena értesül a nagymamája helyzetéről, felajánlja neki, hogy költözzön Londonba, a lakásába. Amíg Eileen a szerelmet keresi a nagyvárosban, addig a lány vigyáz a vidéki házára. Gyorsan kiderül azonban, hogy a másik cipőjébe lépni sokkal nehezebb, mint amire számítottak. Leena hamar rájön, hogy távkapcsolatban élni nem is annyira romantikus, mint remélte, ráadásul ott van még az a bosszantóan tökéletes – és zavarba ejtően jóképű – tanár is, aki mindenben igyekszik lepipálni őt. Eközben Londonban Eileen beleveti magát az online párkeresés bugyraiba, pedig a tökéletes társ talán közelebb van hozzá, mint gondolná.

 

Tags: 2020, 5 csillag, beth o'leary, general press kiadó, Gyász, Látsz, otthoncsere, romantikus

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − kettő =

0 shares

Archívum

Címkék