JOANNA GOODMAN: Cressida ​titkai

Az Elveszett lelkek otthona után azt hiszem túl magas elvárásokkal vettem a kezembe ezt a könyvet. Az a hangulat a végletekig kidolgozott cselekménnyel, szereplőkkel, mely az előző művet jellemezte, rettentően hiányzott nekem ebből a regényből. Helyette egy nyomozós történetet kaptam, átszőve két fontos témával is, amik viszont elég felületesen lettek kidolgozva.

SPOILER!
A Cressida titkai középpontjában Kersti keresi a választ a középiskolai legjobb barátnője, Cressida 20évvel ezelőtti szörnyű balesetének részleteire. Miért pont most? Ennyi idő elteltével? Ugyan Kersti kap egy levelet, melyben eddig számára ismeretlen információk vannak a szerencsétlenségről, de főként  figyelemelterelésnek szánja a nyomozását. Kersti és férje a gyermekáldás elmaradásával küzd, mely egyre inkább felőrli a kapcsolatukat és a lelküket egyaránt. Ez volt az egyik fontos téma, melyet ugyan az írónő a középpontba helyezett, mégis csupán felületesen bontotta ki a témakört. Valahogy kevésbé jött át érzelmileg, hogy mennyire megvisel egy párt a sikertelen beültetések sora, a folyamatos reménykedés, a tehetetlenség.
Maga a detektívesdi kevésbé fogott meg, viszont a következetes, jól felépített cselekmény végül elvezetett a mű másik fontos kérdéséhez, amit Joanna Goodman tulajdonképpen csak meglepő befejezésnek szánt. Ami egyébként sikerült is, viszont ez megint egy olyan tabutéma volt, ami szerintem több mélységet érdemelt volna. Alapjába véve úgy érzem túl sok mindent sűrített bele a könyvbe, melynek az lett az eredménye, hogy sem a krimis vonulat, sem a regény mondanivalója nem lett igazán kidolgozva és kevésbé ragadott magával a történet.

Összességében csalódott vagyok. Egy drámákkal, érzelmekkel és nem utolsó sorban rejtélyekkel teli elbeszélés lebegett a szemem előtt a fülszöveg elolvasása után, de sajnos nem ezt kaptam. Ettől függetlenül ha az írónő egy új könyvvel jelentkezik majd, valószínűleg azt is el fogom olvasni, mert az Elveszett lelkek otthonának zsenialitását nem árnyékolta be ez a regény.


Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 390 oldal
Fordította: Lévai Márta

1998-ban, ​egy tavaszi éjjelen, Cressida Strauss lezuhan egy negyedik emeleti erkélyről az előkelő svájci bentlakásos iskolában. Az igazgatóság el akarja tusolni az ügyet, nehogy rossz fényt vessen a patinás intézményre. A hivatalos szervek balesetnek minősítik az esetet, ám számos kérdés megválaszolatlan marad. Öngyilkosság volt? Netán valaki lelökte lányt?
Nem titok, hogy az öntörvényű Cressida hol nagylelkű, hol önző magatartásával legalább annyi ellenséget szerzett, mint ahány szövetségest. Legjobb barátnője, az iskolába annak idején ösztöndíjasként bekerült Kersti Kuusk, sokáig agya távoli zugába száműzte a kínzó gondolatokat.
Ám majd húsz évvel később, amikor szinte egyszerre kapja kézhez az iskola évfordulós ünnepségére szóló meghívót és egy régi, közös barátnőjük titokzatos levelét, nem hessegetheti el a feltoluló emlékeket és a nyugtalanító kérdéseket. Miért izgatta Cressidát oly szenvedélyesen az egykor Helvét Társaságnak nevezett, később betiltott titkos klub története, amelynek néhány tagját annak idején eltanácsolták az iskolából?
Kersti tudja, hogy nem odázhatja tovább az elkerülhetetlent: lelki nyugalmát csak úgy nyerheti vissza, ha végre megszabadul a múlt árnyaitól, felgöngyölíti az ügy hátterében húzódó hazugsághálót, és feltárja a nagy presztízsű intézményben történt szabálytalanságokat. Aztán egy újabb váratlan fordulat olyan döntésre készteti, ami örökre összeköti a tragikus sorsú Cressidával.

Tags: 2020, 3 csillag, cressida titkai, joanna goodman, libri könyvkiadó

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + 3 =

0 shares

Archívum

Címkék