MICHAEL ROBOTHAM: Fulladás

Valahogy vonzódom azokhoz a krimikhez, thrillerekhez amikben pszichológus a főszereplő vagy valamilyen közük van a lélektanhoz. Úgyhogy ez a könyv nagyon is ínyemre való volt.

SPOILER!
A történet egyik főszereplője Cyrus törvényszéki pszichológus, aki épp egy lány, Jodie meggyilkolásának felderítésében vesz részt. Közben a pszichológust egy régi ismerőse is felkeresi, hogy figyelje meg egy másik lány, Evie viselkedését egy pszichiátriai intézetben. Az ismerős szerint Evie élő hazugságvizsgáló, ráadásul különös, rejtélyes múltja van: hat éve, egy rejtett szobában találtak rá, egy bomló hullától pár méterre.
Cyrus párhuzamosan nyomoz a meggyilkolt lány ügyében, illetve próbál minél többet megtudni Evie életéről. A pszichológus egy hirtelen ötletével megváltozik Evie-vel való kapcsolata, mely többek között azt is eredményezi, hogy a lány belefolyik Jodie halálának vizsgálatába. Egyre érdekesebb nyomokra lel Cyrus, egyre érdekesebb titkok derülnek ki, majd van egy pont, amikor az író már annyira összekuszálta a szálakat, hogy szinte várható volt, nem az lesz a végkifejlet, amit mindvégig sugallt. Azért arra a befejezésre semmiképp sem számítottam, amivel végül lezárta a történetet.

Két cselekményszálon futott a mű, az egyik a nyomozás, a másik pedig Evie múltja, élete volt. A nyomozás is rengeteg talányt és fordulatot tartogatott, de Evie szála sokkal jobban felkeltette a figyelmemet. A homályos célozgatások, valamint a lány szemszöge egyre érdekesebbé tette ezt a szálat, volt benne valami rejtélyes, valami megfoghatatlan. Aztán az események egymásutánisága teljesen lelombozott, és nem hittem el az elbeszélés alakulását. A regény vége szinte arcul csapott, hatalmas hiányérzetet hagyva maga után. Remélem, hogy lesz folytatása a könyvnek, mert ha nem, akkor ez a befejezés sokat rontott az olvasmányélményemen.

Összefoglalva: egyrészről kaptam egy nagyon érdekes, jól felépített krimit, mely bővelkedett a rejtélyekben és a meglepetésekben, másrészről viszont, miután teljesen felcsigázotta a szerző, számomra befejezetlenül hagyta a regényt, mely úgy érzem folytatásért kiált.

„Mindig lenyűgözött a tömeg pszichológiája, ahogy névtelenséget ad, megszünteti a felelősséget, és eltünteti az én érzést.”


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 400 oldal
Fordította: Fügedi Tímea

Az áldozat
A tizenöt éves Jodie Sheehan gyönyörű, kedves és tehetséges műkorcsolyázó. A környék lakóit megrázza, amikor egy elhagyatott gyalogút mellett megtalálják a holttestét. A rendőrségen óriási a nyomás, egyhamar elő is állítják a feltételezett elkövetőt. Valami azonban nem stimmel a férfi vallomásával…
A nyomozó
Cyrus Haven igazságügyi pszichológust kérik fel szakértőként az ügyben. Ahogy sorra felkeresi az áldozat hozzátartozóit és ismerőseit, egyre világosabb lesz számára, hogy Jodie nem az a lány volt, akinek ismerték.
Az igazlátó
Ahogy Evie Cormac sem. A rejtélyes múltú lány egy szigorúan zárt nevelőintézetben várja, hogy a bíróság elismerje a nagykorúságát, és végre önálló életet kezdhessen. Különleges képessége van ahhoz, hogy megállapítsa, hazudnak-e az emberek. Ez az adottsága Cyrus segítségére lehet a nyomozásban. Miközben leleplezi mások titkait, a saját inkognitóját a végsőkig védelmezi.

Tags: 2020, fulladás, general press kiadó, krimi, michael robotham, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + nyolc =

0 shares

Archívum

Címkék