Jane Austen regényeinek legjobb 3 filmadaptációja

Ezen a napon született 1775-ben Jane Austen. Ennek örömére összegyűjtöttem könyveinek legjobb 3 filmadaptációját.
Nem volt egyszerű megállapítani a rengeteg feldolgozás között, hogy melyik a legjobb, így az http://www.imdb.com/ -ra hivatkozom.
1. Büszkeség és balítélet (1995.)

Pompás, kosztümös BBC alkotás korhű, részletgazdag díszletekkel és jelmezekkel, és persze Jane Austen bármely mai sorozatírót leköröző szerelmi kavarásaival.

Jane Austin az angolok egyik legkedveltebb „társasági” írónője volt, akinek humorától, éleslátásától kevesen menekülhettek. Ez a sorozat az idilli angol Regency korba visz vissza, egy vidéki kúriába, a meseszép Shropshire-be, ahol Mr. és Mrs. Bennett azon igyekeznek, hogy öt leányukat méltóképp kiházasítsák. A lányok közül Elizabeth a legfigyelemreméltóbb teremtés, ami a szomszédban vendégeskedő Mr. Darcynak is feltűnik. Ám Elizabeth büszke és okos teremtés, Darcy pedig gőgös, rátarti ember… Csodálatos, romantikus szerelmi történet, meseszép helyszínekkel és kiváló színészekkel. A férfi főszerepet játszó Colin Firth egy egész országot magába bolondított nem csak Angliában, hanem szerte a világban. ”
2466
Vetítik:
DUNA TELEVÍZIÓ:   Hétfő (December 28.) 10:05
  Hétfő (December 28.) 11:05

 

2. Emma(2009.)

A gyönyörű, éles eszű és vagyonos Emma Woodhouse páratlan házasságszerzőnek tartja magát, miután nővére és nevelőnője is megfelelő férjet talált magának. Emma úgy gondolja, a siker mindkét esetben neki köszönhető, és ebben a hitében a józan gondolkodású Mr. Knightley sem tudja megingatni. Emma annyira biztos magában, hogy veszélyes játékba kezd, amikor lebeszéli új barátnőjét, a fiatal, csinos, de társadalmilag alacsonyabb rangú Harrietet, hogy elfogadja egy helyi gazdálkodó házassági ajánlatát egy bizonyos Mr. Elton reményében. A történet során Emma naivitása, társadalmi előítéletei és Knightley-val való kapcsolata sokat fog még változni.

http://www.port.hu/emma/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=115698&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_topic_id=2

emma-2009-online_1

 

3. Értelem és érzelem (1995.)

A Dashwood lányok pénz nélkül maradnak apjuk váratlan halála után. Egyetlen esélyük, ha jól mennek férjhez. Az idősebbik lány, Elinor (Emma Thompson) nem bízik az érzelmeiben, és bár Brandon ezredes (Alan Rickman) és Edward Ferrars (Hugh Grant) is megkörnyékezi, úgy véli, a szív dolgaiban is az eszére kell hallgatnia. Húga, Marianne (Kate Winslet) viszont egészen más természet. Csöppet sem leplezi az elbűvölő Willoughby (Greg Wise) iránt érzett szenvedélyes szerelmét.

http://www.port.hu/ertelem_es_erzelem_sense_and_sensibility/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=719&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_topic_id=2

zZia8p8QQP8ma2mK5VQqVm2AlgK

 

Vetítik:

STORY4:   Szombat (December 26.) 22:05
  Vasárnap (December 27.) 17:55

 

 

Tags: büszkeség és balítélet, emma, értelem és érzelem, film, jane austen, könyv, könyvmoly, mozi, olvasás

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 9 =

0 shares

Archívum

Címkék