RÉCZEI TAMÁS: Nagyon kell szeretniök!

Nemzeti ünnepünk előtti napon nem is lehetne méltóbb olvasmányt ajánlanom, mint Réczei Tamás: Nagyon kell szeretniök! című könyvét.

A két kötetes műben Nyáry Krisztián: Így szerettek ők című könyve alapján készült, Réczei Tamás által írt és rendezett előadás-sorozat legnagyobb sikerrel játszott darabjainak szövegkönyvei találhatóak. Rettentően izgalmas felállás, nem mindennapi alkotás. A két könyvben magyar írólegendák és költőóriások szerelmi kapcsolatai olvashatóak hol párbeszédek, hol levelek, hol önvallomások formájában, amellyel olyan személyes hangulat teremtődik, hogy az olvasó azonnal ott találja magát a múlt századi miliőben, ábrándosan elgondolkozva a sorok felett.

A kötetek segítségével Ady Endre, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, József Attila, Molnár Ferenc, Babits Mihály, Szabó Lőrinc és Márai Sándor szerelmi életébe kapunk betekintést. Intim pillanatok ezek, finoman árnyalt lélekrezdülések, alábukások a mélybe. A Nagyon kell szeretniök! első és második része hiánypótló alkotás, tele gyönyörű mondatokkal, versekkel, érzésekkel, hangulatokkal. Így érdemes irodalmat tanulni és tanulmányozni, amely így sokkal közelebb hozza hozzánk ezeket a rendkívüli tehetséggel megáldott alkotókat, akiknek szerelmes levelezése már önmagában is kész költemény. A sorok gyöngyöző folyama között és mögött megismerhetjük a férfit, a roppant tehetségű írót, költőt, az embert. Szerelmes nagyjaink mellett olyan nem mindennapi, őket inspiráló asszonyok is megjelennek a könyvekben, mint a legendás Fedák Sári, Léda, Csinszka vagy Tolnay Klári.

E két kötet tehát megannyi önvallomás, melyen keresztül olyan személyes képet kaphatunk híres íróink és költőink életéről, amit az irodalomórán nem tanultunk. Ahogy Ady írja Csinszkának:

És jobb lesz, ha nem kultiválja túlságosan az érzéseit, mert a nagyszerű versekért gyalázatosan sikertelen élettel fizetünk.

És ha már az irodalomóránál tartunk, önkénytelenül eszembe jutottak a gimnáziumi emlékeim, amikor bevallom, néha még irodalomszeretőként is unottan könyököltem a padon. Mennyivel jobban érthettem volna eme zseniális alkotók műveit, ha ez a két kötet már akkor a birtokomba kerül, hiszen így az írások mögött megláthattam volna az embert, ami által maga a mű is valódi értelmet nyer. Bízom benne, hogy a Nagyon kell szeretniök! bekerülhet az iskolai irodalomoktatás anyagába is, mivel meggyőződésem, hogy ezzel sokkal több diák érdeklődését fel lehetne kelteni a versek és könyvek iránt.

Réczei Tamás színházrendező, drámaíró, 2008 óta a kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője. 2013-ban a Weöres Sándor drámapályázaton III. helyezett, a Katona József Drámapályázaton különdíjas lett. 2016-tól írja és rendezi az Így szerettek ők felolvasószínházi sorozatot.

A Nagyon kell szeretniök! két kötete alapmű, örök darab. Itt fog állni a könyvespolcomon mindig, és majd időről időre előveszem, hogy ismét elolvassam, elmerengjek felette, és hagyjam, hogy magával vigyen romantikus-nosztalgikus, érzelmes világába. Nem is lehetne most aktuálisabb a jó könyv szerepe az életünkben, hiszen a jó könyv, mint a Nagyon kell szeretniök! lelki táplálék, amire éppúgy szükségünk van, mint egy falat kenyérre. Szóval maradjatok nyugodtak, de inkább most kuckózzatok be olvasni, vigyázzunk egymásra.


Kiadó: Corvina
Kiadás éve: 2019
Kötetek száma: 2

Réczei ​Tamás évek óta rendez színielőadásokat az utóbbi idők legnagyobb magyar könyvsikeréből, Nyáry Krisztián Így szerettek ők című munkáiból. Két kötetben gyűjtöttük össze a magyar írók és költők szerelmi kapcsolatait dokumentumok alapján feldolgozó előadássorozat legnagyobb sikerrel játszott darabjait. Célunk ezzel nem csupán az előadások szövegkönyvének rögzítése volt, hanem olyan segédanyag előállítása, amely az iskolai keretek között folytatott irodalomoktatást színesebbé és gazdagabbá, a tanulók számára az egyéni történeteken keresztül érdekesebbé, emlékezetessé és – ha lehetőség van rá – előadhatóvá teheti.
Réczei Tamás (1972), színházrendező, drámaíró, 2008 óta a Kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője. 2013-ban a Weöres Sándor drámapályázat III. helyezet lett. A székelyudvarhelyi Drámázat pályázaton megjelent Gettószerelem című színműve. A Katona József Drámapályázaton Kecskeméten különdíjas lett. 2016-tól írja és rendezi az Így szerettek ők felolvasószínházi sorozatot.

Tags: 2019, 5 csillag, Corvina, Nagyon kell szeretniök!, Réczei Tamás

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − kilenc =

0 shares

Archívum

Címkék