MO HAYDER: A ​bábu

A regény cselekménye egy pszichiátriai intézetben kezdődik, ahol öncsonkítások, hirtelen halálesetek borzolják a kedélyeket. Az esetek kapcsán mindenki egy apró lényről beszél, a Lidércről, mely éjszaka meglátogatja a betegeket. Itt ismerkedhetünk meg AJ-vel, az intézmény ápolási vezetőjével. A férfi komolyan veszi a betegek nyugtalanságát, a személyzet félelmeit, és megpróbál utánajárni az ápoltakat fenyegető veszélynek. Ezért keresi fel Jack Caffery nyomozót. A detektív először nem veszi komolyan AJ sztoriját, de végül belemerül a különös történetbe, és egyre meglepőbb nyomokra lel. A misztikusnak, kicsit megfoghatatlannak hitt elbeszélés átváltozik egy nyomozássá, ahol egyik szereplő sem az, kinek vallja magát. A rejtély megoldása kapcsán pedig az írónő mégcsak egy apró utalással, egy elejtett információmorzsával sem könnyítette meg a helyzetet, így a végjáték abszolút felkészületlenül ért.

A regény előrehaladtával egyre – másra találkozunk olyan fejezetekkel, melyeknek látszólag semmi köze nincs az elbeszéléshez, viszont ezek a részletek viszik előre a nyomozást, általuk lesz a történet egy teljes egész. Ráadásul minden szakasz, minden váratlanul felbukkanó szereplő valahogy kapcsolódik egy másikhoz. Ily módon egy jól felépített olvasmányt kaptunk, mely ugyan egy könyvsorozat része, de csupán olyan formában, hogy az összekötő elem egy nyomozó, Jack Caffery, és a rendőrségi alkalmazottak. Ezért úgy gondolom, hogy a mű a szériától függetlenül is olvasható és élvezhető.

Összefoglalván: a regény első pár oldala kifejezetten ijesztő volt, egyből arra gondoltam, ha ez így fog tovább folytatódni, „Lidérces” éjszakáim lesznek. Végül egy teljesen más történetté alakult át a sztori. Ha mindenképp címkézni szeretnék, talán kriminek mondanám a regényt, de thrillernek semmiképp.
Mindezek ellenére A bábu egy könnyen olvasható, fordulatos könyv volt, melynél kifejezetten tetszett, hogy a szerző végig mennyire más irányba terelgetett, mennyire meglepő befejezéssel zárta az elbeszélést.

„– Ez kicsit őrülten hangzik, de… tudja én egy diliházban dolgozom, hát hogy is hangozna másként.
– Szabad diliháznak hívni?
– Nekem igen, önnek nem. Maga kívülálló. A belsősöknek vannak kiváltságaik. Higgye el, megérdemeljük.”


Kiadó: Lettero Kiadó
Kiadás éve: 2018
Oldalak száma: 416 oldal

Valami nincs rendben a Beechway kórház pszichiátria osztályán. Az egyik páciens megcsonkítja magát, a másik öngyilkos lesz – mindkettő váratlan áramkimaradáskor történik. A figyelőkamerák semmit sem rögzítenek. A betegek azt suttogják, visszatért Maude, a gonosz szellem. Kétségbeesett tettekbe terrorizálja őket, éjjelente átkokat lehel a fülükbe. A kórház dolgozói nem hisznek a természetfeletti erőkben. De a páciensek határozottan állítják, hogy áramkimaradáskor mindig valami furcsát észlelnek. Aztán megtalálják azt a különleges rajzot, amelyet az öngyilkos beteg hagyott hátra. Egy alakot ábrázol, aki feltűnően hasonlít a nemrégiben gyógyultnak nyilvánított és elbocsátott Isaac Handelhez.

Ilyen egyszerű lenne megoldás? Dehogy! A pokoli cselszövés éppen csak elkezdődött.

Tags: 2018, 4 csillag, a bábu-öleld magadhoz a rettegést, lettero kiadó, mo hayder, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + 17 =

0 shares

Archívum

Címkék