ALAFAIR BURKE: Az ​ex- A lány a parkban

„Manipuláció. ​Bosszú. Szenvedély. Jack Harris évek nem randizott, amióta a felesége tömeggyilkosság áldozata lett. Mindez megváltozik, amikor egy hajnali kocogás közben megpillant egy gyönyörű nőt a parkban. Miért hasonlít a nő ennyire az elhunyt feleségére?

Jack egyik barátja közzéteszi a furcsa, hajnali találkozást egy népszerű internetoldalon. Az ismeretlen nő néhány nap múlva jelentkezik. A férfi élete ettől kezdve darabokra hullik.

Olivia Randall a legkiválóbb védőügyvéd New Yorkban. Amikor tudomására jut, hogy Jack Harrist, a hajdani vőlegényét letartóztatták háromszoros emberölésért, elvállalja a védelmét. Kétsége sincs a férfi ártatlanságában. De tényleg olyan jól ismeri Jacket?

Lebilincselő pszichothriller a Holtodiglan és A lány a vonaton rajongóinak. A szerzőt 2016-ban Edgar Allen Poe díjra jelölték. Ezzel olyan táborhoz csatlakozott, amelynek Stephen King, Diana Gabaldon és Ian Rankin a tagjai. Ráadásul a krimiirodalom nagyágyúi is odavannak a regényért:

„Ha tökéletes krimit keresel, ezt olvasd el.” Gillian Flynn

„Elképesztően csavaros történet.” Michael Connelly

„Hatalmas tehetséggel megírt pszichothriller.” Harlan Coben”

A Lettero Kiadó jóvoltából olvashattam el ezt a könyvet, mely vélemény szerint talán kicsit a krimi és a thriller műfaj határán mozgott. Nem emlékszem, hogy mostanában fogtam-e hasonló művet a kezemben.

A történet szerint Jack Harrisnek egy nap szürreális élményben van része a reggeli futás közben: észrevesz egy nőt, aki furcsán felöltözve, pezsgőzés közben könyvet olvas. Jacknek nagyon megtetszik a hölgy, ennek ellenére ő mégis továbbfut, ahelyett, hogy beszédbe elegyedne az idegennel. Legjobb barátjának mesél a történtekről, aki egy internetes hirdetés útján megtalálja az ismeretlen nőt. Jack és a nő randit beszélnek meg egymással, melyről a férfi rászedve tér haza. Legalábbis a rendőrségen tett tanúvallomása szerint ez történt.

Ugyanis a regény ill. a cselekmény egyből a jegyzőkönyv felvételével kezdődik Jack Harris reggeléről. Ezen a ponton már ledöbbentett az események alakulása: nem értettem az egészet, kicsit össze is zavarodtam.

Majd Jack lánya, Buckley felhív egy ügyvédet, Olivia Randallt. Olivia és Jack régről ismerik egymást, így akármilyen furcsa is az ügy, a nő elvállalja a védelmet. Innentől vált számomra igazán érdekessé a mű: az ügyvédnő minden kapcsolatát igyekszik felhasználni, hogy felgöngyölítse a szálakat, a vád viszont teljesen szilárd lábakon áll, amit senki sem ért. A különböző “jogi praktikák”, cselek, csatározások, melyekkel próbálja Olivia védencét felmentetni, érdekfeszítőek voltak.

Mindeközben a nő ellentétes érzésekkel viseltetik Jack iránt: lelkiismeretfurdalása van a régmúltban történtek miatt, ugyanakkor nem hiszi el a férfi szavait és abban sem biztos, hogy nem bűnös. Ez nagyon nagy feszültséget visz a cselekménybe, valamint számomra unszimpatikussá tette Oliviát.

A nyomozás során egyre több szokatlan dologgal találjuk szembe magunkat, és sehogy sem áll össze a kép. Az ügy egy különös fordulattal lezáródik, de mi, olvasók, reménykedünk, hogy ez még nem a vége, hiszen van még pár oldal. Az utolsó oldalakon ugyanakkor meg is kapjuk, amit akartunk, de mégsem ezt vártuk. Majd  elkezdünk gondolkodni, hogy a szereplők helyében mi mit tettünk volna…

Köszönöm a könyvet a Lettero Kiadónak!

Tags: 2017, 5 csillag, alafair burke, az ex-lány a parkban, krimi, lettero kiadó, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × kettő =

0 shares

Archívum

Címkék