AMY MEYERSON: A firenzei gyémánt

„Egy tökéletlen család megörökli a tökéletes gyémántot.” Én sem mondhatnám kifejezőbben. Az elmúlt olvasmányaim legjobbikának borítójáról idéztem e sorokat. A bonyolult család közelivé varázsolja ezt a nem mindennapi történetet. Nem véletlen, hiszen megtörtént eseményeken alapul, szívmelengető, a befejezés pedig váratlan.

A Miller család az Osztrák-Magyar Monarchia korában született nagymamájától megörököl először csak egy csecsebecsének hitt brosst. Majd egyre bonyolódik a dolog, mikor kiderül, hogy a világhírű firenzei gyémántról van szó. Persze mindenkiben felmerül a kapzsiság, előkerülnek rég látott „jóakarók”. A helyzet súlyát egyik családtag sem kezeli jól, sőt állandóan egymásnak esnek, rossz döntések sora követi egymást. A szereplők a gyémánttól és a pénztől várják az életük megváltását. Ahhoz azonban, hogy megtarthassák e becses tárgyat, össze kell fogniuk, ugyanis egyre több hatóság kopogtat az ajtajukon, hogy őket illeti az ékszer. Vajon sikerülni fog nekik?

Miközben a cselekmény egyre jobban kibontakozik, úgy ismerjük meg szinte észrevétlenül a családtagokat. A szereplők egytől-egyig belopják magukat a szívünkbe, esendőek, hibáznak, vagyis emberek, de mindenkiben van valami szimpatikus. Az izgalom folyton a tetőfokára hág, és már azt hiszed innen már nem lehet feljebb, ám akkor kiderül egy újabb hihetetlen részlet, hogy csak úgy falod a lapokat.  Van benne egy jó adag nyomozás, jog és történelem, ezenkívül ármány, intrika, váratlan csavarok, izgalmak, egy pici humorral és öniróniával fűszerezve.

Egy negatívat tudok mondani, de ez is inkább csak egy igen erősen szubjektív dolog. Én másképpen zártam volna le. Meglepő volt a vége, idáig rendben is vagyunk. Viszont, ha a szerző, Amy Meyerson kicsit tovább viszi a szálat, akkor sokkal tanulságosabb lenne.  Szerintem a méltó befejezés az lett volna, ha a gonosz látatlanban visszaad valamit, amit elvett. Nem szeretném „elspoilerezni”, ezért maradjunk ennyinél. Azt ajánlom olvassátok el, ha egy kis izgalomra  és egy jó olvasmányra vágytok.


Kiadó: General Press
Kiadás ideje: 2021
Oldalak száma: 464 oldal
Fordította: Pejkov Boján

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Millerékre ​sok mindent lehet mondani, de hogy ők lennének az ideális család, azt nem. A három testvér, Beck, Ashley és Jack évek óta nem is beszél egymással, most azonban váratlanul egy helyre repíti őket a sors, amikor a rejtélyes és különc nagyanyjuk, Helen meghal. A fiatalok az elveszett örökség felkutatására indulnak – amely az életüket is megváltoztatná. Nem mást keresnek, mint a százharminchét karátos, sárga színben pompázó firenzei gyémántot, amelynek évszázadokkal ezelőtt veszett nyoma az Osztrák-Magyar Monarchiában.
Vajon hogyan kerülhetett Helen tulajdonába a világ egyik legkülönlegesebb gyémántja? A testvérek ezzel a kérdéssel szembesülve rádöbbennek, mennyire keveset tudnak az elhunyt asszonyról. Az ékkő utáni hajsza során pedig elképesztő múltbeli eseményre derül fény, ami örökre megváltoztatja az egymáshoz fűződő viszonyukat.
A firenzei gyémánt valós történetén alapuló regényt a szerzőnek Az elmúlt napok könyvesboltja című művében már megismert, magával ragadó, fordulatos történetszövés jellemzi.

Tags: Amy meyerson, firenzei gyémánt, történelmi regény, valós történet

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 10 =

0 shares

Archívum

Címkék