Meglepetés – Fejős Éva: Dalma :)

„Havasi Dalmát háromévesen hagyja el a boldogság. Ekkor határozza el, hogy többé egy szót sem szól a világhoz, boldoguljon az nélküle. Na persze az élet közbeszól, és nem engedi, hogy Dalma idő előtt kiszálljon. Így talál barátra a kiközösítettségben, így indul virtuális útra, hogy édesanyját megvédje egy nagyon is valóságos veszélytől (a szerelemtől), és így izguljuk végig mi, olvasók is Dalma kalandjait, felelevenítve saját gyermekkorunk elfeledett vagy éppen beváltott álmait.

Ugye emlékeznek kedvenc ifjúsági regényeikre? Fejős Éva hat sikerkönyvvel a háta mögött a Cuba Libréből megismert és megszeretett Havasi Dalma történetét írta meg, nem csak az ifjúsági irodalmat kedvelőknek! A Dalma egy különleges lány varázslatos világába enged bepillantást; az álmokba menekülő, a felnőttvilágot sokszor félreértő törékeny kislány, és a sorsfordító, érett gondolkodású már-már felnőtt nő érzékeny korszakhatárán, hol szívszorítóan fájdalmas, hol önfeledten szórakoztató, meglepő és vadonatúj hangon, az írónőtől megszokott szeretettel.”

Ezt a könyvet muszáj volt elolvasnom és véleményeznem 🙂 Nagyon megszerettem Fejős Évát a könyv után, persze nem azért, mert egy Dalmáról írt, én pedig szeretem a nevem… 🙂

Nagyon könnyed a stílusa, vicces, mindennapi történetekről ír, ami akár meg is történhet velünk. Nem viszi túlzásba a romantikát, pont jó.

Szóval a Dalma. Tulajdonképpen a könyv a Cuba Libre előzménye.

A könyvben megtudhatjuk, hogy lett Dalma olyan, amilyen. És hogy milyen? Sokáig egész pontosan nem beszél. Ennek az oka végigkíséri a könyv egészét.

Egyes szám első személyben meséli el történetét, de Ő elég furán gondolkodik, ezért kifejezetten viccesen írja le „hányattatását”, a mindennapjait. Vicces dolgokat csinál, ezért a könyv roppant szórakoztató.

Mivel Dalma nagyon okos, édesanyját figyeli az e-mailjein keresztül. Aztán az egyik e-mailben történik valami, ami a lánynak egyáltalán nem tetszik (ekkor még csak 6 éves) Úgy gondolja egy válaszüzenettel megoldja a problémát. Hát ez nem sikerül.

Roppant találékony és mindent megtesz az ügy érdekében, sikertelenül. Ezért elérkezünk oda, hogy a könyv fő motívuma átvált a „probléma” megoldására, ami visszájára fordul. Dalma teljesen megváltozik, megváltozik az emberekhez való hozzáállása.

Viccesen írta le az írónő Dalma alapvető problémáját, ugyanakkor szomorú volt, mennyire gonoszak tudnak lenni az emberek, ha valaki más, mint ők. Amikor a gonoszkodás, csúfolódás eltűnik, megváltozik az ember viselkedése, személyisége.

 

Tags: 2011, dalma, fejős éva, ulpius ház

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − tíz =

0 shares

Archívum

Címkék