JENNIFER ASHLEY: Gyilkosság a cselédfertályban

Amikor elolvastam Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban című könyv ajánlóját, úgy gondoltam, hogy tökéletes kikapcsolódást fog nyújtani hosszú estékre és egy pihenéssel töltött hétvégére. A fülszöveg szerint a hangulat a Csengetett, Mylord? miliőjét idézi, a cselekmény pedig Agatha Christie krimijeire emlékeztet. Mivel mindkettőt nagyon szeretem, nagy várakozással kezdtem el olvasni a regényt.

A történet a XIX. századi Londonban játszódik, főszereplője Kat Holloway, a fiatal szakácsnő, aki egy új, előkelő háznál kezd el dolgozni Mayfair-ben. Munkába állását követően sok furcsaság történik, majd egyik reggel a kamrában belebotlik a tizenhét éves konyhalány, Sinead holttestébe. Kat-et mélyen megrázza az eset és kissé hibásnak is érzi magát a lány halála miatt, ezért úgy dönt, hogy kideríti ki és miért követte el a gyilkosságot. Ebben lesz segítségére Daniel McAdam, a jóképű és titokzatos férfi, illetőleg a férfiruhát viselő, lázadó Lady Cynthia. A nyomozás során sok meglepő dolog derül ki a ház lakóiról, legfőképpen a ház kegyetlen és mogorva uráról, Lord Rankinról. Az eseményeket végig Kat Holloway szemszögéből látjuk, aki egy nagyhangú, talpraesett, „mindenlébenkanál” fiatal nő. Azonban az ő élete sem könnyű, nem sokkal házasságkötése után a férje meghalt, így kénytelen nevelőszülőknél elhelyezni a kislányát, akit csak heti kétszer tud meglátogatni. Ugyan a regény alapvetően egy krimi, azonban az írónő megfűszerezte ezt a viktoriánus London hétköznapjainak apró morzsáival, miközben belátást nyerünk egy előkelő ház kulisszái mögé. A történet vége és a gyilkos személye meglepett, őszintén szólva nem erre számítottam. A romantikát kedvelők sem csalódnak majd, hiszen a többnyire romantikus regényeiről ismert Jennifer Ashley természetesen erőteljes szerelmi szálat is belecsempészett a sztoriba.

Fentiek ellenére sajnos az írónő stílusa nem nyerte el a tetszésemet. Jobb lett volna, ha az oldalszámot a felére csökkenti és a hosszadalmas leírások, valamint az erőltetett párbeszédek helyett jobban kidolgozza a karaktereket, ugyanis számomra kicsit közhelyesre sikerültek. Ezt azért is sajnálom, mert az alapötlet szerintem nagyon jó volt, ezért is keltette fel a könyv az érdeklődésemet, irodalmilag viszont alámaradt a várakozásaimhoz képest.

Ettől eltekintve a Gyilkosság a cselédfertályban egy könnyed kikapcsolódást nyújtó krimi, amely szórakoztató lehet egy nyaralás vagy egy végeláthatatlannak tűnő utazás alatt. Az írónő egyébként ismert bestseller-szerző az Egyesült Államokban, ahol főként romantikus regénysorozatával lett híres és a műfajban legnagyobb elismerésnek számító RITA-díjjal is kitüntették.


Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 384
Fordította: Medgyesi Zsófia

A ​történet 1881-ben, Londonban játszódik. A Mayfair negyed egyik úri házába, Lord és Lady Rankin háztartásába új szakácsnő érkezik Kat Holloway személyében. A fiatal alkalmazott korábbi életútja meglehetősen rögös: van egy tízéves, törvénytelen kislánya, akit nevelőszülőkhöz adott, és hetente kétszer látogatja. Ráadásul nőként nem könnyű a férfiak uralta világban megőriznie a tisztességét, s egy molesztálójával szembeszállva halásos balesetet is okozott. Ebből a helyzetből mentette ki egy felettébb jóképű, de meglehetősen kiismerhetetlen férfiú, Daniel McAdam.
Kat a munkába állása másnapján, a kamrában az ír származású, 17 éves konyhalány, Sinead holttestébe botlik. Kat azonnal értesíti Danielt, s ettől fogva kalandos és veszedelmes nyomozásba fognak.
A szereplők színes gárdáját erősíti Mr. Davis, a főkomornyik és Mrs. Bowen, a házvezetőnő, s a szerző remek miniportrékat rajzol a fel-felvillanó kisebb figurákról is.
A történetet számtalan konyhai jelenet és piaci bevásárlás fűszerezi, és bepillantást nyerünk a londoni elit és cselédvilág hétköznapjaiba is. A cselekmény színtere a Csengetett Mylord? miliőjét idézi, de a nyomozás Agatha Christie krimijeire emlékeztet.

 

Tags: 2019, Gyilkosság a cselédfertályban, Jennifer Ashley, Kossuth kiadó, krimi, romantikus krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 3 =

0 shares

Archívum

Címkék