CATHY CASSIDY: Nyári álom – Summer története (Csajok és csokik 3.)

Kiadó: KOLIBRI GYEREKKÖNYVEK KFT

Kiadás éve: 2016.

Oldalszám: 368 oldal

 

„Summer élete a tánc.

Mindig is arról álmodozott, hogy az általános iskola befejezése után a balettintézetbe jelentkezik. Épp ezért a nyári szünet számára nem a tengerparti bulikat és a láblógatást jelenti, ahogy a testvéreinek: ő megszállottan készül a meghallgatásra.

Csakhogy minél elszántabban hajszolja Summer a tökéletességet, annál kevésbé elégedett a teljesítményével. És ezt az égvilágon senki nem veszi észre – azt a fiút kivéve, akire ő mindig csak barátként tekintett…

Vajon képes lesz belátni Summer, hogy a makacsságával nemcsak a jövőjét teszi kockára, de önmagát is veszélybe sodorja?

Öt lány, öt nézőpont, öt könyv. Cherry és Skye után a Nyári álomból Summer történetét ismerjük meg.

Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története… Neked melyik lány lesz a kedvenced?

Talán a Nyári álom főhőse, Summer? Aki igazi balerinaalkatával, hosszú, szőke hajával, kecses mozgásával az egyik legnépszerűbb lány a suliban? Imádja a divatot, de mindig ismeri az ízlésesség határait. Vajon a saját határait is tudja?

Cathy Cassidy nyolc-kilencéves korában írta meg első képeskönyvét kisöccsének, és azóta ontja magából a történeteket.

Magyarul elsőként a Csajok és csokik-sorozata jelent meg (a Cseresznyés ábránd és a Mályvacukor égbolt után itt a harmadik kötet, Nyári álom), melynek a vagány Tanberry-nővérek a főhősei. De mellettük feltűnik néhány szupermenő srác is, valamint Cathy egyik legnagyobb szerelme, a csokoládé is fontos szerepet kap. Cathy Skóciában él a családjával. Az összes munka közül, amivel valaha megpróbálkozott, az írást szereti a legjobban – hiszen amikor ír, mást sem kell csinálnia, mint ébren álmodozni egész álló nap.”

A Csajok és csokik sorozat legújabb része, a Nyári álom, szintén nem okozott csalódást. A Cseresznyés ábránd és a Mályvacukor égbolt – Cherry és Skye története után, Summer életébe nyújt a szerző betekintést számunkra.

Summer nagy álma, hogy egyszer híres balerina lesz, és az általános iskola után egy balettintézetbe tanul tovább. Ez az álomkép egyszer már szertefoszlott, de a lány azóta sem hagyta abba a táncot, kitartóan képezte továbbra is magát. Aztán hirtelen a semmiből újabb lehetőséget kap álmai valóra váltására. Ennek az eshetőségnek viszont megvan az ára: az előtte álló nyárnak a nagy részét gyakorlással kell töltenie. Viszont számára ez nem okoz gondot, nagy lendülettel veti bele magát az edzésekbe, külön órákba.

Az elején rendben is mennek a dolgok, ám Summer lába alatt fokozatosan kezd kicsúszni a talaj: először a gyakorlások hossza, intenzitása nő meg, egyre többet és gyakrabban edz, kihasználva minden percet, egészen addig, amíg az edzés végére ki nem merül teljesen.

Majd kezd kialakulni nála egy testképzavar, hiába eszik egyre kevesebbet, egyre ducibbnak látja magát a tükörben. Mindenkire ellenségként tekint, aki észreveszi problémáját és belé akar diktálni egy-két falatot. Egy fordulat kapcsán végül más irányt vesz a cselekmény és többek között meglepő döntésekkel találjuk szembe magunkat.

Voltaképpen ebben a könyvben egy újabb, nem csak tinédzsereknél előforduló problémát ír le a szerző, az anorexiát. Meglepő részletességgel olvashatjuk el, kísérhetjük végig, Summer szemszögéből, ezt az alattomos betegséget. Az édesség megvonásától kezdve az ájulásokig, az örömöt, amikor valaki megemlíti, hogy a lány mennyit fogyott, és “szinte csont és bőr”. A betegség belátása nagyon nehezen, csak egy drámai fordulattal következik be. A lejtőn való megállás, a gyógyulás pedig talán sokkal nehezebb, mint korgó, görcsölő hassal lefeküdni este.

Summer: Tudom, hogy ez csak egy torzító tükör. Tudom, hogy nem valóságos. De mégis úgy érzem, mintha az igazi énem, ami hatalmas, behemót és undorító, végre felfedte volna magát. Szó sincs róla, hogy én lennék az a lány, aki „a legesélyesebb a sikerre”. Én az a lány vagyok, aki mindenkit átver. Aki eljátssza, hogy jól van, de napról napra egyre keményebben kell dolgoznia azért, hogy fenn tudja tartani ezt a látszatot. Mert ha lehullana a maszkja, mindenki meglátná az igazi énjét.

Köszönöm a könyvet a Kolibri Kiadónak!

CATHY CASSIDY: Nyári álom - Summer története (Csajok és csokik 3.)

9.8

Író

9.5/10

Történet

10.0/10

Karakterek

9.5/10

Kiszámíthatatlanság

10.0/10
Tags: cathy cassidy, csajok és csokik, könyv, könyvkritika, könyvmoly, nyári álom, vélemény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 4 =

0 shares

Archívum

Címkék