DUSZA ERIKA: A Boudhanath sztupa és újjáépítésének krónikája – Katmandu-völgy 2015-2016

Kiadó: Ezüstszem Kiadó

Megjelenés éve: 2017

Oldalak száma: 126 oldal

 

„A fotókkal gazdagon illusztrált könyv az UNESCO világörökségként számon tartott katmandui Boudhanath sztupa földrengés utáni felújítását, valamint a sztupánál zajló színes mindennapi életet és rítusokat mutatja be.

A kettőezertizenöt áprilisában történt nagyerejű nepáli földrengésben rengeteg műemlék rongálódott meg, köztük a turisták és dharmagyakorlók által közkedvelt Boudhanath sztupa. Az ország máig nem heverte ki teljesen a természeti csapást, ezért is örömteli, hogy az ikonikus építményt helyi és külföldi magánszemélyek, buddhista közösségek, vallási vezetők támogatásával egy év alatt sikerült helyreállítani.

Noha már annyiszor körbejártam a Nagy Sztupát, csak ebben az évben ismertem meg, mi is az valójában. Addig-addig sündörögtem körülötte, míg megmutatta igazi arcát. Olyan, mintha lélegezne, mintha a buddhák valóban lüktető, szeretetteli élettel töltenék meg. Azt kívántam, bárcsak másokhoz is ilyen közel kerülne ez a szent építmény, azokhoz is, akik nem tudnak Katmanduba repülni. Így született ez a könyv…, írja a szerző előszavában.”

Az ÍRÓ-BLOGGER-OLVASÓ találkozónak hála egy új műfajjal ismerkedtem meg tegnap, a mű olvasása közben. Nem nagyon tudom besorolni az “elbeszélést” sem vallási, sem útikönyv kategóriába, de igazából nem is nagyon akarom felcímkézni. Ennek az oka pedig, hogy maga az író, Dusza Erika is a buddhizmus tanait vallja, és először nem mint újságíró, hanem mint dharmagyakorló volt jelen Nepálban. Később tökéletesen egyensúlyba hozta ezt a kettőséget magában, így született meg ez az olvasmány.

2015.tavaszán a Katmandu-völgyben 7,9-es erősségű földrengés pusztított, mely a rengeteg épületen kívül a Boudhanath Sztupát is megrongálta. A sztupák (buddhista vallási építmény) közül a világon ez a legnagyobb, jelenlegi formáját a 15.században kapta, 1979. óta UNESCO világörökség részét képezi. A rengés utáni rekonstrukcióját 2015.szeptemberében kezdték meg, ami egybeesett a könyv szerzőjének egyik látogatásával, mely fél évig tartott. Ez idő alatt írta meg “beszámolóját” ill.rengeteg képpel dokumentálta a helyreállítás mozzanatait.

Könyvben nem csupán a Nagy Sztupáról olvashatunk, hanem egy minimális képet is kaphatunk a buddhizmus világáról. Minden számunkra idegen kifejezést megmagyarázva, tisztázva.

Egy kis ízelítőt kaptunk erről a vallásról, mely kiindulópontként szolgálhat azoknak, akik jobban elmerülnének ebben a témában. Akiket pedig nem fog meg  a mű mondanivalója, ezáltal kicsit tágíthatják ismereteiket. A könyv nem túl hosszú, úgyhogy még azon sem bosszankodhat senki sem, hogy felesleges órákat rabolt el az idejéből.

Ezeknek a tényeknek a tudatában, tulajdonképpen mindenkinek ajánlom elolvasásra!

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =

0 shares

Archívum

Címkék